Už važiavimą be bilieto nubaustą kaunietę šokiravo kontrolierių elgesys: žmogiškumas jau palaidotas

Už važiavimą be bilieto išlaipinta ir nubausta kaunietė sako pasigedusi keleivių kontrolės darbuotojų žmogiškumo. Pastarieji aiškina, kad vadovavosi taisyklėmis ir jokių pažeidimų nepadarė.

Nespėjo pažymėti

Į nemalonų incidentą 51-erių Vilma pasakojo patekusi gruodžio 18 dienos pavakarę, kai prie Nacionalinio Kauno dramos teatro stotelės lūkuriavo atvažiuojant viešojo transporto, kad pajudėtų Šilainių kryptimi. Iš pradžių moteris sakė nuėjusi į vaistinę nusipirkti vaistų, tačiau supratusi, kad išėjo be jų, į vaistinę užsuko darkart. O grįždama nešina produktų prikrauta kuprine ir sunkiu maišu rankoje pamatė atvažiuojant 57G maršruto autobusą. Todėl pasileido bėgti, kad suspėtų įlipti.

„Atsisėdau netoli vairuotojo ir pradėjau ieškoti savo elektroninio bilieto kortelės, kurią visada būdavau pasikabinusi ant kaklo piniginėlėje, nes taip patogiau nuskenuoti. Tačiau, matyt, kai buvau apsipirkti turguje, ją įmečiau į kuprinės dugną. Ieškojau viename skyriuje – neradau, o produktus ant sėdynės iškrauti nepatogu. Radusi piniginėlę pakilau nuo sėdynės laikydama elektroninio bilieto kortelę, bet vos tik atsisukau, pamačiau, kad į autobusą įlipo trys keleivių kontrolės darbuotojai. Paprašiau, kad leistų nuskenuoti bilietėlį, nes kortelę ką tik radau ir nespėjau. Nusprendžiau negaišinti autobuso vairuotojo laiko išlipau manydama, kad paaiškinsiu, kas nutiko. Juk yra kameros, matys, kad ieškojau“, – įvykių eigą dėstė kaunietė.

Dabar moteris sakė besigailinti, kad iš autobuso taip greit išlipo savo noru ir nepaprašė keleivių, kurie viską matė, pagalbos. Tačiau, svarstė ji, nuovargis grįžtant iš darbo ir ištiktas šokas pamačius griežtus keleivių kontrolės darbuotojų veidus bei išgirdus įsakmų toną, padarė savo – Vilma kone neteko žado.

Nenorėjo nė girdėti

Kaunietė teigė bandžiusi paaiškinti jiems, kad įlipusi nespėjo pažymėti elektroninio bilieto kortelės, nes į kitą stotelę autobusas atvažiavo išties greitai – maždaug per 30 sekundžių. Tačiau, pasak moters, keleivių kontrolės darbuotojai jos nesiklausė. Tik prašė prisistatyti. Tačiau Vilmai nesutikus pasakyti savo asmens duomenų, keleivių kontrolės darbuotojai nusprendė iškviesti pareigūnus.

Įlipau greitai, kada man pasiruošti? Kada man šaltyje su skaudančia ranka kuistis tarp prekių?

„Pasakiau: kvieskite pareigūnus. Galvojau, kad jie man padės išsiaiškinti. Su policija šiandien susikalbėti dar galima – jie į žmogų žiūri truputį kitaip. O keleivių kontrolė – lyg sovietmetyje. Jų cinizmas, sarkazmas... Visiškai negirdi žmogaus – jokio žmogiškumo. Man pasakė, kad aš nepasiruošiau bilietėlio, o turėjau pasiruošti, nes visi įlipa pasiruošę. Įlipau greitai, kada man pasiruošti? Kada man šaltyje su skaudančia ranka kuistis tarp prekių? Net prie suolelio nėra kaip prieiti – pilna žmonių. Pasakiau, kad visada stengiuosi pažymėti bilietėlį iki kitos stotelės, o šį kartą nepasisekė. Susinervinau, galvojau, kad pamečiau elektroninio bilieto kortelę“, – piktinosi moteris.

Atvykus pareigūnams Vilma prisistatė ir keleivių kontrolės darbuotojai surašė jai administracinio nusižengimo protokolą. „Vairuotojas pradėjo rėkti. Neleido nė perskaityti protokolo. Liepė išlipti ir perskaityti lauke“, – tarstelėjo pašnekovė pridurdama, kad daugiau niekada nebelips į jokį autobusą.

Laimučio Brundzos nuotr.

Skyrė baudą

Protokole nurodyta, kad iki kitų metų sausio 2 dienos kaunietė turi sumokėti aštuonių eurų baudą. Po tokio akibrokšto grįžusi namo pėsčiomis su dviem sunkiais krepšiais, kaunietė sakė Kauno miesto savivaldybei bei bendrovei „Kauno autobusai“ išsiuntusi skundus, nušviečiančius nutikusią situaciją. Tačiau atsakymas nepaguodė – ji nusižengė ir baudą susimokėti turės.

Neketindama pasiduoti pirmą kartą į tokio pobūdžio situaciją patekusi Vilma atviravo gruodžio 27-ąją nuvykusi į bendrovę „Kauno autobusai“ pasikalbėti su ten dirbančiais darbuotojais. Tačiau ir čia liko it musę kandusi.

„Tiesiog šaipėsi. Tu tikriausiai laikei bilietėlį, buvai pasiruošusi ir vaidinai, kad nori nuskenuoti – tokios kalbos sklinda. Jie man net nepasiūlė peržiūrėti autobuse fiksuotos vaizdo medžiagos. Nepasakė ir to, kad šią situaciją peržvelgs. Man pasakė, kad padariau nusižengimą, nes vieną stotelę pravažiavau nemokamai. Galiu skųstis, kiek noriu, bet turėsiu susimokėti. Negaliu atsigauti. Žmogiškumas jau yra palaidotas. Norėjau palikti elektroninio bilieto kortelę „Kauno autobusuose“, bet pasityčiodami pasakė: nepalikite, gal dar prireiks“, – apmaudo neslėpė kaunietė.

Kol kas Vilma teigė nesanti apsisprendusi, ar sumokės baudą iki nurodytos datos, ar lauks, kol protokolą nagrinės įgaliotas pareigūnas. „Mano sąžinė rami kaip niekad. Protingi žmonės manimi patikės, o kvailių ir nesąžiningų man nereikia. Labai išgyvenu dėl to, ar šis administracinis nusižengimas man kur nors nesukliudytų. Dirbu dvejuose darbuose, pervargusi šoku iš autobuso į autobusą, sąžiningai moku. Nė neturiu ką pasakyti apie šią situaciją. Pirmąsyk esu taip įžeista“, – atviravo pusamžė moteris.

Ji svarstė, kad pirmą kartą išlaipintam keleiviui galėtų būti skiriamas įspėjimas, o ne surašomas protokolas ir skiriama bauda. „Vieną „zuikį“ pagavo ir jei jis nesako savo duomenų, su tuo „zuikiu“ ir sėdės visą dieną. Ar čia jų darbas? Čia – absurdas, o ne darbas. Reiškia visi „zuikiai“ ir varo autobusais. Norėčiau sužinoti, ar keleivių kontrolės darbuotojai tikrai gauna premijas už „zuikį“, kad taip negirdi žmonių ir puola. Jei būčiau įkliuvus antrą kartą, suprasčiau – tikrai „zuikis“, o čia? Juk matė, kad nelaimė. Man keista, kad praradome žmogiškumą. Esame žuvę. Aš pakraupusi! Ar šiandien šaukčiau, jei būčiau neteisi? Pėsčiomis vaikštau jau nuo gruodžio 18 dienos. Jei būsiu nubausta, nelipsiu į jokį autobusą. Kaip to įrodymą Kauno savivaldybei ir „Kauno autobusams“ nusiųsiu perkirptą elektroninio bilieto kortelę“, – graudinosi Vilma.

Pažeidimų nepadarė

Apibūdindami kaunietės situaciją bendrovės „Kauno autobusai“ atstovai pateikė šio įvykio versiją. Kaip teigiama, peržiūrėjus gruodžio 18-ąją 57G autobuse užfiksuotą vaizdo medžiagą, kurią nufilmavo įmonės „Dorsimus“ darbuotojai, nustatyta, kad kontrolės darbuotojai jokių pažeidimų nepadarė. Vaizdo įraše buvo užfiksuoti visi kontrolierių veiksmai, policijos pareigūnų atvykimas asmens tapatybės nustatymui iki administracinio nusižengimo protokolo surašymo ir įteikimo. Kontrolės ir policijos pareigūnai situacijos išaiškinimui užtruko iki valandos.

Keleivė įnirtingai dėstė savo mintis ir neklausė policijos pareigūnų paaiškinimų. Tai užfiksuota vaizdo įraše.

„Keleivė tikino, kad bilieto tarp savo asmeninių daiktų, kurių, kaip ji teigė, turėjo daug, nerado. Tačiau išanalizavus vaizdo medžiagą, pastebėta, kad keleivė su savimi turėjo moterišką rankinę ir nedidelį pirkinių krepšelį. Kontrolierė pažeidėjai paaiškino keleivės teises ir pareigas. Taip pat aiškino, kad iš elektroninio bilieto kortelės nėra įvykdytas apmokėjimas už važiavimą. Keleivės teises mėgino paaiškinti ir atvykę policijos pareigūnai, kuriems suteikti informacijos keleivei nepavyko. Keleivė įnirtingai dėstė savo mintis ir neklausė policijos pareigūnų paaiškinimų. Tai užfiksuota vaizdo įraše“, – sakė „Kauno autobusų“ Keleivių kontrolės organizavimo vyresnioji vadybininkė Jolita Tarandienė.

Pasak pašnekovės, kontrolės pareigūnai vadovavosi teisės aktuose nustatyta tvarka. Juose nurodyta, kad keleivis, įlipęs į transporto priemonę, privalo nedelsdamas pažymėti (aktyvuoti) turimą elektroninį bilietą.

Išimčių nėra

„Nustatę taisyklių reikalavimų pažeidimą, kontrolę vykdantys pareigūnai surašo administracinio nusižengimo protokolą, kuriame asmeniui siūloma sumokėti aštuonių eurų baudą iki 2022 metų sausio 2 dienos. Nesumokėjus baudos iki administraciniame nurodyme nurodytos datos, nurodymas bus laikomas negaliojančiu, o administracinio nusižengimo protokolą nagrinės įgaliotas pareigūnas. Šiuo atveju administracinio nusižengimo byla bus nagrinėjama 2022 metų sausio 6 dieną“, – pabrėžė „Kauno autobusų“ atstovė.

J. Tarandienė pridūrė, kad Administracinių nusižengimų kodeksas nenumato jokių išimčių, t. y. įspėjimų už viešajame transporte padarytus pažeidimus.


Šiame straipsnyje: Keleivių kontrolėvažiavimas be bilietobaudaKauno autobusaiskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražina

Gražina portretas
Kaune autobusų vairuotojai visai apnaglejo savo elgesiu su vaikais , bilietų neparduoda net jei vaikas duoda ,1€aiskina kad neturi grąžos, šiandien ir mano dukrai nepardavė bilieto ir nuvežė iki kitos stotelės uždarė duris ir pajudėjo ,o kitoj stotelėje laukė staigmena kontrolierė su 5€ bauda jai net neįdomu buvo kad nepardavė bilieto vairuotojas ,protokole naudos parašė neturėjo smulkių,(o smulkių tai vairuotojas neturėjo)ir davė pasirašyti po mamos pavardė norėtų man nieks nepranešė.kuo toliau tuo nagliau vakare tokį pat vaizdelį išgyveno mūsų giminaitės dukra ,ar tai normalu norėjau paklausti jūsų gerb.kontrolieriai ir vairuotojai?

Kaunietis

Kaunietis portretas
Geriau sumoketu> Paziurekit, valdzioje kolaborantai ir narkomanai, kai tokia valdzia, klerkai visiskai "pasileido plaukus", jie nebaudziami, jiems viskas galima

ina

ina portretas
daug komentarių matyt dirbančiais kontrolieriais
VISI KOMENTARAI 76

Galerijos

Daugiau straipsnių