Kamuolinių bylos užkulisiniai žaidimai įgauna pagreitį: ją nagrinės ne vienas teismas

Garsioji Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo byla, kurioje mūšiai tarp teisėjų kolegijos, kuriai ši buvo paskirta nagrinėti, prokurorų ir advokatų prasidėjo dar jos neatvertus, šiandien sulaukė dar vieno šių dvikovų teisėju tapusio Lietuvos apeliacinio teismo verdikto. Jis jau pakeitė šią įkaitusią situaciją iš esmės.

Sprendimas palaimintas

Kaip jau rašyta, minėta Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija, atrinkta šios Generalinės prokuratūros plačiai išreklamuotos bylos nagrinėjimui kompiuterinė programos, prieš mėnesį priėmė nutartį skaidyti ją dalimis. Ir kai kurias iš jų perduoti Kauno apylinkės teismui bei Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmams – pagal padarytų nusikaltimų vietą, sau pasiliekant tik tą šios bylos dalį, kurioje yra šešių sunkiausių nusikaltimų epizodai.

Toks minėtos Kauno apygardos teismo teisėjų Arūno Meilučio, Algirdo Giedraičio ir Jurgos Vasiliauskienės kolegijos sprendimas buvo grindžiamas tuo, kad tokiu būdu ši 424 tomų byla, kurioje – 59 kaltinamieji 51 nusikaltimu, būtų išnagrinėta greičiau ir ekonomiškiau.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Tačiau šią jos nutartį Lietuvos apeliaciniam teismui apskundė vienas iš prokurorų grupės, sudarytos šios bylos nagrinėjimui, atstovų, vienas kaltinamasis bei dar dviejų kaltinamųjų advokatas.

Jų skundą pirmadienį išnagrinėjusi Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų Albino Bielskio, Justo Namavičiaus ir Lino Šiukštos kolegija šiandien paskelbė, kad visus juos atmeta ir palieka galioti minėtą Kauno apygardos teismo nutartį. Ir ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra neskundžiama.

Pirmą raundą laimėjo prokuroras

Kaip jau rašyta buvo apskundęs šią bylą teismui rengęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Zdislavas Tuliševskis Apeliaciniam teismui ir kitą minėtos Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijos nutartį grąžinti jam bylą kaltinamojo akto trūkumams pašalinti. Ir davė tam trijų mėnesių terminą, nes šis aktas apima net 12 šios bylos tomų.

Tačiau Lietuvos apeliaciniam teismas tada stojo Z.Tuliševskio, palaikiusio kaltinimus ir Daktarų bei Agurkinių nusikalstamų susivienijimų bylose, kurias vainikavo ne tik jų vadeivų, bet ir būrio parankinių įkalinimas ilgiems metams, pusėn. Ir minėtą nutartį panaikino, grąžindamas bylą Kauno apygardos teismui su tokiu kaltinamuoju aktu, koks surašytas.

Po tokio Lietuvos apeliacinio teismo sprendimo ir buvo priimta nauja nutartis – skaidyti Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo bylą į dalis.

Jau teko verstis per galvą

Su Lietuvos apeliacinio teismo nutartimis buvo susijusi ir ne per seniausiai kilusi dilema, ką daryti su jau daugiau kaip pusketvirtų metų be teismo nuosprendžio už grotų laikomais keturiais Kamuoliniais su jų vadeiva – Giedriumi Janoniu priešakyje? Nes Lietuvos apeliacinis teismas, kuriam jie apskundė eilinį jų suėmimo pratęsimą dar trims mėnesiams, konstatavo, kad jie laikomi už grotų jau nepateisinamai ilgai. Tiksliau – neadekvačiai gresiančiai bausmei. Ir sumažino jų suėmimo pratęsimo terminą iki mėnesio.

Giedrius Janonis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Tačiau visa tai vyko kitoje Kamuolinių byloje, kuri buvo perduota tam pačiam Kauno apygardos teismui dar 2019-ųjų spalį, išskyrus ją iš didžiosios bylos, nes laikyti įtariamuosius suimtus ikiteisminio tyrimo metu daugiau kaip pusantrų metų draudžiama. Bėgant nuo šios problemos, iš Kamuolinių nusikalstamo susivienijo bylos buvo išskirta ir teismui perduota jos dalis, kurioje septyniolika su Kamuoliniais siejamų asmenų kaltinami tik šešiais nusikalstamos veikos epizodais. Tačiau jie apėmė 63 pastarosios bylos tomus.

Šioje jau daugiau kaip pustrečių metų Kauno apygardos teisme įstrigusioje byloje jau prasidėjo kaltinamųjų, sutikusių duoti parodymus tik po visų liudytojų, apklausos.

 

 

Vienas jau pasidavė?

Po jau minėtų Lietuvos apeliacinio teismo nutarčių dėl nepateisinamai ilgo Kamuolinių branduolio suėmimo gegužės viduryje Kauno apygardos teisme buvo surengti specialūs posėdžiai, po kurių G.Janonio bei kartu su juo už grotų be teismo nuosprendžio jau daugiau kaip pusketvirtų metų esančių Genadijaus Borisovo, Deivido Čereškos ir Tomo Gaidankos suėmimas buvo pratęstas dar trims mėnesiams. Tiksliau – jie buvo suimti tokiam terminui jau Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo byloje, perduotoje šiam teismui šių metų kovą.

Tačiau šias nutartis G.Borisovas, D.Čereška ir G.Janonis ir vėl apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Šio atstovės teigimu, nesulaukta tik T.Gaidankos skundo.

Ir Lietuvos apeliacinis teismas G.Borisovo ir D.Čereškos suėmimą praėjusią savaitę vėl sutrumpino iki dviejų mėnesių. O G.Janonio skundas dar neišnagrinėtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius Paulius

Saulius Paulius portretas
Jie realios zonos gal net ir nepasieks.. Arba tik šiaip, simboliškai po kokia savaite dėl vaizdo..

Ryzas Brylikas

Ryzas Brylikas portretas
Zvengia susirietes....banditas patapo ale verslininku-namu statytoju....

Tik nieko nerasykit apie lt teisma

Tik nieko nerasykit apie lt teisma portretas
Nes visi banditai,zvengia susiriete...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių