Bumerangas už mažametės išžaginimą – gražiausi metai už grotų ir penkiaženklis ieškinys?

Kauno apygardos teismas išėjo priimti nuosprendžio trylikametės, kuri prieš metus vaikų vasaros stovykloje pagimdė kūdikį, išžaginimo byloje. Tuo kaltinamą devyniolikmetį Luką Pričubko pasiūlyta pasiųsti už grotų pusšeštų metų, nepaisant to, kad apsistota ties prielaida, kad jis pats šio nusikaltimo metu dar galėjo būti nepilnametis.

Skandalas vaikų stovykloje

Kaip jau rašyta, tai – ne vienintelė byla, pradėta L. Pričubko atžvilgiu, įtariant jį panašiu nusikaltimu. Kita byla, kurioje jis taip pat kaltinamas turėjęs lytinių santykių su mažamete, taip pat ne per seniausiai perduota teismui.

Teisėsaugininkų duomenimis, abu nusikaltimai buvo padaryti panašiu laiku, nors nukentėjusios mažametės nebuvo draugės. Ir vienu atveju susilaukta kūdikio, o kitu – ne.

Netikėtas vienos iš šių mažamečių gimdymas prasidėjo pernai liepą Dzūkijoje veikusioje moksleivių vasaros stovykloje. Kaip tada teigta, nei ši trylikametė, nei jos tėvai apie tai, kad dukra – nėščia, neįtarė.

Laimė, viskas baigėsi laimingai. Į Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninę trylikametė gimdyvė buvo atvežta jau su beveik 3 kg kūdikiu. Ir po kelių dienų abi su dukra jau buvo išleistos į namus Kaune. Mažylės oficialia globėja tapo jos močiutė.

Po šio įvykio Alytaus apskrities policija, kurios valdose vyko ši sumaištis, buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl lytinės aistros tenkinimo su jaunesniu nei šešiolikos metų asmeniu, pažeidžiant jo seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamybę. Už tai baudžiama laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Tiesą atskleidė DNR

Trylikametės nurodytam kūdikio tėvui –  tuo metu dar devyniolikos neturėjusiam L. Pričubko – jau buvo pareikštas įtarimas dėl mažametės išžaginimo, už ką Baudžiamasis kodeksas grasina laisvės atėmimu nuo penkerių iki penkiolikos metų. 

Tačiau toks sprendimas priimtas ne dėl to, kad būtų duomenų apie naudotą smurtą. Tiesiog tokiais atvejais, kai turima lytinių santykių su jaunesniu nei keturiolikos metų asmeniu, kaip yra šį  kartą, būtina išsiaiškinti, ar nebuvo pasinaudota jo bejėgiška būkle dėl amžiaus.

L. Pričubko tėvystę patvirtino atliktas DNR tyrimas.

2002 m. gimęs įtariamasis neneigė turėjęs santykių su trylikamete.

Bylos duomenimis, jie susipažino ne internete, kaip tikėtasi, o atsitiktinai – per pažįstamus asmenis. O po to kurį laiką bendravo. 

Teisiniai niuansai

Inkriminuojamo nusikaltimo metu L. Pričubko pats buvo ties nepilnametystės ir pilnametystės riba. Netgi neaišku, ar jis jau buvo pilnametis, ar dar ne. Tačiau tai turės įtakos tik teismui sprendžiant  dėl jo atsakomybės.  O už išžaginimą Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę jau nuo keturiolikos metų. Kaip ir dar už dešimt nusikaltimų, tarp kurių – ir nužudymas, sunkus sveikatos sutrikdymas, plėšimas, turto prievartavimas bei vagystės.

Be to, baigiant šį didelį atgarsį sukėlusį ikiteisminį tyrimą, šiam buvusiam Kėdainių gyventojui buvo pareikštas kaltinimas ir dėl nesunkaus nukentėjusiosios sveikatos sutrikdymo, nes specialistai konstatavo liekamuosius reiškinius mažametės psichologijai.  

Minėti liekamieji reiškiniai, dėl kurių L. Pričubko pareikštas kaltinimas ir dėl nesunkaus mažametės sveikatos sutrikdymo, už ką gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų, buvo nustatyti, atlikus tokiose bylose privalomą jos psichiatrinę ekspertizę.

Nukentėjusiosios atstovas yra pareiškęs L. Pričubko ieškinį dėl padarytos neturtinės žalos. Prašoma 10 tūkst. eurų moralinio atlygio.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Mėgdžioja recidyvistus?

Teismo L. Pričubko jau laukė suimtas. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, ši griežčiausia kardomoji priemonė jam skirta po sulaikymo pasienyje, po ko Valstybės sienos apsaugos tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dokumento pagrobimo ar pagrobto dokumento panaudojimo, už ką gresia net laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Dėl L. Pričubko suėmimo buvo kreiptasi į teismą kovo mėnesį, t. y. šiam ikiteisminiam tyrimui jau einant į pabaigą, dėl ko yra pagrindo įtarti, kad jis galbūt bandė pasislėpti, pabėgant iš Lietuvos ir taip išvengiant gresiančios baudžiamosios atsakomybės.

Teismas leido tada suimti L. Pričubko dviem mėnesiams. Tačiau ne per seniausiai šis terminas dar pratęstas. Jau Kauno apygardos teismo, gavusio jo bylą, iniciatyva.

Kaip įprasta tokio pobūdžio bylose, šis teismo procesas – neviešas.

Stojęs prieš teismą, L. Pričubko savo kaltę pripažino tik iš dalies. Jis tikino manęs, kad turi reikalų su šešiolikmete, nes ši jam buvo nurodžiusi būtent tokį savo amžių.

Tačiau labai sunkiu nusikaltimu kaltinamas devyniolikmetis pareiškė, kad duos parodymus tik po visų liudytojų apklausų, t.y pasirinko nusikaltėlių su stažu bei priešingoje barikadų pusėje atsidūrusių pareigūnų mėgiamą taktiką.      

Bylų daugėja

Išvydęs prieš vieną šios bylos posėdį teismo salėje žiniasklaidos fotoobjektyvus, L. Pričubko, kaip įmanydamas, jų vengė. Ir sunkiai tramdė jaudulį, kurį labiausiai išdavė nervingai drebančios jo rankos.

Per tuos devynis mėnesius, kol vyko į teisiamųjų suolą jį atvedęs ikiteisminis tyrimas, šis devyniolikmetis tapo įtariamuoju dar dviejose baudžiamosiose bylose. Nors iki per visą šalį nuskambėjusio trylikametės gimdymo, su kuriuo yra siejamas, jis teisėsaugai nebuvo žinomas.

Portalui kauno.diena.lt pavyko sužinoti, kad viename iš šių ikiteisminių tyrimų jam iš pradžių taip pat buvo pareikštas įtarimas dėl mažametės išžaginimo ir nesunkaus jos sveikatos sutrikdymo, beje, taip pat konstatuoto po tokiose bylose privalomos psichiatrinės ekspertizės nukentėjusiajai.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas mažametės mamos, kuriai užkliuvo SMS žinučių, esančių dukters telefone, turinys, iniciatyva.

Finalas – atvirkštinis

Iš pradžių minėtoje byloje L. Pričubko visus mažametės mamos bei teisėsaugininkų įtarimus neigė, bet galiausiai savo kaltę pripažino.

Tačiau tik iš dalies. Portalo kauno.diena.lt duomenimis, laikydamasis Kauno apygardos teisme jau išbandytos taktikos, prisidengiant esą turėtomis neteisingomis žiniomis apie nukentėjusiosios amžių.

Ne per seniausiai ši byla perduota vieniems Kauno apylinkės teismo rūmams, nes galutinis įtarimas L. Pričubko skambėjo švelniau nei pirminis.

Jis bus teisiamas dėl lytinės aistros tenkinimo su jaunesniu nei šešiolikos metų asmeniu, pažeidžiant jo seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamybę. Už ką, kaip jau užsiminta, gresia laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Ir ši byla taip pat bus nagrinėjama neviešai.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Mama buvo nešneki

Kauno apygardos teismas savo sprendimą L. Pričubko byloje, kurioje jis kaltinamas nuo jo pagimdžiusios trylikametės išžaginimu bei nesunkaus šios mažametės sveikatos sutrikdymu, planuoja skelbti rugpjūtį.

Į jam pasiūlytą bausmę devyniolikmetis reagavo be emocijų – tiesiog sėdėjo nuleidęs galvą.

Prieš vieną iš šios bylos posėdžių pasiteiravus nukentėjusiosios mamos, kokios ji norėtų bausmės kaltinamajam nuskriaudus jos dukrą, moteris atsakyti negalėjo.

Teigė, kad dar nesugalvojo. Ir buvo linkusi džiaugtis, kad toliau dukters ir anūkės gyvenime viskas klostosi gerai.

Tačiau moteris patvirtino, kad jos dukra, trylikos metų tapusi mama, – vizualiai atrodo vyresnė nei yra iš tikrųjų.

Šiandien per baigiamąsias šios bylos kalbas ši kaunietė neturėjo ką pasakyti teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Reikejo ne sodinti, o visu pirma irodyti DNR tyrimu jo kalte. Tada pabandyti gal kad jis vaikui dirbti pradėtų, išlaikytų, elementus mokėtu, gal ir kartu apsigyventų, ir iš tragedijos peraugtų viskas kaip ir į šeimą, na ir gyventų ir užaugintų tą vaiką, o vėliau jau kaip patys sau nori. O dabar gi vaikas bus pastoviai užgauliojamas dėl viso šito briedo.

Chi

Chi portretas
Kada realia bausme bus nuteistas Jurbarko išsigimėlis?

Taigi

Taigi portretas
vatnykams pavardė rūpi,o nusikaltėlis - rusakalbis. O ką Ukrainoje su rusiškom ir čiurkiškom pavardėm okupantai daro? Prievartauja ir žudo net kūdikius! Paskaitykit - šiandien nužudė keturmetę ukrainietę mergytę, kuri su mama aikštėje vaikščiojo.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių