Raudondvario dvarą priėmė į Baltijos valstybių dvarų šeimą

Raudondvario dvaras tapo Pilių ir muziejų aplink Baltijos jūrą asociacijos nariu ir prisiėmė atsakomybę kitais metais pakaunėje surengti šios asociacijos tarptautinę konferenciją (generalinę asamblėją). Asociacija vienija per 40 pilių ir sėkmingai plečiasi, nes norinčiųjų įstoti skaičius vis daugėja.

"Priklausome Lietuvos dvarų ir pilių asociacijai, ši nauja narystė bus dar vienas žingsnis į priekį. Išėjimas į tarptautinius vandenis atidaro vartus į tarptautinius projektus, platesnę sklaidą, galimybę keistis parodomis ir gauti didesnį finansavimą projektams", – sakė Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė.

Beje, šis tarptautinis įvertinimas Raudondvario dvarui nėra pirmasis. 2018 m. už projektą "Raudondvario dvaro žirgyno sutvarkymas ir pritaikymas menų inkubatoriaus veiklai" prestižinis Europos kultūrinio turizmo tinklas ECTN ir jo partneriai šią viešąją įstaigą ir jo vadovę apdovanojo Afroditės skulptūrėle bei diplomu.

Priėmė vienbalsiai

Visateisiu asociacijos nariu Raudondvario dvaras tapo tarptautinėje konferencijoje, kuri surengta spalio 6–8 d. Kalmaro pilyje (Švedijos Karalystė). Konferencija buvo skirta šios organizacijos 30-mečiui, taip pat ateities perspektyvoms ir tolesnės veiklos kryptims aptarti.

Galimybė: tapęs asociacijos nariu, Raudondvario dvaras galės keistis parodomis. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Į renginį Kalmaro pilyje atvyko per 50 dalyvių iš septynių šalių: Danijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Suomijos ir Švedijos. Lietuvai atstovavo Trakų istorijos muziejus, asociacijos veikloje aktyviai dalyvaujantis nuo 1994 m., Lietuvos nacionalinis muziejus (Gedimino pilies bokštas), Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Vytauto Didžiojo karo muziejus (Kauno pilis).

"Šiemet mums buvo suteikta galimybė prisistatyti. Parodėme filmą apie Raudondvario dvarą: supažindinome su šventėmis, kurias organizuojame, apskritai, kaip atrodome, pristačiau veiklas, kokiuose projektuose dalyvaujame ir apdovanojimus, kuriuos esame gavę", – pasakojo S.Navickienė. Jos žodžiais, pristatymas konferencijos dalyviams paliko gerą įspūdį – Raudondvario dvaras vienbalsiai buvo priimtas į Pilių ir muziejų aplink Baltijos jūrą asociaciją.

Kvietimui pritarė plojimais

"Generalinė asamblėja kasmet vyksta vis kitoje valstybėje, ir senokai rengta Lietuvoje, todėl kitąmet ją surengti pasiūliau Raudondvario dvare. Turime nemažai tarptautinių renginių organizavimo patirties, Raudondvaryje vyko Pasaulinė sveikatos konferencija, Europos parlamento asamblėja ir kitų konferencijų. Vasarį Narvos pilyje (Estija) vyks komiteto posėdis, jo metu aptarsime būsimos konferencijos gaires, temas, galėsime rinktis lektorius", – pasakojo direktorė.

Kvietimą Pilių ir muziejų aplink Baltijos jūrą asociacijos nariai priėmė plojimais.

Nauda – įvairiapusė

Raudondvario dvaras sėkmingai bendradarbiauja su Bauskės pilies muziejumi (Latvija), kartu įgyvendina projektą "Istorinis kelias: Raudondvaris – Bauskė", Malborko (Marienburgo) ir Olštino pilimis (Lenkija), kitais dvarais ir muziejais.

Vertinimas: S.Navickienės veikla ne kartą įvertinta ir vietiniu, ir tarptautiniu mastu. / Evaldo Šemioto nuotr.

Pasak direktorės, bendradarbiavimas, ypač tarptautinis, yra reikalingas, kad Raudondvario dvaras pritrauktų gausesnį būrį lankytojų, pasisemti daugiau patirties. "Mums reikia plėsti akiratį, ieškoti naujų idėjų, kaip pilys turi atgimti, kokiu keliu eiti: ar ieškoti autentiškų daiktų, ar daryti replikas. Bendradarbiavimas išties yra naudingas, nes už mus yra daugiau pažengusių archeologijos, kultūros paveldo išsaugojimo srityse", – įsitikinusi S.Navickienė.

Jai labai patiko švedų konferencijoje išsakyta idėja, kaip atrasti istoriją. "Su šia problema susiduriame ir mes. Iki šiol buvo vienintelis kelias – ieškoti archyvuose. Tačiau tai užtrunka, be to, nemažai dalykų anksčiau nebūdavo dokumentuojami, užrašomi. Švedai viešai paskelbė ir paprašė žmonių pasidalyti turima informacija ir pastebėjo, kad tai labai pasiteisino, taip pavyko sužinoti nemažai įdomių dalykų: pavyzdžiui, kodėl Kalmaro pilyje buvo vienuolynas, kam buvo naudojamos celės, kaip veikė virtuvė ir koks maistas buvo gaminamas. Manau, kad mes taip pat turėtume eiti šiuo keliu, pasinaudoti švedų patirtimi, nes gauta informacija leistų susidaryti išsamesnį vaizdą nei tuos trupinukus, kuriuos pavyko rasti archyve", – teigė pašnekovė.

Vieta: visateisiu asociacijos nariu Raudondvario dvaras tapo tarptautinėje konferencijoje, kuri surengta spalio 6–8 d. Kalmaro pilyje. / S. Navickienės nuotr.

Konferencija vyko tris dienas, todėl, pasak S.Navickienės, užteko laiko pabendrauti, pasižvalgyti Bornholmo pilyje, Kalmaro apylinkėse, Elando saloje, archeologinėje vietovėje Senderborge.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezurnalistas

Nezurnalistas portretas
Kiek biudzetui kainuos konferencija?

matosi

matosi portretas
atsirado kazkoks prichvatizatorius ir daro pradzia kad apribot 1 nuo konstitucijos po to pastatyti prieziura ir ttt....===

Strielčius

Strielčius portretas
trūksta meškos kailių ir stumbro iškamšos.Priimu užsakymus
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių