Socialinėse dirbtuvėse pakaunėje – dėmesys tvariai aplinkai

  • Teksto dydis:

Domeikavoje įsikūręs užimtumo centras – socialinės dirbtuvės „Tapk laisvas“ atvėrė naujų namų duris ir pakvietė kaimynus ir vietos bendruomenę susipažinti su centrą lankančiais jaunuoliais ir čia vykstančia veikla.

Nuo pat ryto dirbtuvėlių nariai nekantriai dėliojo savo rankdarbius, skirtus mugei, ruošėsi edukacijoms, virė ekologišką košę ir gamino naminį limonadą.

Į atvirų durų dieną atvyko vicemerė Raminta Popovienė, Labdaros ir paramos fondo direktorė Aurelija Makūnienė ir Kauno rajono socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotoja Kristina Stanislovaitienė.

Naujas užimtumo centro patalpas svečiams aprodydama viešosios įstaigos „Tapk laisvas“ direktorė Snieguolė Butrimavičienė teigė, kad į socialines dirbtuves kasdien susirenka iki aštuoniolikos jaunuolių.

„Sunkią negalią turintys žmonės čia ne tik įgyja gyvenimiškų ir bendravimo įgūdžių, bet ir mokosi pasirūpinti savimi, ruošiasi savarankiškam gyvenimui, dirba, o svarbiausia – pirmą kartą gyvenime patys užsidirba“, – pasakojo direktorė S. Butrimavičienė.

„Tapk laisvas“ – dešimt metų veikianti nevyriausybinė organizacija, dirbanti su sutrikusio intelekto asmenimis. Prieš ketverius metus įstaiga pradėjo bendradarbiauti su nepavojingų atliekų tvarkymu ir perdirbimu užsiimančia bendrove „Zeraida“. Ši įmonė žmonėms su negalia pasiūlė nesudėtingą darbą – tvarkyti jogurto indelius – nuo jų nuplėšti popierines etiketes, atskirai išrūšiuoti popierių ir plastmasę. Netrukus buvo pastebėta, kad sunkią negalią turintys jaunuoliai pamažu priprato prie tam tikros tvarkos ir puikiai atlieka tokį darbą.

Šiuo metu socialinės dirbtuvės užsiima įvairiomis veiklomis: rūšiuoja plastmasę, naudoja tekstilę antrą kartą, tvarko aplinką, veda edukacijas. Kiekvienas lankytojas veiklas pasirenka pagal savo gebėjimus ir tai, ką mėgsta. Dirbtuvėse jaunuoliai dirba po 6 valandas su pertraukomis, kai geria arbatą.

Dirbtuvės „Tapk laisvas“ orientuotos į tvarios aplinkos kūrimą – taip mažinama aplinkos tarša, mokomasi taupyti gamtos turtus, saugoti aplinką ir kuriamas gyvenimas sveikesnėje ir saugesnėje aplinkoje.

Iš plastmasės liejinių dirbtuvių lankytojai karpo įvairias detales, siuva žaislus, maišelius, gamina suvenyrus, mezga kūdikiams pledukus, kojines, kilimus, pjauna žolę, grėbia, kasa sniegą. Edukacijas veda komanda, sudaryta iš dviejų darbuotojų ir dirbtuvių lankytojų. Edukacijų metu mokoma, kaip pasigaminti žaislą, suvenyrą, papuošalą, ir supažindinama su negalia.

Socialinėse dirbtuvėse ne tik dirbama, bet ir švenčiamos šventės, gimtadieniai, ruošiamasi renginiams, viktorinoms ar sporto žaidynėms. Dirbtuvių lankytojai dalyvauja visose akcijose „Darom“, taip pat lankosi įvairiuose  tvarumo festivaliuose Lietuvoje su savo dirbiniais ir edukacijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių