„Kamuolinių“ gaujos bylos imsis Kauno apygardos teismas – bylą sudaro 424 tomai

Apeliacinis teismas nusprendė, kad „kamuolinių“ gaujos bylą, kurioje kaltinimai pareikšti 60-čiai asmenų, turi nagrinėti Kauno apygardos teismas.

„Iš kaltinamajame akte nurodytų faktinių aplinkybių matyti, jog beveik visos nusikalstamos veikos vienaip ar kitaip susijusios su Kauno, o ne Vilniaus apskritimi. Didžiosios dalies nusikalstamų veikų, kurios buvo daromos tik Lietuvos teritorijoje (sveikatos sutrikdymai, neteisėtas laisvės atėmimas, nužudymas, dokumentų suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu, turto prievartavimas, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimas ir kt.), padarymo vieta – Kauno miestas ir rajonas“, – rašoma Apeliacinio teismo pranešime.

Nuspręsti, kokiam teisme turi būti nagrinėjama ši itin didelės apimties byla, Apeliacinio teismo prašė prokuratūra.

Šioje byloje vienu metu gali rinktis maždaug 150 proceso dalyvių – 60 kaltinamųjų, panašus skaičius advokatų, prokurorai, nukentėjusieji, liudytojai, suimtuosius saugantys pareigūnai, žiūrovai.

Kauno apygardos teismo atstovė Milda Kryžė atsakyme BNS nurodė, kad, kai byla bus paskirta konkrečiam teisėjui, jis ir spręs, kokiu formatu, kaip ir kokiose patalpose bus nagrinėjama baudžiamoji byla.

„Teismas turi visas technines galimybes bylos nagrinėjimui – teisme yra Konferencijų salė, kuri talpina 100 žmonių. Turime technines galimybes transliuoti vaizdą ir garsą iš posėdžių salių į kitas sales, taip pat technines galimybes bylą nagrinėti nuotoliniu būdu. Ir dabar teisme vyksta posėdžiai per kelias sales“, – teigiama pranešime.

Kaip skelbė prokuratūra, teismui perduota „išskirtinio dydžio ir sudėtingumo baudžiamąją bylą, kurioje 60 asmenų kaltinami padarę įvairius labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, veikdami ginkluotame nusikalstamame susivienijime, kuris žinomas „kamuolių“ pavadinimu“.

Baudžiamąją bylą sudaro 424 tomai, surinkti ikiteisminio tyrimo duomenys apie 1999 – 2018 metais galimai padarytus šio susivienijimo nusikaltimus, iš viso – 51 nusikaltimą.

12 tomų sudarančiame kaltinamajame akte nurodoma, kad šio ginkluoto nusikalstamo susivienijimo dalyviai, kaltinami ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimu ir vadovavimu jam, nužudymu, pasikėsinimu nužudyti, mažiausiai septynių asmenų sveikatos sutrikdymu, neteisėtu laisvės atėmimu, turto prievartavimu ir kitais labai sunkiais ir sunkiais nusikaltimais, kurie pasižymėjo ypatingu žiaurumu ir fizinio smurto panaudojimu.

Be šių nusikaltimų, baudžiamojoje byloje taip pat gausu duomenų apie šio nusikalstamo susivienijimo vykdytą ilgametį, verslinio pobūdžio disponavimą labai dideliais kiekiais narkotikų ir psichotropinių medžiagų, jų kontrabandą ir prekybą jais tiek Lietuvoje, tiek užsienio valstybėse, duomenų apie disponavimą nusikaltimams vykdyti skirtu dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų, sprogmenų, šaudmenų, jų kontrabandą, duomenų apie daugkartines didelės vertės svetimo turto vagystes, įvairiausių dokumentų klastojimą ir kitus įvairaus sunkumo bei pobūdžio nusikaltimus.

Pasak prokuratūros, apie susivienijimo keltą grėsmę ir padarytų nusikaltimų sunkumą liudija per kratas rastas ginklų arsenalas: dešimtys „TT“, „Makarov“, „Berreta“, „CZ“ „IŽ Baikal“, „Ruger“, „Unique“ markės pistoletų, pistoletų-kulkosvaidžių PPS ir AGRAM 2002, Kalašnikovo konstrukcijos automatų bei kitų šaunamųjų ginklų, tūkstančiai jiems skirtų šovinių, duslintuvų, dėtuvių, kitų ginklų dalių bei priedų.

Viena baudžiamoji byla anksčiau atskirta iš šio tyrimo, ji šiuo metu nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

Tirdami šį nusikaltimą pareigūnai nustatė, kas iš susivienijimo narių vieną 2011 metų vasaros naktį Hagoje sunkiai sužalojo žmogų ir po daugiau nei šešerių metų rado miesto centre į vandens kanalą išmestą šaunamąjį ginklą, kuriuo įvykdytas šis nusikaltimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cc

cc portretas
ooo pagrindinis debiliukas foto :D sekmes sedint ilgai ir nuobodziai !! :DD

Ernestas.

Ernestas. portretas
Nu ką apsiraminai biški? Iki gyvos galvos linkiu tau. Skolą atiduoti laiku.

misija neymanoma.... a lia riomerines profkes ,,,teiseju,,

misija neymanoma.... a  lia  riomerines profkes ,,,teiseju,, portretas
kepalai [ galvos] perkais nuo ytampos....manau reikia visus ,,,tomus,,, parduot is karto .....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių