Prasidėjo paroda „Ką pasėsi… 2023“: lankytojų laukia inovacijos, mugė ir pramogos

Kaune prasidėjo tris dienas truksianti tarptautinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi… 2023“. Akademijoje lankytojų laukia šimtai išrikiuotos naujausios technikos, amatininkų mugė bei įvairūs susitikimai su žemės ūkio technikos ekspertais.

Galimybė atrasti naujoves

„Ką pasėsi...“ paroda atidaryta jau 27-ąjį kartą. Šiemet Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje lankytojų laukia apie 500 dalyvių, pristatančių įvairią ūkyje naudojamą techniką, prekybininkai bei organizacijos, padedančios surasti geriausius sprendimus konkrečiam ūkiui.

„Parodoje pristatomos pačios naujausios technologijos ir ūkininkai gali susipažinti, kuria kryptimi viskas juda, kokios reikalingos žinios. Technologijos ūkiuose labai svarbios, nes jos padeda daug ką išspręsti. Juk galima, pavyzdžiui, ne tik surinkti ir pasverti derlių konkrečioje vietose, bet ir žinoti, kiek įpilta trąšų ir pan. Tikrai daug dalykų dabar sprendžiamos technologijų pagalba, bet, žinoma, reikia nepamiršti ir fundamentinių agronomijos pagrindų, todėl neatsitiktinai paroda ir vyksta VDU Žemės ūkio akademijoje“, – parodoje kalbėjo žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. 

Regimanto Zakšensko nuotr.

Ko ieško lankytojai?

Paroda nuolat sulaukia tūkstančių lankytojų. Jie nemokamai gali susipažinti su pristatomomis naujovėmis, atrasti ką nors savo ūkiui, namams, ar sodybai. Apie parodos populiarumą išduoda ir automobilių spūstis, besidriekianti kelis kilometrus iki Akademijos.

„Domiuosi, ką siūlo verslai, kad ūkyje būtų lengviau žemę dirbti. Dabar žvalgausi technikos, leidžiančios sėti bearimiu būdu. Taip tikiuosi sutaupyti degalų, mažiau teršti aplinką. Pernai atsinaujinau traktorių, tai teko pasimokyti, kaip juo naudotis“, – kalbėjo sutiktas ūkininkas Andrius, atvykęs į parodą net iš Žemaitijos.

Technologijos ūkiuose labai svarbios, nes jos padeda daug ką išspręsti.

„Man įdomūs dronai, kurie galėtų tręšti laukus. Manau, kad tai ateities technologija, nes tada nereikia sunkios technikos varyti į laukus, ratais trypti pasėlių. Be to, kaip supratau, dronais tręšiant laukus, mažesnė tikimybė, kad lašeliai pasklis po šalia esančias teritorijas“, – taip pat apie tvarų ūkininkavimą antrino kitas lankytojas.

Vieną moterį sutikome su sodinuku rankose. Ji pasakojo, kad savo sode ieško vaiskrūmių, nori išbandyti naujas veisles ir rūšis. „Šilauogės labai populiarios, jas auginu gal kokius penkis metus. Bet dabar norisi ir kokio persiko, gal ir arbūzas išaugs, todėl ieškau jo sėklų. Dabar putino medelį pirkau, skaičiau, kad uogos turi daug naudingų savybių, tad pabandysiu, gal prigis“, – pasisakė ponia Aldona.

Ir žinios, ir pramoga

Nemokamos parodos „Ką pasėsi… 2023“ metu vyks 47 seminarai, aprėpiantys įvairiausią temų spektrą – nuo paramos priemonių žemės ūkiui ir kaimo plėtrai, tvariosios augalininkystės ir gyvulininkystės sprendimų, aukštos pridėtinės vertės maisto produktų gamybos iki ekosisteminių paslaugų.

Lankytojų laukia įvairūs kiti renginiai: konkursas „Geriausias jaunasis automechanikas 2023“; trąšų barstytuvų demonstracija; tarptautinis medžio drožėjų grandininiais pjūklais čempionatas. Apsilankę trečią parodos dieną turės galimybę sudalyvauti VDU Žemės ūkio akademijos atvirų durų dienoje.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Visas tris dienas (kovo 30 – balandžio 1) vyks amatų ir sodinukų mugė, apsilankiusiųjų parodoje lauks įvairios atrakcijos.

Kiekvieną parodos dieną kas pusvalandį nuo PLC „Mega“ į parodą kursuos nemokamas autobusas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kulinarijus Bomža

Kulinarijus Bomža portretas
Kur dingo bielorus traktoriai?! Tik buoziu-kūlokų megstami jondyrai ir pendai, o apie tikrus ukinikus negalvoja...

M

M portretas
Deja silpna, labai silpna paroda, zymiai maziau naudingu ekspoziciju nei anksciau... neskaitant net covid kiap budavo, tik didziausi ir brangiausi, kiti nemate vertes matosi vaziuot net matomai... o kioskeliai tai nesikeicia metai is metu nors tai neaktuolu isvis...

Saulius

Saulius  portretas
Siulau keisti i kai papjausi tai ir sėsi
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių