V. Matijošaitis: ačiū visiems

Kauniečiai nusprendė – Visvaldas Matijošaitis su „Vieningu Kaunu“ trečią kadenciją vadovaus Kaunui, o konservatoriai trečią kartą užlipo ant to paties savo nesėkmės grėblio.

Jautė palaikymą

„Mes tikėjome kauniečių palaikymu. Ačiū visiems. Ši komanda dirbs Kaunui, Kaunui ir tik Kaunui“, – gerokai po vidurnakčio aiškėjant kauniečių pasirinkimui žurnalistams sakė V. Matijošaitis ir pridūrė, kad kai kurie kandidatai tik prieš rinkimus prisiregistravo Kaune ir taip tik sukūrė konkurenciją rinkimų kovoje, bet mero posto jiems laimėti nepavyko.

V. Matijošaitis tikino tikėjęsis laimėti rinkimus dar pirmame ture, nes jautė miestiečių palaikymą įvairiuose renginiuose ir svarbių Kaunui objektų atidarymuose. Balsuoti antrajame mero rinkimų ture kauniečiams išties nebereikės – V. Matijošaitis gavo kone 60 proc. rinkėjų balsų. Ta proga „Vieningo Kauno“ komanda merui įteikė laivo šturvalą, kad jis dar ketverius metus vairuotų Kauną.

Ši komanda dirbs Kaunui, Kaunui ir tik Kaunui.

„Miestas yra amžinos statybos, kuriose turi derėti visų miestiečių buitis. Tiesiant gatves reikia žiūrėti ir kaip vaikams būtų patogu vaikščioti. Miestą labai pakeitėme, tam skyrėme gal keturis kartus daugiau lėšų, nei buvo skirta anksčiau. Esame paruošę keturių tiltų statybos projektus. Vytautas Juozapaitis vienuose debatuose šaukė, kad jis niekada tokių tiltų nestatytų, o aš sakiau, kad jam ir nereikės statyti“, – konkurentą pašiepė V. Matijošaitis.

Vis dėlto ši kadencija bus kitokia, nes pasikeitė mero pareigų reglamentavimas. V. Matijošaitis tikino, kad ne pirmas kartas, kai keičiasi įstatymai, bet teks priprasti prie naujos tvarkos. „Aš jau ketvirtą kadenciją būsiu Kauno taryboje, ir trečią kartą keičiami įstatymai ir tvarka.  Gal Seime jie be proto ir nesupranta, ką daro, nes jų tvarkose yra aibė klaidų. Bus dar ginčų, bet teks tas tvarkas taisyti“, – kalbėjo „Vieningo Kauno“ lyderis.

Koalicija nebūtina

Kauno meras teigė, kad pats keistis neketina: jei reikės, ir pasibars, ir kumščiu į stalą trenks, kad tik būtų rastas geriausias sprendimas miestui.

„Mūsų komanda yra kaip kumštis vieninga, joje iš viso miesto yra suėję žmonės, kurie pasiryžę dirbti. Linkiu ir Ukrainai būti viename kumštyje – bus stipresnė už bet ką“, – pridūrė Kauno meras.

Pirmadienio naktį, kol dar nebuvo aiški galutinė tarybos sudėtis ir kiek vietų joje turės „Vieningas Kaunas“, V. Matijošaitis neskubėjo dėlioti koalicijos. Paklaustas, ar labiau būtų linkęs dirbti su „valstiečiais“, ar su socialdemokratais, miesto vadovas vis dėlto labiau linko prie pastarųjų. Kaip vėliau paaiškėjo, socialdemokratai turės tris savo atstovus miesto taryboje, tačiau būtinybės burti koaliciją V. Matijošaičio vadovaujamam „Vieningam Kaunui“ nėra – rinkėjai jiems įteikė 26 mandatus iš 41.

Praėjus valandai po vidurnakčio V. Matijošaitis su savo komanda jau kėlė šampano taures už pergalę, nors dar nebuvo suskaičiuota nei pusė Kauno rinkėjų atiduotų balsų. Vis dėlto tendencijos abejonių dėl laimėjimo nekėlė. Kartu su „Vieningu Kaunu“ rezultatų laukęs Kauno ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius prasitarė jau svarstantis, kaip turėtų atrodyti trečioji mero V. Matijošaičio inauguracija. „Reikia padaryti kažkaip kitaip, juk nėra dar Kauno istorijoje buvę, kad meras vadovautų miestui trečią kadenciją. Anksčiau buvo ne merai, o burmistrai, tai gal galėtume inauguruoti kaip burmistrą?“ – svarstė K. Ignatavičius.

Nekvestionuoju kauniečių pasirinkimo. Be jokios abejonės, tai yra demokratiškai išrinktas meras.

Žurnalistų paklaustas, ar konkurentai jau pasveikino su pergale, V. Matijošaitis tikino iš kitų Kauno kandidatų jokio pasveikinimo nesulaukęs, tačiau jau matęs praleistą Šiaulių mero skambutį. Taip pat žadėjo paskambinti Kauno rajono ir Druskininkų merams ir juos taip pat pasveikinti su pergale šiuose rinkimuose. „Su Kauno rajono meru turime numatę daug bendrų projektų“, – pridūrė Kauno vadovas.

Aiškėjant Kauno mero rinkimų rezultatams ir konservatorių iškeltam kandidatui Vytautui Juozapaičiui išsakius nuomonę, kad tai apgailėtini rinkimai, V. Matijošaitis nepraleido progos dar kartą jam įgelti. „Kaip susijęs jis ir Kaunas? Negalima taip tyčiotis iš miesto: prieš mėnesį atvažiuoja ir sako, kad yra kaunietis, nes dainavo Muzikiniame teatre. Aš taip niekada nepadaryčiau. Visur turi išlikti padorumas“, – savo poziciją išreiškė V. Matijošaitis.

Sėkmė: pasak trečią kartą meru išrinkto V. Matijošaičio, ši komanda dirbs Kaunui, Kaunui ir tik Kaunui. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Rinkosi į kavines

Rinkimų apylinkės sekmadienio vakarą duris užvėrė 20 val., ir komisijų nariai pradėjo skaičiuoti balsus savivaldybių tarybų ir mero rinkimuose. Kauno politikai rezultatų laukė įvairiose miesto kavinėse ir savo partijų būstinėse.

Liberalai rinkimų vakarą laiką leido „Džem Pub“ bare, Laisvės partija nusprendė už rinkimus gėrimų bokalą pakelti „Rabels“ bare. „Vardan Lietuvos“ atstovai rinkosi „Miesto sode“. „Vieningas Kaunas“ rinkimų vakarą užbaigė prie fontano esančiame viešbučio „Metropolis“ bare. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) rinkimų vakarą stebėti rezultatus nusprendė Senamiestyje įsikūrusioje galerijoje „Balta“.

„Vieningo Kauno“ komanda merui įteikė laivo šturvalą, kad jis dar ketverius metus vairuotų Kauną.

Tiesa, ne visos politinės jėgos rezultatų laukimą perkėlė į viešas erdves. Štai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos socialdemokratų partijos rezultatus stebėjo savo būstinėse. Konservatoriai įsikūrę Vilniaus gatvėje, o socialdemokratai – Gedimino gatvėje.

Rinkimų rezultatų politikai laukė ir juos aptarinėjo prie vyno taurių, užkandžių, tortų, šakočių ar net puodo cepelinų. Be to, visur buvo įjungtos televizijos transliacijos, kuriose aptariami rezultatai.

Kalbinti kandidatai neslėpė, kad rinkimų kova buvo intensyvi, pasibaigus balsavimui beliko tik sulaukti, ką pasirinko kauniečiai.

Aktyvumas: Kaune savo valią išreiškė 53,71 proc. rinkėjų. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Nuotaiką sugadino

„Rinkimų kova man jau ne pirma, tiesa, pirmą kartą – savivaldos rinkimuose. Tai buvo nauja patirtis, kuri nepraeis veltui. Daug sužinojau, daug žmonių sutikau. Pažinau Kauną iš įvairių pusių, įskaitant ir oponentus. Nė sekundės nesigailiu, kad sutikau. Nuotaika yra puiki, nes su žmona kaip tik šiandien minime 35 metų sukaktį, tai bet kuriuo atveju yra šventė. Rinkimai taip pat yra demokratijos šventė: kaip žmonės išsirinks, taip ir bus, – kalbėjo konservatorių iškeltas kandidatas Seimo narys V. Juozapaitis. – Praėjusią kadenciją mes  turėjome taryboje narių, buvome opozicijoje, tad turime pasitikėjimą. Tačiau prieš dvejus metus rinkėjai taip pat suteikė pasitikėjimą Seimo rinkimuose. Aišku, savivaldos rinkimai skiriasi nuo nacionalinių, bet, manau, triuškinamai tikrai nepralaimėsime. Svarbiausia, kad turėtumėme didesnę frakciją. Aš pats suprantu, kad per pirmą turą mero posto nelaimėčiau, tad tikimės, kad bus antrasis.“

Tiesa, jau po gerų poros valandų nevienareikšmiškai pačių partijos bendražygių vertinamas V. Juozapaitis optimizmu jau netryško – jo ir partijos nuotaiką sugadino Kauno rinkėjai. „Apgailėtinas rezultatas, be jokios abejonės. Vis dėlto aš nekvestionuoju kauniečių pasirinkimo. Be jokios abejonės, tai yra demokratiškai išrinktas meras“, – žurnalistams Kaune teigė V. Juozapaitis.

Nepatikėjo: konservatoriai Kauno mieste gavo 20 629 balsus, o jų kandidatas į merus V. Juozapaitis – vos 12 811. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Akivaizdu, kad džiaugtis šiam politikui tikrai nėra dėl ko, nes kauniečiai juo nepatikėjo: TS-LKD Kauno mieste gavo 20 629 balsus, o jų kandidatas į merus V. Juozapaitis – vos 12 811. Vadinasi, kone pusė ištikimiausių konservatorių rinkėjų balsavo už kitą kandidatą į merus. Net jeigu būtų reikėję antrojo rinkimų turo, V. Juozapaičio jame nebūtų, mat balsavę kauniečiai nustūmė jį į trečią vietą, o daugiau pasitikėjimo parodė „valstiečiui“ eksministrui Aurelijui Verygai. Aštuoni tarybos narių mandatai iš 41, atrodo, partijos irgi nedžiugina, nes ir vėl teks ketverius metus tenkintis opozicijos vaidmeniu. Akivaizdu, kad arogantiškas konservatorių užmojis grąžinti Kaunui sąžinę parklupdė šią partiją – jau trečią kartą užlipta ant to paties nesėkmės grėblio ir Kauno kaip konservatorių bastiono titulas lieka tik istorijoje.

Liks Seime

LVŽS Kaune keltas kandidatas į Kauno merus A. Veryga vėlyvą sekmadienio vakarą buvo geros nuotaikos. Apsilankę žurnalistai kaip tik sutiko jį ir komandą žaidžiančius žaidimą, kvietusį visus partijos narius pajudėti. Politikas džiaugėsi rinkėjų aktyvumu ir taip pat vylėsi, kad partija šioje kadencijoje dirbs taryboje ir turės frakciją.

„Mes patys padarėme viską, kas nuo mūsų priklauso, subūrėme solidžią komandą, dabar yra miestiečių pasirinkimo reikalas. Šiaip patys rinkimai yra šventė. Pati rinkimų kampanija buvo gera, įdomi ir korektiška. Kaunas išsiskyrė tuo, kad visi kandidatai dalyvavo debatuose, nes kituose miestuose debatai buvo tik epizodiniai“, – apibendrino A. Veryga.

Jau po vidurnakčio paaiškėjo – Kauno rinkėjų balsai lėmė, kad pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje „valstiečiai“ Kauno miesto taryboje turės keturis savo atstovus. Tiesa, rinkėjams pateiktas sąrašas ir pavardės miesto taryboje nebus tos pačios – partijos sąrašą rinkimuose vedęs pats A. Veryga Seimo nario mandato dėl darbo Kauno miesto taryboje atsisakyti nežada.

Gudriai: A. Veryga nemato prasmės atsisakyti Seimo nario mandato, tad savo vietą miesto taryboje užleis partijos kolegei. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

„Kol kas dar nėra ko atsisakyti, reikia sulaukti, kol rinkimų rezultatai bus patvirtinti, – šyptelėjo politikas. – Valdančiosios daugumos formuoti negalėsime, būsime opozicijoje, tai nėra prasmės. Jeigu „Vieningas Kaunas“ neturėtų daugumos ir reikėtų koalicijos, tada gal būtume svarstę kitaip. Remti valdančiųjų neturime planų, net nesvarstėme. Jie ir neprašys, ir nepriims.“ Pasitraukus A. Verygai, į miesto tarybą pateks pirma už brūkšnio likusi gydytoja prof. Jūratė Jankauskienė, sykį jau pelniusi kauniečių pasitikėjimą – buvo tapusi „Metų kauniete 2020“.

Sugrįžimas į tarybą

Socialdemokratų partijos Kauno vedlys Darius Razmislevičius vos užsidarius rinkimų apylinkėms buvo įsitikinęs, kad antrojo turo nereikės. Tiesa, šį kartą jis prognozavo ne savo pergalę mero rinkimuose. Vis dėlto nuotaikos vėlyvą sekmadienio vakarą socialdemokratų būstinėje Gedimino gatvėje išties buvo pakilios, mat jau pirmieji rezultatai rodė, kad socialdemokratų atstovai po pertraukos vėl turės savo atstovų miesto taryboje.

„Rinkimai buvo geri, aktyvūs, mobilizavome visus aktyviausius savo narius, sąrašą sudėliojome iš įvairių žmonių: jaunimo, patyrusių politikų. Manau, tikrai buvo iš ko rinktis. Pozityvumo duoda rinkėjų aktyvumas, tai, matyt, atsirado tokių, kurie ieško. Manau, jei į miesto tarybą pakliūtų kuo daugiau politinių jėgų, atsirastų daugiau kompromisų, ir nebūtų viskas vienose rankose. Atrodo, mes savo rinkėjų ratą Kaune turime, tad per šiuos rinkimus mūsų tikslas – susigrąžinti rinkėjus, atrasti raktą į jų širdis ir vėl jas atrakinti, nes nacionaliniu mastu socialdemokratai paprastai turi pasisekimą“, – kalbėjo rezultatus stebėjęs D. Razmislevičius, su partijos bendražygiais laukęs rezultatų partijos Kauno skyriaus būstinėje.

Sugrįžimas: D. Razmislevičius džiaugiasi, kad socialdemokratai po pertraukos vėl turės savo atstovų miesto taryboje. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Pastarąją kadenciją savo atstovų miesto taryboje neturėjęs Liberalų sąjūdis ir prasidėjus rinkimų kampanijai snūduriavo, tad tikriausiai nereikėtų stebėtis, kad Kauno rinkėjų pasitikėjimo ir per šiuos rinkimus liberalams pritrūko. Laisvės alėjoje esančiame bare prie gausiai užkandžiais ir įvairaus stiprumo gėrimais nukrautų stalų rinkimų rezultatų laukė tiek Kauno miesto, tiek rajono kandidatai.

„Kova buvo labai intensyvi, įdomi ir korektiška. Tikimės, liberalai sugrįš į tarybą. Ši vieta mūsų tradicinė laukti rezultatų, tad nuotaikos iš tiesų puikios“, – kalbėjo liberalė Nijolė Putrienė, ji pridūrė, kad šiuose rinkimuose turėtų būti ir protesto prieš buvusią miesto valdžią balsų, tik jie pasiskirstys per visus sąrašus. Tačiau Vyriausiajai rinkimų komisijai pradėjus skelbti pirmuosius rezultatus gera liberalų nuotaika blėso ir gretos bare ėmė retėti – už kandidatę į merus N. Putrienę balsavo mažiau nei 3 proc. rinkėjų, o ir partijai nepavyko įveikti 5 proc. balsų kartelės, kad turėtų savo atstovų miesto taryboje.

Nesėkmingas debiutas

Šie rinkimai Kaune buvo debiutas Laisvės partijai – kandidatą į merus Mantą Bertulį ir partijos sąrašą miesto rinkėjams partija pateikė pirmą kartą.

Rezultatų taip pat laukę bare, stalų gėrybėmis nenukrovė, o kiekvienas atėjęs galėjo iš baro užsisakyti ką nori ir pats susimokėti už gėrimus ar maistą.

„Kampanija buvo labai įdomi, gal ne visai tokia, kokios tikėjausi. Dabar, jei daryčiau, ji būtų ne tokia lozunginė ir kostiuminė. Vis dėlto buvo ir humoro, ir rimtų dalykų. Dabar jau nebeturime, ką prarasti, belieka tik laukti skaičiukų. Yra toks azartas, kaip mus įvertino žmonės“, – mintimis pasidalijo Laisvės partijos kandidatas M. Bertulis, anksčiau dirbęs mero V. Matijošaičio komandoje. Tiesa, Laisvės partijos elektoratas pirmumo balsų M. Bertuliui negailėjo – partijos sąraše įrašytas paskutiniu 28-uoju numeriu, jis buvo išreitinguotas į 4-ąją vietą. Tarpiniai rezultatai buvo įžiebę šiek tiek vilties Laisvės partijai, nes vienu metu skelbta, kad jie turės dvi vietas miesto taryboje, tačiau susumavus visų balsavusių rinkėjų apsisprendimą, ši viltis užgeso, nes Laisvės partija neperkopė 5 proc. barjero.

Taryboje nedirbs

Laisvės partijos elektoratas pirmumo balsų M. Bertuliui negailėjo – partijos sąraše įrašytas paskutiniu 28-uoju numeriu, jis buvo išreitinguotas į 4-ą vietą.

Bene ramiausiai susėdę prie stalų „Miesto sode“ ir sočiai prikirtę cepelinų su spirgais rezultatų laukė buvusio ekspremjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamos demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Kauno skyriaus nariai.

„Rinkimų metu pasisėmėme patirties, buvo smagu išgirsti kitų nuomonę. Kova to nepavadinčiau, gal greičiau varžybos. Aišku, po kai kurių debatų ne visi kandidatai norėjo ranką paspausti dėl išsakytos kitokios nuomonės, bet mes esame visi skirtingi. Dabar nuotaikos pozityvios, nes turėtumėme turėti vietą taryboje ir dirbsime savo darbą. Manau, padėsime merui toliau tvarkyti gatves, bet tai bus galima daryti su mažesnėmis sąnaudomis. Taip pat neleisime stiklainiuose marinuoti pinigų“, – kalbėjo demokratų „Vardan Lietuvos“ lyderis Kaune Gintautas Labanauskas, didžiausią politinės patirties bagažą anksčiau sukaupęs Lietuvos socialdemokratų partijoje.

Nepasisekė: vienu metu tarpiniai rezultatai G. Labanausko vadovaujamam Semokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Kauno skyriui žadėjo dvi kėdes miesto tarybos posėdžių salėje, tačiau tai netapo tikrove. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Tarpiniai balsavimo rezultatai vienu metu ir jiems žadėjo dvi kėdes miesto tarybos posėdžių salėje, tačiau tai netapo tikrove – rinkėjai buvo palankesni kitiems.


Komentaras

Mindaugas Jurkynas

Vytauto Didžiojo universiteto politologas, „Jean’o Monnet“ profesorius

Kauno rezultatai nieko nestebina. Tai parodė ir nuomonių apklausos, ir mano pokalbiai su kolegomis, draugais, giminaičiais, pažįstamais Kaune: jie aiškiai atsiejo nuo kandidato nacionalinio lygio problemą, pavyzdžiui, verslą Rusijoje, sklypų įsigijimą, kuris sukėlė ažiotažą. Aišku, aš ne teisėjas, negaliu spręsti, ar tai legalu, ar nelegalu. Ar tai turėjo kokią nors politinę reikšmę? Žmonėms neturėjo. Žmonės žiūrėjo grynai į mero valdymo rezultatus, futbolo terminais kalbant, buvo vieni vartai pirmame ture  – ir viskas. Matome trečią mero kadenciją, nes žmonės yra patenkinti tuo įdirbiu, o priekaištų ir kritikos jie nesieja su tuo, kas yra geriau pačiame Kaune padaryta. Kiekvienoje savivaldybėje yra labai žemiškų klausimų: ar šiukšlių išvežimas nebrangsta, ar jos išvežamos gerai, ar spūstys gatvėse yra sumažintos, ar gatvės užlopytos, ar viešasis transportas patogus ir nebrangus, ar kiemas išasfaltuotas, ar poilsio vietų atsirado ir ar pastatyta naujų suoliukų, turintiems vaikų  – svarbūs darželių ir mokyklų klausimai. Tai labai žemiški dalykai, kuriuose nedalyvauja didžioji politika, kam priklauso Krymas, ir pan. Žmonės žiūrėjo ne į tai. Žmonės žiūrėjo, ar man patogiau gyventi mano savivaldybėje, ir pagal tai rinko. Matyt, V. Matijošaitis ir jo politinė jėga tą patogumą žmonėms suteikė, ir jie davė trečios kadencijos mandatą. Jiems nereikia koalicijos partnerių.

Kodėl „valstiečiai“ įsiveržė į Kauną, galiu tik spėlioti, kelti hipotezes, kurias reikėtų tikrinti. Rinkimų rezultatų aš negaliu paaiškinti, kol neatlikta apklausų. Beveik galiu garantuoti, kad A. Veryga neis į savivaldybės tarybą ir savo vietą užleis kitam žmogui, o pats liks parlamente. Čia tam tikras gudravimas. Žmonės puikiai žino, kad jis yra ir Seimo narys. Tie, kurie yra politiškai praprusę, pagalvos, ar verta iškeisti Seimo nario vietą, už kurią gerai mokama ir kuri įtakingesnė, į nemokamą savivaldybės tarybos nario vietą, darbą visuomeniniais pagrindais su menku išlaidų padengimu. Jis veda sąrašą savo žinomumu, bet tikrai neketina užleisti savo šiltos vietos Seime. Jis gudrauja, ir ne jis vienas, Lietuvoje yra dešimtys tokių atvejų.

Politologijoje balso dalijimu vadinama, kai balsuojama už vieną kandidatą į merus ir už kitą partiją. Tai – ir apie V. Juozapaičio įdirbį ir populiarumą Kaune. Matyt, jis nepatempė. Partija, kaip atstovaujanti tam tikroms vertybėms, skandalų kontekste turinti tam tikrą poziciją, yra populiaresnė už V. Juozapaitį. Jis – politiškai blyškesnis. Nieko asmeniško, bet partija kaip idėja yra patrauklesnė nei kandidatas į merus V. Juozapaitis.


Į Kauno miesto tarybą išrinkti:*

26 vietos – „Vieningas Kaunas“: Jūratė Elena Norvaišienė, Benjaminas Želvys, Šarūnas Matijošaitis, Dainius Matijošaitis, Jonas Audėjaitis, Ramunė Bičkauskienė, Andrius Palionis, Mantas Jurgutis, Ingrida Visockienė, Loreta Stonkienė, Virginija Adomaitienė, Simas Sirtautas, Donatas Bacevičius, Karolina Žekaitė, Rosvydas Marcinkevičius, Saulius Vilius Bartaška, Jaunius Ramoška, Saulius Kavaliauskas, Karolis Stirbys, Ingrida Lapėnaitė-Krasnickė, Aušra Papirtienė, Ligita Agota Valalytė, Rimantas Lekavičius, Regina Grigonienė, Inga Juodeškienė, Gediminas Vasiliauskas.

8 vietos – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai: Paulius Lukševičius, Rasa Duobaitė-Bumbulienė, Martynas Prievelis, Andrijana Filinaitė, Vitas Lendraitis, Egidijus Stancikas, Jurgita Kupčinskienė, Ralfas Romeika.

4 vietos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga: Aurelijus Veryga, Vaida Pranarauskaitė, Audronė Jankuvienė, Kazimieras Rimeikis.

3 vietos – Lietuvos socialdemokratų partija: Darius Razmislevičius, Robertas Kaunas, Kristina Lukauskaitė-Valatkė.

*VRK nepatvirtinti duomenys


Kauno rajone – socialdemokratų pergalė

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Kauno rajone baigėsi įtikinančia ilgamečio mero Valerijaus Makūno ir jo atstovaujamų socialdemokratų pergale.

Suskaičiavus balsus matyti, kad V. Makūnas surinko 64,05 proc. rinkėjų balsų ir tai yra daugiau nei pakankamai galutinei pergalei jau pirmame rinkimų ture.

Antroje vietoje liko konservatorius Justinas Urbanavičius, surinkęs 13,41 proc. rinkėjų balsų. Trečioje vietoje liko liberalas Viktoras Pranckietis su 10,81 proc. balsų.


Naujoji Kauno rajono taryba:*

20 vietų – Lietuvos socialdemokratų partija: Violeta Boreikienė, Rūta Černiauskienė, Saulius Davainis, Laurynas Dilys, Jonas Gurskas, Monika Kiaušaitė, Laura Kimantienė, Irena Marcinkevičienė, Jonas Mykolaitis, Algirdas Navickas, Snieguolė Navickienė, Antanas Nesteckis, Šarūnas Pikelis, Raminta Popovienė, Mantas Rikteris, Eglė Rutkauskienė, Šarūnas Šukevičius, Evelina Valskytė, Paulius Visockas, Vytenis Vitkauskas.

6 vietos – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai: Gintarė Grybauskaitė-Kaminskienė, Regina Lukoševičienė, Kęstutis Markevičius, Česlovas Paulauskas, Jurga Urbanavičienė, Marija Vinciūnienė.

3 vietos – Liberalų sąjūdis: Viktoras Pranckietis, Asta Ulinskaitė, Vytautė Venckūnaitė.

2 vietos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga: Artūras Orlauskas, Vytautas Rimas.

*VRK nepatvirtinti duomenys



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
Buka Stanislava tavo Matijošiaus Kaunas nesirinko matyjošiaus mafija ji išsirinko nu tie kur jam slojikus neša

Grotos

Grotos portretas
Prašome, Pirstvaldai, laukiame jau seniai, nuo 2013.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Iš 300 000 tik 20 000 už konservų lervas balsavo manau dar ir tas 20 000 yra padaugintas.
VISI KOMENTARAI 147

Galerijos

Daugiau straipsnių