Kamuolinių epopėjoje – iškalbinga kulminacija: ar neteks gaudyti vėjo laukuose?

Dar neatvertus plačiai išreklamuotos Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo bylos, jau rytoj gali būti priimtas sprendimas paleisti iš suėmimo jo vadeivą Giedrių Janonį bei tris šio parankinius, kurie laikomi už grotų jau daugiau kaip ketverius metus.

Vienas kartas nemelavo

Kaip jau ne kartą rašyta, 46-erių G.Janonis kartu su bendraamžiu Deividu Čereška, 48-erių Tomu Gaidanka ir 58-erių Genadijumi Borisovu vis dar yra suimti Kauno apygardos teismui dar 2019-ųjų spalį perduotoje šio nusikalstamo susivienijimo bylos dalyje, kurioje septyniolika su juo siejamų asmenų kaltinami tik šešiais nusikalstamos veikos epizodais. Tačiau jie sugulę į 63 šios bylos tomus.

Perduodant šią bylą teismui, buvo suimti septyni iš septyniolikos kaltinamųjų. Tačiau beveik pusė jų vėliau buvo paleisti į laisvę už piniginį užstatą ar skiriant namų areštą. Pagrindinis tokių sprendimų motyvas buvo per ne lyg ilgas jų suėmimas iki nuosprendžio, kuris yra neadekvatus gręsiančiai bausmei.

Prieš savaitę Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad per ilgai jau yra suimti ir G.Janonis su minėtais savo kolegomis. Tai buvo konstatuota, nagrinėjant jų advokatų skundus dėl eilinio šių Kamuoliniams priskiriamų asmenų suėmimo pratęsimo balandžio viduryje, kuomet jų bylą nagrinėjantis Kauno apygardos teismo teisėjas Algirdas Jaliniauskas ryžosi pratęsti jų suėmimą dar trims mėnesiams.

Apeliacinis teismas, konstatuodamas, kad šiems asmenims nepateisinamai ilgai taikoma griežčiausia kardomoji priemonė, minėtą jos pratęsimą sutrumpino iki mėnesio. O tai reiškia, kad G.Borisovo suėmimas baigiasi jau šį sekmadienį, o G.Janonio, T.Gaidankos ir D.Čereškos – ateinantį antradienį. Todėl šios bylos posėdyje, numatytame rytoj, jau turėtų būti sprendžiama dėl naujų kardomųjų priemonių jiems skyrimo, nes laikyti juos už grotų suimtus jau nebegalima.

Vilmanto Raupelio nuotr./Redakcijos montažas

Pandemijos nenumatė

Pagal šioje byloje G.Janoniui pareikštus kaltinimus – neteisėtą laisvės atėmimą, pasikėsinimą sunkiai sutrikdyti dviejų asmenų sveikatą kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu ir dėl savanaudiškų paskatų, plėšimą, panaudojant šaunamąjį ginklą, jų bei narkotikų kontrabandą ir antspaudo ar dokumento pagrobimą, padarytus organizuotoje grupėje, Kamuoliui gresia įkalinimas iki dvylikos metų. Tokia maksimali bausmė numatyta už jau minėtą pasikėsinimą sunkiai sutrikdyti dviejų asmenų sveikatą. Taigi, trečdalį šios bausmės jis jau yra atlikęs, nes kartu su kitais Kamuolinių branduoliui priskiriamasis asmenimis atsidūrė už grotų per plačiai nuskambėjusią Lietuvos kriminalinės policijos biuro operaciją, surengtą 2018-ųjų spalio 17-ąją.

Pavojus, kad G.Janonį ir ne vieną jo parankinį gali tekti paleisti į laisvę, dar nebaigus ikiteisminio tyrimo, buvo iškilęs ir prieš kelis metus, nes draudžiama laikyti įtariamuosius suimtus daugiau kaip pusantrų metų. Todėl ir buvo nuspręsta išskirti iš šio ikiteisminio tyrimo minėtą 63 tomų bylą ir skubiai ją perduoti Kauno apygardos teismui, kuris jau galės pratęsti G.Janonio ir kitų suimtųjų laikymą už grotų.

Tačiau, kaip ir tikėtasi, bandymas atversti šią bylą Kauno apygardos teisme prasidėjo nuo septyniolikos jos kaltinamųjų bei jų advokatų pageidavimų, tarp kurių buvo ir mėginimas nušalinti kaltinimą palaikantį prokurorą, koncerto, kurį pratęsė tradicinės tokiais atvejais šio teismo proceso dalyvių ligos. O po keturių mėnesių prasidėjo pandemija, dar labiau suvaržiusi galimybę sklandžiai nagrinėti šią bylą, nors to siekiant ir buvo priimtas, panašu, kad beprecedentis sprendimas nagrinėti ją iš karto dviejose teismo posėdžių salėse, taip sudarant galimybę sutalpinti visus šio teismo proceso dalyvius, laikantis visų privalomų saugumo reikalavimų.

Naujos kliūtys

Šiuo metu byloje, kurioje suimtas G.Janonis, jau vyksta kaltinamųjų apklausos, kurios artėja prie pabaigos. Ir, panašu, kad pratęsęs jo bei kitų trijų kaltinamųjų suėmimą iki liepos vidurio, teisėjas A.Jaliniauskas galbūt tikėjosi iki to laiko įsukti ir į šios bylos finišo tiesiąją. Tačiau sulaukta jau minėto Apeliacinio teismo sprendimo, kad likę jos suimtieji turi būti paleisti į laisvę.

Tiesa, Apeliacinis teismas užsiminė, kad jie gali būti suimti pagrindinėje Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo byloje, kuri kovą buvo perduota tam pačiam Kauno apygardos teismui. Pagal šioje byloje G.Janoniui pareikštą kaltinimą jam jau gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Tokią bausmę Baudžiamasis kodeksas numato už nusikalstamo susivienijimo organizavimą bei vadovavimą jam. Be to, G.Janonis, kurio biografijoje iki šiol buvo du teistumai, vienas iš kurių – dar esant nepilnamečiu, yra kaltinamas ir neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotikų bei dideliu kiekių ginklų bei jų kontrabanda ir nusikalstamu būdu gauto turto realizavimu bei nesunkiu sveikatos sutrikdymu, kankinant ar kitaip itin žiauriai dėl savanaudiškų paskatų.

Tačiau, kaip jau rašyta, dar neaišku, kada ši byla bus atversta, nes užsitęsė teisėjų kolegijos, atrinktos jos nagrinėjimui kompiuterinė programos, ir prokuroro Zdislavo Tuliševskio, kuris rengė teismui ir šią bylą, ginčai.

Zdislavas Tuliševskis/Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pirmiausia teisėjų kolegija priėmė nutartį grąžinti bylą prokurorui kaltinamojo akto trūkumams pašalinti. Ir davė tam trijų mėnesių terminą, nes šis aktas apima net 12 šios bylos tomų. Tačiau prokuroras šią nutartį apskundė Apeliaciniam teismui ir šis stojo Z.Tuliševskio, palaikiusio kaltinimus ir Daktarų bei Agurkinių nusikalstamų susivienijimų bylose, kurias vainikavo ne tik jų vadeivų, bet ir būrio parankinių įkalinimas ilgiems metams, pusėn. Ir minėtą nutartį panaikino, grąžindamas bylą Kauno apygardos teismui su tokiu kaltinamuoju aktu, koks surašytas.

Ginčas užsitęsė

Tačiau, portalo kauno.diena.lt žiniomis, po tokio Apeliacinio teismo sprendimo Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo bylą gavusi Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija priėmė naują nutartį – skaidyti ją dalimis. Ir kai kurias iš jų perduoti Kauno apylinkės teismui bei Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmams – pagal padarytų nusikaltimų vietą. Kauno apygardos teismas sau pasilieka tik tą šios bylos dalį, kurioje yra šešių sunkiausių nusikaltimų epizodai. Toks sprendimas grindžiamas tuo, kad tokiu būdu ši 424 tomų byla, kurioje – 59 kaltinamieji 51 nusikaltimu, būtų išnagrinėta greičiau ir ekonomiškiau.

Tačiau ir šią nutartį dar galima apskųsti tam pačiam Apeliaciniam teismui. Ir šio užsitęsusio ginčo kontekste, portalo kauno.diena.lt žiniomis, tebesiginčijama, kieno iniciatyva – prokurorų ar Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo bylą gavusios teisėjų kolegijos, turėtų būti bandoma pratęsti G.Janonio suėmimą bent šioje byloje. Nors chronometras negailestingai tiksi.

Giedrius Janonis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Kaip jau rašyta, Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo byloje yra suimtas tik vienas asmuo – prieš pusantrų metų Suomijoje, kur slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos, įkliuvęs Valerijus Kolobovas. Jis kaltinamas daugiau kaip dešimčia nusikaltimų, tarp kurių – ir nužudymas iš chuliganiškų paskatų, kankinant ar kitaip itin žiauriai, bei sunkus sveikatos sutrikdymas dėl savanaudiškų paskatų, taip pat kankinant ar itin žiauriai. Minėtas V.Kolobovui inkriminuojamas nužudymas buvo įvykdytas 2007-ųjų lapkritį viename Kauno bendrabutyje Chemijos gatvėje, kuriame gyveno auka – L.Ž. Jis buvo mirtinai sumuštas. Šiuo nusikaltimu V.Kolobovas kaltinamas kartu su bendrininkais. Jie – taip pat šios bylos kaltinamieji. Vienas jų – T.Gaidanka, iki šiol suimtas kartu su G.Janoniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija  portretas
Ane ? Nu paleiskit jis man nemaišys gyventi tai jau tikrai :) BET LABAI LAUKIAME SAULIAUS VELEČKOS IŠTEISINIMO ! Ar kažkam Saulius PER STIPRI ASMENYBĖ BUVO,KAD LAIKYTI JĮ LAISVĖJE,A ? Nieko nepadariusį visai ...

Nu jo

Nu jo portretas
Dauno snukelis pas ta kamuolini vilnoni.juokingi tokie fruktai.na o gaidanka pagal pavarde tai ant laktos sedejo?ar pas vilnoni ant lovos kamuoliukais zaide?taigi bachurui su bachuru galima.

,,Putinas-fašistas,,

,,Putinas-fašistas,, portretas
Lietuva-banditu rojus.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių