„Santermitai“ karantinas nė motais – veržiasi į namus: gyventojai pasakoja apie daromą spaudimą

Šalyje paskelbtas karantinas, ribojami kontaktai, tačiau "Santermitos" darbuotojai veržiasi į namus keisti skaitiklių. Be to, gąsdinama, kad, to nepadarius, už vandenį teks mokėti daugiau.

Netikėtas vizitas

Į "Kauno dieną" kreipėsi centre gyvenantys ir dirbantys kauniečiai, patekę į gana keistą situaciją. Pasak miestiečių, "Santermitos" darbuotojai veržiasi į butus, kad pakeistų šalto vandens skaitiklius, nors visoje šalyje galioja karantinas.

Laisvės al. 28-ojo namo gyventojai pasakojo, kad iš "Santermitos" gavo pakartotinį laišką dėl šalto vandens skaitiklių keitimo. Rašte nurodoma, kad bendrovė "Kauno vandenys" šiame daugiabutyje nemokamai atlieka planinius šalto vandens skaitiklių įrengimo arba keitimo darbus. Šių darbų rangovas – bendrovė "Santermita". Rašte nurodoma, kad, esą, skelbimų lentoje buvo nurodytas laikas, iki kada gyventojai į butus turi įsileisti darbininkus. Apie konkretų laiką gyventojai turi susitarti nurodytu mobiliuoju telefonu.

"Juk karantinas, o jie vis veržiasi į namus. Mes ir taip ribojame kontaktus, kodėl į namus tokiu metu turėtume įsileisti svetimus žmones? Nejaugi tai yra toks neatidėliotinas gyvybės ir mirties klausimas, kuris negali būti išspręstas po karantino?" – stebėjosi namo gyventoja.

Centre įsikūrusių biurų atstovai pasakojo apie analogišką situaciją, kai "Santermitos" darbuotojai vis skambinėja ir klausinėja, kada galės ateiti keisti skaitiklių. Biurų atstovai stebėjosi tokiais darbo principais.

"Santermitos" atstovai laikėsi pozicijos, kad elgiasi teisėtai. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

"Kiek įmanoma, saugome savo darbuotojus. Didžioji dalis jų dirba iš namų, tačiau kai kurie vis tiek būna kontoroje. Patalpos dezinfekuojamos, lankytojai nepriimami, o čia turime įsileisti kažkokius darbininkus per karantiną. Buvome sulaukę pasakymų, kad jie rūsiuose pakeis pirmiau, o paskui pas mus turi ateiti", – piktinosi kitas kaunietis.

Gyventojai pasakojo, kad patyrė ir spaudimą kuo greičiau įsileisti darbininkus, nes kitu atveju esą teks už šaltą vandenį mokėti daugiau. Raštuose aiškinama, kad, nesudarius sąlygų skaitikliams pakeisti, gyventojams bus skaičiuojamos vandens normos, kurios paprastai būna didesnės, nei žmonės įprastai jo sunaudoja.

Vykdo įstatymus?

Bendrovės "Kauno vandenys" atstovai nurodė, kad skaitiklius būtina pakeisti, nes taip daryti numato įstatymai. Jei to nebus padaryta, gresia baudos.

"Kauno vandenys" užsiminė, kad daliai kauniečių šalto vandens skaitikliai turi būti pakeisti iki šių metų pabaigos. Lietuvos metrologijos inspekcija galėtų terminą pratęsti, tačiau, pasak bendrovės atstovų, jie dar negavo tokio rašto, todėl skaitiklių keitimo darbai vykdomi toliau.

"Į namus tikrai niekas nesiveržia. Kaip tik yra atvejų, kai gyventojai patys kviečiasi darbuotojus, kad jie pakeistų skaitiklius, nes žmonės nenori mokėti daugiau. Jei Lietuvos metrologijos tarnyba pratęs terminą metams, skaitiklius bus galima pakeisti ir po karantino", – nurodė "Kauno vandenų" specialistai.

"Santermitos" atstovai taip pat laikėsi pozicijos, kad elgiasi teisėtai. Ši bendrovė yra laimėjusi "Kauno vandenų" skelbtą konkursą dėl šalto vandens apskaitos prietaisų keitimo.

"Paslaugos atliekamos Kauno miesto ir rajono daugiabučių namų butuose, privačiuose namuose ir kitose patalpose.  Vadovaujamės Metrologijos įstatymu ir ūkio ministro 2014 m. rugpjūčio 1 d. įsakymu "Dėl teisinei metrologijai priskirtų matavimo priemonių grupių ir laiko intervalų tarp periodinių patikrų sąrašo patvirtinimo".

Paslaugos yra atliekamos laikantis visų būtinų saugumo reikalavimų, t.y. įmonės darbuotojai yra aprūpinti specialiomis apsaugos priemonėmis. Iki šių metų gruodžio 14 d. nesame gavę informacijos iš perkančiosios organizacijos dėl laikino paslaugų teikimo sustabdymo", – nurodė "Santermitos" pardavimų vadovė Vaida Garmutė.

Yra galimybė pratęsti

Lietuvos metrologijos inspekcija "Kauno dienai" nurodė, kad vandens skaitiklių galiojimo terminą galima pratęsti. Tai padarius nereikėtų per karantiną veržtis į gyventojų namus.

Kodėl į namus tokiu metu turėtume įsileisti svetimus žmones?

"Bendrovės nustatyta tvarka keičia skaitiklius, kurių patikros galiojimo laikas yra pasibaigęs, naujais remdamosi sudarytais skaitiklių keitimo grafikais. Prievolę naudoti metrologiškai patikrintus skaitiklius nustato Lietuvos Respublikos metrologijos įstatymas", – pagal ką vadovaudamosi bendrovės keičia skaitiklius nurodė Lietuvos metrologijos inspekcijos atstovai.

Jie teigė, kad apie skaitiklių keitimą gyventojų butuose karantino metu su "Kauno vandenų" atstovais buvo kalbėta dar praėjusią savaitę ir nurodyta, kad tokios didelės skubos keisti įrenginius nėra.

"Esant svarbioms priežastims, metrologijos srities teisės aktai numato galimybę pratęsti matavimo priemonių patikros žymenų arba sertifikatų galiojimo terminus. Matavimo priemonių teisinio metrologinio reglamentavimo taisyklėse nurodoma, kad sprendimą dėl matavimo priemonių patikros žymenų ir (arba) sertifikatų galiojimo laiko pratęsimo priima teisinę metrologinę priežiūrą atliekančios institucijos vadovas, kai yra gautas matavimo priemones eksploatuojančio fizinio ar juridinio asmens ar jų savininko prašymas.

Atsižvelgiant į tai, "Kauno vandenys" turėtų teikti prašymą Lietuvos metrologijos inspekcijai, nurodant pageidaujamą galiojimo laiko pratęsimo terminą, bei išdėstyti svarbias pratęsimo priežastis. Inspekcija, gavusi šios įmonės prašymą, išnagrinėtų pateiktą informaciją ir priimtų sprendimą", – teisinę procedūrą aiškino Lietuvos metrologijos inspekcija.

Specialistai aiškino, kad karšto ir šalto vandens skaitikliams butuose ir individualiuose namuose nustatytas šešerių metų metrologinės patikros periodiškumas. Suėjus šiam terminui, skaitiklius reikia keisti metrologiškai patikrintais. Seni skaitikliai, kurių pasibaigusi metrologinė patikra, dėl įvairių priežasčių gali rodyti vartotojui nenaudingus rodmenis.


Šiame straipsnyje: Santermitaskaitikliaiveržiasi į namus keisti skaitikliųkarantinasspaudimasdidesnė kainaskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Monika

Monika portretas
Dujos ir pasišovė skaitiklius dujų keist nors karantinas dar,skambino kad 12 d ryte jie ateina keist per 20 metu,nors skaitiklį pirkimo iš savo pinigų ir dejom geros firmos Samsung be jiokiu kliūčių dirba,sudas kokį idies o mūsų kam nors panaudos

be jokios atsakomybes

be jokios atsakomybes portretas
nAUJAI PASTATYTAS NAMAS,NAUJAS BUVO IDETAS IR SKAITIKLIS VANDENS,TACIAU KAI PAKEITE TAI SKAITIKLIS KLAIDZIOJA SU KAZKOKIAIS SKAICIAIS IS APACIOS,kODEL NEMATO,JEI NAUJAS BUVO IDETAS SKAITIKLIS TAI NAUJU IR TURI BUTI PAKEISTAS O NE KAZKOKS SUDEVETAS.

Melui

Melui portretas
Seni skaitkliai greičiau rodys tiekėjui nenaudingus rodmenis. Nepastebėjot, kad pakeitus skaitklius, padidėja suvartojimas?
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių