R. Bruder: gėris, profesionalumas ir pagarba žmogui turi triumfuoti (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

15. Rebeka BRUDER – tapytoja, pernai išrinkta Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus vadove ir jau spėjusi svariai prisidėti prie vietinių kūrėjų ir kultūros sklaidos. Ji yra pavyzdys, kad tapytojos talentas gali puikiai derėti su teisės mokslų diplomu ir su Generolo J. Žemaičio karo akademijoje įgytu atsargos leitenanto laipsniu.

Teisinga linkme

„Palaikymas suteikia jėgų ir motyvaciją dirbti, laikytis vidinio kompaso. Palaikymas parodo, kad einu teisinga kryptimi užsibrėžtų tikslų link, o juos pasiekti dirbant vieningai galima neabejotinai greičiau“, – kalbėjo R. Bruder.

Ji dėkoja likimui, kad turi galimybę pažinti daugybę puikių, talentingų žmonių. „Džiaugiuosi, kad visuomenės susidomėjimas kultūra ir menu auga. Labai norėtųsi, kad kauniečiai kūrėjai turėtų platformą ir sąlygas plačiai skleisti savo kūrybą, nes sąlygos dabar nepakankamos. Vienas iš mano tikslų yra pakeisti šią situaciją“, – pasiryžusi kaunietė.

Tam reikalingų žinių ir tvirtą stuburą ji turi: dailės, teisės mokslų diplomai, patirtis kariuomenėje. „Kariuomenė mane taip pat išmokė klausyti komandos ir vykdyti įsakymus. Už tai aš esu jiems dėkinga. Gebėjimas išgirsti žmones mano veikloje yra labai svarbu“, – teigė dailininkė.

Šviesos gija

Apžvelgdama Metų kaunietės rinkimų finalo dalyvių būrį, kuriame ir pati yra, R. Bruder sakė, kad jos akyse – visos finalo dalyvės jau yra Metų kaunietės.

„Vieną iš projekto dalyvių – Mariją Arutiunovą – pamačiau apsilankiusi spektaklyje Kauno valstybiniame muzikiniame teatre. Mane sužavėjo jos vokaliniai gebėjimai ir nuostabus balsas. Pritariu jos išsakytai minčiai, kad tik didelės pastangos atveria duris. Naudodamasi proga norėčiau jai palinkėti sėkmės visose gyvenimo srityse – ji tikrai šauni“, – dėstė dailininkė.

Kalbėdama apie Metų kaunietės rinkimus R. Bruder apibendrino, kad tokios iniciatyvos „įneša šviesos į mūsų pilką padangę“.

„Mane visada džiugina dėmesys žmogui, o to labai trūksta. Juk yra tiek puikių žmonių! Norėtųsi, kad juos matytų ir apie juos žinotų kuo daugiau visuomenės. Gėris, profesionalumas, pagarba žmogui turi triumfuoti. Mano nuomone, šis projektas pelnytai sulaukia plataus ir pozityvaus atgarsio. Tai šviesos gija niūriuose informacijos srautuose“, – sakė R. Bruder.

Rebeka pridūrė, kad visada malonu prisiminti, kad šiame projekte 2014 m. kolegė Jolanta Šmidtienė buvo išrinkta Metų kauniete.

„Labiausiai vertinu tai, kad gyvename šalyje, kurioje moterys turi lygias galimybes mokytis, dirbti, veikti, siekti. Visuomet palaikau iniciatyvas, kurios atkreipia dėmesį į veiklias moteris ir parodo, kokią vertę jos sukuria visuomenei. Veiklių moterų yra labai daug ir dėmesys tik paskatins jas dar aktyviau veikti“, – kalbėjo menininkė.

Nauja galerija

R. Bruder asmeninė kūryba šiuo metu užgožta visuomenės veiklos. „Norėčiau atrasti daugiau laiko kūrybai, tik nežinau iš ko jį atimti... Mano darbai reikalauja didelių laiko resursų ir specifinių darbo sąlygų. Tinkamas darbo sąlygas esu susikūrusi savo sodyboje, tačiau ten dirbti galiu tik palikusi Kauną“, – pasakojo kaunietė.

Jos, kaip Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus vadovės, tikslas – matomi, adekvačiai vertinami Lietuvos menininkai, galimybės jiems pristatyti savo darbus ir garsinti savo šalį.

„Turime neeilinių gabumų žmonių, kurie savo kuriamais darbais ir jų kokybe nė kiek nenusileidžia šiuolaikinėms tendencijoms ir žengia koja kojon su pasauliniais meno procesais“, – aiškino R. Bruder.

Esu dėkinga, kad turiu mylinčius tėvus, gerą sveikatą ir saugią šalį, kurioje nevyksta karas ir kurioje neribojama saviraiškos laisvė.

Visi Kauno skyriaus planai aptariami ir tvirtinami taryboje. „Būtent tarybos sprendimu buvo nutarta perkelti administraciją į naujas patalpas ir įsteigti dar vieną skyriaus galeriją. Mano tikslas, kad galerija „Drobė“ taptų kauniečių ir miesto svečių gausiai lankoma vieta, reprezentuojančia profesionalųjį meną. Dar vienas siekis yra susijęs su lėšų pritraukimu. Kultūros finansavimas yra toks menkas, kad sudėtinga apskritai vykdyti bet kokias veiklas. Drįsčiau teigti, dauguma veiklų vyksta tik dėl absoliutaus kūrėjų altruizmo“, – aiškino R. Bruder. Dailininkų sąjunga nėra išlaikoma iš valstybės biudžeto – visas lėšas turi sugeneruoti patys.

Tai suteikia laisvę veikti, ką ir kaip nori, bet, kita vertus, tenka sukti galvą, iš kokių pinigų tą daryti. „Mecenatystės tradicija Lietuvoje nėra plačiai paplitusi, tačiau neabejoju, kad su laiku ir čia situacija pagerės“, – tikisi projekto finalo dalyvė.

Tiki Kaunu ir Lietuva

R. Bruder, kaip ir daugybė kitų kauniečių, nori matyti savo miestą ir šalį klestinčius, stabilius, kuriuose gausu kultūros ir įvairių kitų veiklų, kur gyventų laimingi žmonės.

„Šie tikslai bendri mums visiems, nepriklausomai nuo lyties, todėl atskirai sau, kaip moteriai, jų nekeliu. Stengiuosi daryti tai, kas yra mano valioje, kad prisidėčiau prie bendros gerovės kūrimo, tikiu Kaunu, tikiu savo šalimi, nes kasdien matau žmones, kurie dirba su atsidavimu, ir tai neabejotinai motyvuoja stengtis dėl jų dar labiau“, – dėstė kandidatė į Metų kaunietės vardą.

Atsakydama į klausimą apie įsimintiniausius veiklos momentus, R. Bruder kalbėjo, kad labiausiai įsimena tos akimirkos, kai, nepaisant iššūkių ir sunkumų, pavyksta pasiekti norimų rezultatų. Jeigu kažkas pavyko, pasidžiaugia ir eina dirbti toliau, nes veiklos – iki kaklo.

Svarbiausių R. Bruder gyvenime dalykų trejetuke – šeima, sveikata ir laisvė. „Esu dėkinga, kad turiu mylinčius tėvus, gerą sveikatą ir saugią šalį, kurioje nevyksta karas ir kurioje neribojama saviraiškos laisvė“, – vardijo pašnekovė.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

Nuo vasario 24 d. SMS žinute iš vieno telefono numerio galima balsuoti vieną kartą per parą. Kiti balsai nebus užskaitomi.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo vasario 22 d. iki kovo 4 d. 12 val. (balsai priimami internetu, sms žinutėmis ir paštu). Kovo 6-7 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 8 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje. Bilietus galima įsigyti čia.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, „Mega“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“, „Hegelmann Group“, „Jaukūs namai“, „Ribas Jewellery“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
Ir vardas ir pavardė lyg nėra lietuviški. Kokia jos tautybė?

Anonimas

Anonimas portretas
Išvis kas renka tas metų kaunietės Kauno dienos iškrypėliai

nuomonė

nuomonė portretas
Nu ir plaukai...Kaip negražu
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių