Už valdininkų pikniką – nuobauda, bet liko klausimų

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Darbo metu su brendžiu, alumi, šašlykais į pobūvį gamtoje tarnybiniais automobiliais suvažiavę valstybinės įstaigos darbuotojai sulaukė įvertinimo.

Bandė slapukauti

„Kauno diena“ rašė apie praėjusio birželio pradžioje šalia Kauno marių esančioje Girionių poilsiavietėje surengtą iškylą. Penktadienio popietę pušinėlyje susibūrė kelios dešimtys valstybės įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) darbuotojų. Pobūviui vadovavo LTG Saugos valdymo vadovas Rolandas Šlepetys. Be to, jis yra Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įkurtos „Skaidrumo akademijos“ mentorius, kurio misija – skleisti ir propaguoti skaidrios veiklos patirtį.

Iš šalies pažiūrėjus nieko neišsiskiriantis piknikas turėjo biudžetinei įmonei neleistinų trūkumų: pobūvis vyko darbo metu, darbuotojai į jį atvyko tarnybiniais automobiliais, buvo alkoholio – brendžio, alaus.

Laipsniai: šile pramogaujančiųjų aplinkoje buvo ir alkoholio butelių. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Pobūvyje netikėtai pasirodžius žurnalistams, „Skaidrumo akademijos“ mentorius R.Šlepetys slapukavo: nenorėjo prisistatyti, kas esąs, tvirtino, kad čia vyksta ne piknikas, bet komandos formavimo renginys.

Vis dėlto komandos formavimo renginys greitai buvo nutrauktas: užgesintos šašlykinės, atgal į tarnybinius automobilius suneštos vaišės.

R.Šlepetys ir šalia jo piknike buvę keli kolegos nepateikė paaiškinimų dėl pobūvyje pastebėto alkoholio, netoliese sustatytų logotipais nepažymėtų tarnybinių automobilių, nors tarnybinių automobilių naudojimo taisyklės įpareigoja juos pažymėti. Nekomentavo, kaip į biudžetinės įstaigos darbo valandų grafiką integruojamas šašlykų kepimas, gurkšnojimas, buvimas atokiame gamtos kampelyje.

Rezultatas: iškylą surengusiam „Skaidrumo akademijos“ mentoriui, LTG Saugos valdymo vadovui R.Šlepečiui nuspręsta skirti nuobaudą. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Patikino, kad ištirs

Penktadienio popietės renginį „Kauno diena“ paprašė pakomentuoti LTG vadovybės.

Klausėme, kokie buvo Girionyse vykusio renginio darbiniai tikslai, užduotys? Kaip pavyko tas užduotis įgyvendinti? Kieno iniciatyva, nurodymu vyko renginys miške? Kas dalyvavo renginyje? Kokios buvo R.Šlepečio, tarnybinės užduotys? Kaip suorganizuota nuvykti į pikniko vietą ir parvykti? Kokiomis transporto priemonėmis buvo naudojamasi?

Atkreipėme LTG dėmesį, kad šalia pikniko vietos esančioje automobilių aikštelėje stovėjo ne vienas tarnybinis LTG automobilis (pridėjome kelias nuotraukas). Teiravomės, kiek iš viso tarnybinių automobilių vyko į renginį miške? Kokie motyvai, LTG nuomone, pateisintų tarnybinių automobilių naudojimą tokiais tikslas, t.y., kaip galima spėti, piknikui organizuoti? Priminėme, kad pagal Tarnybinių lengvųjų automobilių naudojimo biudžetinėse įstaigose taisykles tarnybinius automobilius privaloma pažymėti įstaigos logotipais. Paprašėme paaiškinti, dėl kokių priežasčių logotipų nebuvo ant į mišką atvykusių tarnybinių LTG automobilių? Paprašėme paaiškinti, kaip kelionė į aptariamą renginį deklaruota kelionės lapuose? Prašėme pateikti tokio lapo pavyzdį, kelionės maršruto pavyzdį. Klausėme, kokiomis lėšomis finansuotas renginys Girionių šile? Kiek tai kainavo?

Nusižengimas: „Skaidrumo akademijos“ mentoriaus organizuoto pobūvio dalyviai į atokią pakrantę suvažiavo nežymėtais tarnybiniais automobiliais. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Nors prašėme pateikti konkrečią, lengvai surenkamą informaciją, dalykiškų atsakymų nesulaukėme, tik buvo patikinta, kad prasidės tyrimas.

„Dėl šios situacijos nedelsdami imamės veiksmų ir vidaus auditas pradeda vidinį tyrimą – jis atsakys į kylančius klausimus ir leis priimti šioje situacijoje reikalingus sprendimus. Kai tik turėsime tyrimo rezultatus ir priimsime sprendimus, apie juos informuosime“, – redakcijai pranešė LTG atstovė.

Tyrimo išvados

Po poros savaičių tyrimas buvo baigtas, bet konkretūs klausimai, deja, taip ir liko be atsakymų ir komentarų. Redakcija sulaukė tokio paaiškinimo:

„Informacija apie tai, kad grupė darbuotojų birželio 3 d., penktadienį, per komandos formavimo renginį, viešoje vietoje vartojo alkoholinius gėrimus, su bendrove pasidalijo tiek patys darbuotojai, tiek ir žiniasklaidos atstovai. Bendrovėje galioja nulinės alkoholio tolerancijos politika, tad į tokius pranešimus LTG sureagavo nedelsiant. Vidaus auditas atliko tyrimą, kurio metu išsiaiškino Saugos valdymo darbuotojų organizuoto renginio aplinkybes.

Tyrimo išvadose pažymima, kad darbuotojai, sudarę ar dalyvavę situacijose, galinčiose sukelti įtarimų dėl alkoholio vartojimo darbo metu ir / ar viešoje vietoje, galimai nesilaikė LTG galiojančių darbo principų ir etikos kodekso nuostatų. Tarp jų – nuostatos, įpareigojančios darbinėje veikloje laikytis įstatymų ir kitų teisės aktų reikalavimų, saugoti nepriekaištingą LTG Grupės ir Grupei priklausančios įmonės darbuotojų reputaciją, vadovautis LTG Grupės vertybėmis ir visuomenėje priimtais sąžiningumo, skaidrumo ir patikimumo standartais.

Atsižvelgiant į tyrimo išvadas, bendrovės vadovybė priėmė sprendimą Saugos valdymo vadovui Rolandui Šlepečiui skirti nuobaudą – įspėjimą.“

Vertina patirtį

„Kauno diena“ pasidomėjo, kaip R.Šlepečio nusižengimą vertina „Skaidrumo akademijos“ veiklos iniciatoriai STT.

STT Komunikacijos skyriaus viršininkė specialioji agentė Renata Keblienė pabrėžė, kad „Skaidrumo akademija“ – tai gerosios antikorupcinės praktikos mainų iniciatyva, kurioje organizacijos tarpusavyje dalijasi patirtimi, pavyzdžiais, ekspertinėmis įžvalgomis ir metodika, kaip įgyvendinti antikorupcines priemones ir kurti korupcijai atsparią aplinką“.

STT atstovės tvirtinimu, LTG patirtis, kuriant korupcijai atsparią aplinką, yra naudinga ir verta dėmesio.

„AB „Lietuvos geležinkeliai“ (kaip ir kitos „Skaidrumo akademijos“ mentorių organizacijos) turi įdiegusi tvarias korupcijai atsparios aplinkos kūrimo priemones, taip pat sukaupusi reikiamą patirtį antikorupcijos srityje, kuria gali pasidalyti ir dalijasi su kitais – „Skaidrumo akademijos“ dalyviais. Mainai vyksta neatlygintinai ir savanoriškumo principu“, – bandė aiškinti STT Komunikacijos skyriaus viršininkė.

Kaip R.Šlepečio nusižengimą vertina „Skaidrumo akademijos“ veiklos iniciatoriai STT?

Vis dažniau nusivilia

Pobūvio šile ypatumus „Kauno dienai“ pakomentavęs Seimo etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininko pavaduotojas Andrius Bagdonas pabrėžė, kad visų valstybei priklausančių įstaigų turtas yra pirktas mokesčių mokėtojų lėšomis.

Jis atkreipė dėmesį, kad tarnybinių automobilių naudojimas tokiems tikslams yra nepateisinamas, nes tie automobiliai yra skirti darbo reikalams.

Į piknikus reikia važiuoti savo arba viešuoju transportu“, – atkreipė dėmesį EPK pirmininko pavaduotojas.

Jo tvirtinimu, pobūvį surengę vadovai nevisiškai tiksliai interpretuoja komandos stiprinimo aplinkybes.

„Tokius dalykus galima suorganizuoti ir po darbo, laisvalaikio metu ir nenaudoti biudžeto lėšų. Raginčiau visus valstybinių įstaigų vadovus neužmiršti, kad jiems patikėtas turtas yra nupirktas mokesčių mokėtojų lėšomis ir tą turtą privaloma naudoti atsakingai, nes tokios ir panašios situacijos sukelia pagrįstą mokesčių mokėtojų nusivylimą, pyktį, kad neracionaliai, neefektyviai naudojamos jų sumokamos lėšos“, – sakė EPK pirmininko pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tokia nuobauda

Tokia nuobauda portretas
tai akivaizdus pasityčiojimas iš visuomenės, prasilenkiantis su bet kokiomis moralės ir etikos normomis.....valdininkus priėmusius tokius sprendimus pačius reikėtu bausti griežčiausiomis nuobaudomis.....

kandonus ir butelius is pakrumiu

kandonus ir butelius is pakrumiu portretas
susirinkit....

Kažkam apačioje rūpi Ukrainoje užauginti grūdai

Kažkam apačioje rūpi Ukrainoje užauginti grūdai portretas
Ar tu tuos grūdus valgai? Koks tavo reikalas kas kur veža tuos radiacijos užterštus grūdus? Ar tavo tie grūdai? Ar įsijautei skaičiuoti svetimus pinigus? Ir dar. Taip , ukrainiečiai patys mėgino susprogdinti atominę elektrinę Ukrainos teritorijoje. Žyd.alaikuams tas pats, kad nuo branduolinio sprogimo visi žmonės aplinkui liks geriausiu atveju nuodėguliais o išsigimęs mažas riebus kuilys ukrainiečių prezidentas tėra performansas mulkinti patriotiškai nusiteikusius ukrainiečius, kurie yra tos žemės savininkai. Jokiu būdu ne žyd.alaikiai kai ukrainiečių išsigimęs klounas prezidentas. Ukraina prakiš.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių