Vietoj nebaigto statyti turgaus atsiras vaikų darželis?

Kauno miesto taryba pritarė Šiaulių g. 30 sklypą ir jame esančius pastatus perimti visuomenės poreikiams. Šioje vietoje stūkso nebaigtas statyti stoties turgaus pastatas. Tad pagal projektą ši vietą turėtų pavirsti švietimo įstaiga. Tiesa, dar nėra aišku, ar vaiduoklis bus griaunamas, ar pritaikomas naujai funkcijai.

Švietimo įstaigos poreikis

Miesto savivaldybė skelbia, jog buvo atlikta studija, kurios metu nustatyta, kad Centro seniūnijoje labai trūksta ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Todėl pradėta ieškoti, kur būtų galima steigti naują darželį.

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus duomenimis, Centro seniūnijoje šiuo metu yra tik penkios ikimokyklinio ugdymo įstaigos: Kauno lopšelis-darželis „Ežiukas“, Kauno lopšelis-darželis „Atžalėlė“, Kauno lopšelis-darželis „Klevelis“ (įstaiga veiklą vykdo dviejuose pastatuose), Kauno lopšelis-darželis „Spragtukas“ ir Kauno vaikų darželis „Raudonkepuraitė“. Tačiau šių įstaigų esą nepakanka.

„Neišvengiamai būtina Centro seniūnijoje steigti, statyti ir kurti naują dvylikos grupių (200 vietų) ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Jai reikalingos tinkamos patalpos, atitinkančios visus reikalavimus ikimokyklinio ugdymo įstaigoms bei tinkamo dydžio žemės sklypas, kuriame būtų įrengtos žaidimo aikštelės ir kiti įrenginiai“, – pabrėžiama projekto aiškinamajame rašte.

Neišvengiamai būtina Centro seniūnijoje steigti, statyti ir kurti naują dvylikos grupių (200 vietų) ikimokyklinio ugdymo įstaigą.

Tačiau Centro seniūnijoje nėra daug laisvų sklypų, kuriuose būtų galima steigti naują ugdymo įstaigą. Nurodoma, kad atlikus detalią, nenaudojamų žemės sklypų analizę Centro seniūnijoje, paaiškėjo, jog laisvų sklypų, kuriuose būtų galima vykdyti statybos darbus ir įrengti tikslinių grupių poreikius tenkinančias patalpas ir lauko infrastruktūrą, nėra.

„Tiek žemės sklypai yra per maži, tiek juose esantys pastatai yra per maži, vertinant jų užstatytą plotą. Atlikus studiją, siūloma vienintelė tinkama teritorija, esanti Šiaulių g. 30, Kaune“, – apie tai, kad atrasta vienintelė nenaudojama teritorija, kurią būtų galima pritaikyti vaikų ugdymui, aiškino projekto rengėjai.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Neaišku, kaip atrodys

Minėtu adresu šiuo metu stovi nebaigtas statyti turgaus pastatas, užimantis apie 23 tūkst. kv. m. plotą. Pats sklypas taip pat didelis, užimantis daugiau nei 1,43 ha plotą.

Vaiduoklis Centro seniūnijoje buvo pradėtas statyti prieš daugiau nei du dešimtmečius, tačiau niekada nebuvo užbaigtas. Dabar bendrojo ploto dviejų aukštų su rūsiu prekybos ir paslaugų komplekso statybos užbaigtos maždaug 64 proc. Pastate nėra nei langų, nei komunikacijų, tiesiog baltų plytų sienos.

Pastatas buvo statytas siekiant čia vykdyti komercinę veiklą, prekiauti, tad natūralu, kad anuomet siekiant turėti didelį turgų, buvo statomas didelis objektas, kuriame turėjo laisvai tilpti tiek prekybininkai, tiek pirkėjai bei jų transportas.

Tačiau kyla klausimas, ar vaikų darželiui toks objektas būtų tinkamas, ar nėra per didelis. Kol kas neaišku, ar savivaldybė, perėmusi visuomenės poreikiams nebaigtą statyti turgų, jį griaus ir miestas atsikratys ilgai rajono vaizdą darkančio vaiduoklio, ar pastatą konvertuos ir pritaikys naujiems poreikiams.

Tačiau miesto atstovai pabrėžė, jog kadangi sklypas ir pastatas perimamas būtent tam, kad būtų įrengiama ikimokyklinio ugdymo įstaiga, vaikų žaidimo aikštelės ir kita reikiama infrastruktūra, tai kitos paskirties objektų čia nebus. Pasak Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjo Donato Valiuko, viešbučiai čia tikrai neatsiras.

„Sunku pasakyti, kiek laiko užtruks, kol objektas bus perimtas visuomenės poreikiams, bet iš praktikos manome, kad tai gali trukti apie tris metus. Dabar pirminis etapas, kad miestui reikia tokio objekto, tada bus daromas detalus planas, kuriame bus nurodytas užstatymas, tada svarstoma, kiek reikia atlyginti ir tik tada rengiamas projektas, ką statyti. Šiuo sprendimu užbėgama labai toli už akių. Vizijos, kaip objektas atrodys, tikrai dar nėra. Kol kas yra padaryti tik skaičiavimai, kiek ko reikia, kad tokioje vietoje atsirastų ugdymo įstaiga ar jos kompleksas. Sutikime, kad dabartinis pastatas yra visai kitokios paskirties ir jo pritaikymui reikėtų didelių sumų, tad bus ieškoma geriausių sprendimų, kaip perstatyti, ar ką griauti. Bet tai bus daroma gerokai vėliau“, – „Kauno dienai“ komentavo D.Valiukas.

Visgi, miesto tarybai pritarus perimti Šiaulių g. 30 pastatą ir sklypą visuomenės poreikiams, įsižiebė viltis, jog ilgus metus apleista Kauno vieta bus tvarkoma ir miestas turės šansą atsikratyti dar vieno vaiduoklio.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Parduoti nesisekė

„Kauno diena“ yra skelbusi, jog Šiaulių g. 30 pastatą valdo bendrovė „Soties turgus“, kurio dalininkais yra ir miesto savivaldybė. Objektą ne kartą bandyta parduoti aukcione, bet taip ir neatsirado pirkėjų.

Aukcionas rengtas ir 2016-ais metais, po metų miesto atstovai vėl kalbėjo apie planus nebaigtai turgavietei surasti naujus šeimininkus. Tąkart savivaldybės atstovai vardijo, jog už pastatą norėtų gauti 3,5 mln. eurų, tačiau ir vėl pirkėjų neatsirado.

Tuomet skaičiuota, kad reikėtų dar apie 5 mln. eurų investicijų tam, kad pastatas galėtų tinkamai funkcionuoti ir būtų pilnai įrengtas bei pritaikytas komercinei veiklai. Miesto atstovai tuomet tikino, kad pastate gali būti ir administracinės patalpos, veikti biurai, nes vieta yra patraukli. Bet pasiūlymai niekaip nesuviliojo investuotojų ir iki šių dienų pro kiauras pastato sienas švilpavo vėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ostapas Benderis

Ostapas Benderis portretas
Naujieji Vasiukai?

nu jo

nu jo portretas
Prie stoties, tam bomžyne... vaikų darželis. Kažkas neįtikėtino? Kas operatorius bus?

By. Rka paklojęs

By. Rka  paklojęs  portretas
Gales TALYBANAS sawo gymstamuma dydynti ir uz dyka aukleti pagal ŠARIATO ZAKONUS.... BUS TALYBANINE LYTWA :-)))))) pabegeliai walioooo valdziabobems su vyrbobiais.... O lt zmones skursta su pasalpomis MMA
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių