Skaityti – neįdomu, nuobodu? Pabandykite skaityti šuniui!

Pabandykite skaityti šuniui ar kitam augintiniui. Jie nekritikuoja, nesijuokia iš klaidų, atrodytų, įdėmiai klauso, be to, labai maloni draugija. Vien buvimas kartu kelia gerų emocijų.

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje vaikams skaityti padeda dresuoti šunys.

„Pagrindinis Kaniterapijos klubo vedamų skaitymų su šunimi tikslas – įkvėpti vaikus pamėgti knygas ir skaitymą“, – pristatė šiemet vėl tęsiamą projektą organizatoriai.

Į tokių skaitymų pristatymą susirinkusių mažųjų ir jų tėvelių dėmesį labiausiai traukė, aišku, keturkojai gražuoliai, kurie draugystę su vaikais mezgė renginiui dar net neprasidėjus. Viena vedlių, pamačiusi vieno berniuko spindinčias akis, kurių šis niekaip neatitraukė nuo šuns, patarė pakalbinti šunį, tarsi prisistatyti jam, o paskui jau ir glostyti.

Projekto pristatyme buvo daug žmonių, bet patys skaitymai vyksta tik tarp šešių akių: vaiko, šuns ir jo vedlio. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

„Galima ir taip skaityti, ir taip, ir taip“, – ekrane keitėsi mieli vaizdai, kai vaikai skaitė šunims kartu įsitaisę ant grindų ar fotelyje. Ir sėdint, ir gulint. Ir ant pilvo, ir ant nugaros, kai didžiulis šuo praverčia ir kaip klausytojas, ir kaip pagalvė.

„Svarbu, kad vaikui būtų patogu. Jauki, rami atmosfera. 15 minučių lieka tik vaikas, šuo ir jo vedlys. Negirdi nei tėvai, nei bibliotekininkai, net kiti vaikai. Netaisomos klaidos. Nenurodoma, kur ir ką skaityti. Sutinkame su viskuo, išskyrus su lakstymu po patalpas ir neskaitymu visiškai. Vaikas gali pradėti tiesiog pasakoti iš paveikslėlių, bet paskui vėl grįžtame prie skaitymo“, – pasakojo Kaniterapijos klubo vedlė Vytautė Matusevičienė, atsivedusi terapinį šunį Spyglį. Ji pridūrė, kad vaikas jau turi mokėti skaityti.

Galima skaityti ir gyvatėms, ir bet kokiam gyvūnėliui, kokį tik turite. Pabandykite paskaityti ir namuose.

Vedlė užsiminė, kad sudėtinga rasti šunų, kurie galėtų dalyvauti tokiuose užsiėmimuose. „Viskas prasideda nuo dresūros. Matote, Spyglys labai aktyvus, čia daug vaikų. Susitikimų metu reikalinga drausmė. Dresuojame ne tam, kad šunis paverstume robotukais. Dresūra – tai šuns pažinimas. Sužinome, kur galime jį nukreipti dirbti: aktyvesnei veiklai ar skaitymams, jiems reikia ramesnių šunų“, – dėstė klubo vadovė.

Vaikams skaityti padeda šunys, kartu būna ir jų vedliai, kurie yra savanoriai, dirbantys be atlygio. Į Kulautuvos reabilitacijos ligoninę vyksta judresni šunys. Jų misija – išjudinti po operacijų sveikstančius žmones, sužadinti jų norą mankštintis, atgauti jėgas. Klubo atstovai ligoninėse lanko ir labai sunkius ligonius.

Terapiniai šunys padeda vaikams atsipalaiduoti, nekritikuoja, jei šie skaitydami suklysta. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

V.Matusevičienė, grįždama prie skaitymo su šunimis temos, pasidalijo JAV patirtimi, kur vaikai klasėmis vežami į gyvūnų prieglaudas. Jose išsirenka šunis ir jiems skaito. „Mokytojai pastebi, kad vėliau vaikai būna labiau susikaupę“, – komentavo kaniterapijos specialistė.

„Galima skaityti ir gyvatėms, ir bet kokiam gyvūnėliui, kokį tik turite. Pabandykite paskaityti ir namuose“, – pasiūlė V.Matusevičienė.

Bibliotekos Kultūrinės veiklos vadybininkė Monika Straupytė, kalbėdama su „Kauno diena“, priminė, kad skaitymai su šunimis Kaune – jau išbandytas reikalas, tad prasideda jau trečiasis skaitymų sezonas. Projektas, anot jos, pasiteisino su kaupu – vaikai atsipalaiduoja, ima labiau pasitikėti savimi skaitydami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

EdmundasTulcevičius

EdmundasTulcevičius portretas
Man tai padeda skaityti dresiruotos akvariumo žuvelės - durnių laivas .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių