Žmogiškosios šilumos ir inovatyvių sprendimų jungtis bibliotekoje

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka (KRSVB) – novatoriškai ir lanksčiai dirbanti įstaiga, siekianti ugdyti, auginti savo lankytojų, skaitytojų poreikius ir pateisinti lūkesčius. 30-yje bibliotekos padalinių visame Kauno rajone ukrainiečiams siūlomas platus nemokamų paslaugų spektras: išduodami skaitytojų pažymėjimai, suteikiama galimybė naudotis viešosios interneto prieigos kompiuteriais ir belaidžiu internetu, kviečiama lankyti parodas ir kitus kultūros renginius, naudotis bibliotekose sukauptais knygų, periodinių leidinių, muzikos įrašų ir filmų fondais, žaisti bibliotekose esančius interaktyvius ir stalo žaidimus. Į namus išduodamos knygos ir muzikos įrašai.

Gausu veiklų

KRSVB centriniame pastate (Vytauto g. 21, Garliava) ukrainiečiai vaikai kviečiami leisti laisvalaikį erdviose Vaikų centro patalpose, kuriose gausu veiklų: įvairių dėlionių, stalo žaidimų, virtualiosios realybės akinių, planšečių, didelė garso ir vaizdo įrašų kolekcija, piešimų priemonių, kinetinio smėlio. Kituose Kauno rajono miesteliuose veikiančiuose bibliotekos filialuose yra įrengti vaikų žaidimo kampeliai, aprūpinti įvairiomis priemonėmis.

Vaikams ir moksleiviams bibliotekoje siūloma edukacinių ir meno terapijos užsiėmimų įvairovė: „Lietuvių kalbos pradžiamokslis“, „Svarbiausi faktai apie Lietuvą“, „Piešiame spalvomis“, „Cianotipijos dirbtuvės“, novatoriški užsiėmimai su virtualiosios realybės akiniais.

Suaugusieji kviečiami lankyti lietuvių kalbos pradmenų pamokas, rankdarbių užsiėmimus „Susitikime kūryboje“, „Meno terapija mamoms“. Pirmoji grupė ukrainiečių, norinčių mokytis lietuvių kalbos, jau surinkta: pamokos vyksta nuotoliniu būdu, naudojantis „Zoom“ platforma.

Dirba lanksčiai

„Išvažiuojamosios edukacijos ir terapijos gali vykti ne tik bibliotekos filialuose, bet ir kitose tinkamose erdvėse, tarkime, kultūros centrų laisvalaikio salėse, pabėgėlių centruose, – įsitikinusi KRSVB direktorė Irena Stančiauskienė. – Prireikus galime teikti įvairias paslaugas, o kai kurias jau ir teikiame.“

Kalba: biblioteka jau gavo šiek tiek ukrainietiškų knygų vaikams iš organizacijos „Gelbėkit vaikus“. / KRS nuotr.

Asmeninių susitikimų metu bibliotekininkės stengiasi sužadinti vaikų norą dalyvauti kūrybinėse veiklose. Vilkijos padalinio darbuotojos Jolanta Bačėnienė ir Liucija Baltiejienė bendravo su ukrainiečiais, apsistojusiais L. ir S.Sadauskų kaimo turizmo sodyboje, siūlė įvairių paslaugų, edukacijų, kvietė į ekskursiją bibliotekoje. Nors dauguma mamų jau įsidarbino Lietuvoje, o daugelis vaikų jau lanko lietuviškas mokyklas ir darželius, tad veiklos turi apsčiai, vis dėlto ukrainiečiai noriai domėjosi bibliotekininkių siūlomomis edukacijomis ir žadėjo būtinai apsilankyti.

Žinoma, į lietuviškas mokyklas einantys ukrainiečiai vaikai lankosi bibliotekininkų edukacijose kartu su savo bendraklasiais, taip pat bibliotekose leidžia laisvalaikį laukdami mokyklinių autobusiukų Karmėlavoje, Čekiškėje, Batniavoje ir kitur, beveik visi laisvai bendrauja rusų kalba, lengvai įsitraukia į kūrybines veiklas ir žaidžia lavinamuosius kompiuterinius žaidimus.

Vilkijos kultūros centro darbuotojai ir bibliotekininkės suorganizavo ukrainietėms mamoms meno terapiją: jos iš modelino lipdė gėles ir galėjo bent trumpam atsipalaiduoti. J.Bačėnienė pasakojo priklausanti Birutiečių draugijai, remiančiai prieglobsčio Lietuvoje ieškančius ukrainiečių vaikus, ir tarpininkavusi įkurdinant vaikus Kulautuvoje, kai vienu kartu jų atvyko 80, sprendusi organizacinius klausimus. Beje, Kulautuvos padalinyje lankosi ukrainiečių studentai, besimokantys nuotoliniu būdu.

Išvažiuojamosios edukacijos ir terapijos gali vykti ne tik bibliotekos filialuose.

Užeiti kviečia ukrainietiškai

Kauno rajono bibliotekose vykdomos įvairios pagalbos akcijos, pavyzdžiui, Batniavos bibliotekoje renkamos kanceliarinės priemonės Batniavos mokykloje-daugiafunkciame centre besimokantiems ukrainiečiams moksleiviams. Neretai bibliotekų darbuotojai prisideda asmeninėmis lėšomis, papildomomis iniciatyvomis (pavyzdžiui, parama higienos prekėmis, naujais drabužiais). KRSVB meninių rankdarbių klubo narės pagamino Ukrainos vėliavos spalvų segių iš veltinio ir padovanojo į biblioteką užsukusioms viešnioms iš Ukrainos. Kai kuriuose padaliniuose eksponuojamos reikalingiausių ukrainietiškų žodžių, frazių kortelės, ant kiekvienos bibliotekos durų kabo užeiti kviečiantis skelbimas ukrainiečių kalba.

KRSVB parengė skelbimų lietuviškai, angliškai ir ukrainietiškai apie nemokamas paslaugas karo pabėgėliams. Skelbimai iškabinti visuose padaliniuose, taip pat platinami kaip skrajutės Ukrainos karo pabėgėlių registracijos centre Kaune, Kauno rajono savivaldybėje ir jos seniūnijose, skelbiami visose bibliotekų socialinių tinklų paskyrose ir interneto svetainėje, siunčiami Kauno miesto ukrainiečių bendruomenei e.paštu ir kitais kanalais.

Biblioteka jau gavo šiek tiek ukrainietiškų knygų vaikams iš organizacijos „Gelbėkit vaikus“. Be to, atsirado galimybė pateikti knygų užsakymus ir papildyti bibliotekų fondus naujais leidiniais ukrainiečių kalba. Sulaukusi naujų knygų siuntų, biblioteka kviečia ukrainiečius užsukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių