Kamuolinių vadeiva – per žingsnį nuo laisvės, tačiau reikės rasti pusę milijono eurų?

Prokurorai patys pasiūlė Kauno apygardos teismui, kuris ne tik, kad dar neatvertė, bet net nėra paskyręs posėdžio garsiai išreklamuotoje Kamuolinių ginkluoto nusikalstamo susivienijimo byloje, paleisti šio branduolį į laisvę.

Užsispyrimą vainikavo pasidavimas

Tokia pozicija buvo išsakyta pirmadienį – vėl atėjus laikui spręsti klausimą, ar pratęsti jau daugiau kaip ketverius metus už grotų be teismo nuosprendžio laikomų šio ginkluoto nusikalstamo susivienijimo 46-erių metų lyderio Giedriaus Janonio bei dviejų jo parankinių – bendraamžio Deivido Čereškos ir 48-erių Tomo Gaidankos suėmimo pratęsimą. T.Gaidanka, kaip paaiškėjo, paskutinę minutę taip pat apskundė šį sprendimą.

Kaip jau rašyta, toks sprendimas buvo priimtas gegužės viduryje, Kauno apygardos teismui, savo iniciatyva surengus specialiuosius posėdžius dar nepradėtoje nagrinėti Kamuolinių ginkluoto nusikalstamo susivienijimo byloje.

Tačiau Apeliacinis teismas, kuriam buvo apskųstos šių posėdžių nutartys pratęsti nuo 2018-ųjų balandžio už grotų esančių jau minėtų Kamuolinių bei 59-erių metų jų sėbro Genadijaus Borisovo suėmimą dar trims mėnesiams, šį terminą sutrumpino iki dviejų mėnesių, kuris baigiasi šią savaitę.

Apeliacinis teismas savo sprendimą argumentavo jau ir anksčiau išsakyta nuomone, kad šie Kamuolinių atstovai, kuriems pagal pareikštus kaltinimus gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos, laikomi už grotų jau nepateisinamai ilgai ir tai pažeidžia jų teises.

Vilmanto Raupelio nuotr./Redakcijos montažas

Vienas jau paleidžiamas

Prokurorai teigia į Apeliacinio teismo nuomonę atsižvelgę ir pasiūlę pakeisti G.Janoniui, D.Čereškai bei T.Gaidankai skirtą suėmimą – į piniginį užstatą, intensyvią priežiūrą ir dokumentų paėmimą. Toks pats siūlymas buvo išsakytas praėjusią savaitę ir dėl G.Borisovo.

Skyrėsi tik siūlytų užstatų dydžiai.

G.Janonį ir T.Gaidanką pasiūlyta paleisti į laisvę už 500 tūkst. eurų užstatus. D.Čerešką ir G.Borisovą – už šiek tiek mažesnius, tačiau taip pat įspūdingus – 350 tūkst. eurų.

Šiandien Kauno apygardos teismo teisėjų Audriaus Meilučio, Algirdo Remeikos ir Jurgos Vasiliauskienės kolegija jau paskelbė savo nutartį dėl G.Borisovo. Jis nuo liepos 13-osios paleidžiamas į laisvę už 10 tūkst. eurų užstatą, kurį privalo sumokėti per tris dienas nuo šios nutarties įteikimo, skiriant intensyvią priežiūrą šešiems mėnesiams, įpareigojant nuolat dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą – apykoję, bei paimant dokumentus.

Ankstesniais atvejais, kai buvo sprendžiama, ar pratęsti minėto ketverto suėmimą, sprendimų G.Borisovo atžvilgiu esmė paprastai būdavo tokia pati, kaip ir dėl G.Janonio, T.Gaidankos ir D.Čereškos. Sprendimai dėl pastarųjų planuojami penktadienį.

Rizikuota ir anksčiau

Kaip jau rašyta, prieš porą mėnesių prokurorui siūlant paleisti šį Kamuolinių ketvertą į laisvę kitoje byloje už 50 tūkst. eurų užstatą, labiausiai šio dydžiu buvo nepatenkintas G.Janonis, tikinęs, kad neturi tokių pinigų. Tuo tarpu jo kolegos buvo linkę derėtis dėl mažesnių sumų.

Giedrius Janonis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Visa tai vyko Kamuolinių byloje, kuri buvo perduota tam pačiam Kauno apygardos teismui dar 2019-ųjų spalį, išskyrus ją iš ginkluoto nusikalstamo susivienijimo bylos, jau tada stengiantis išlaikyti jo branduolį už grotų.

Ši byla skubiai išskirta iš didžiosios, nes laikyti įtariamuosius suimtus ikiteisminio tyrimo metu daugiau kaip pusantrų metų draudžiama. Todėl teismui ir buvo perduota minėta išskirta jos dalis, kurioje septyniolika su Kamuoliniais siejamų asmenų kaltinami tik šešiais nusikalstamos veikos epizodais. Tačiau jie apėmė 63 pastarosios bylos tomus.

Pabaigos dar nematyti

Jau tuoj trys metai Kauno apygardos teisme įstrigusioje minėtoje Kamuolinių byloje jau ne vieną mėnesį su nesibaigiančiais trikdžiais, tarp kurių dažniausios – ligos, tęsiasi kaltinamųjų, sutikusių duoti parodymus tik po visų liudytojų, apklausos.

Dėl nesibaigiančių kaltinamųjų bei jų advokatų ligų buvo atšaukti net keli pastarieji šios sunkiai girgždančios bylos posėdžiai. O artimiausias numatytas tik rugsėjo pabaigoje.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Tuo tarpu Kamuolinių ginkluoto nusikalstamo susivienijimo byla, kurią sudarė 424 tomai ir kurioje buvo 59 kaltinamieji 51 nusikaltimu, kurią Kauno apygardos teismas gavo kovą, jau išskaidyta į šešias dalis: keturias bylas nagrinės Kauno apygardos teismas, likusias – Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai bei Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmai.

Kauno apygardos teisme liko ir pagrindinė – ginkluoto nusikalstamo susivienijimo byla, tačiau tik su 27 kaltinamaisiais vietoj buvusių 59. Šios bylos posėdis dar nėra paskirtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Tikrai pasidomesiu per advokatus ar negali paprastas zmogus apskusti sprendimo del ju paleidimo . Cia visiska nesamone , sitie zmones ( nors ju taip nepavadinciau) negali gyventi visuomeneje , tik kalejimas iki gyvos galvos . Fu kad Lietuva leidzia jiem tokiem bujoti

Faktas kaip blynas

Faktas kaip blynas portretas
Tie patys teisėjai su prokurorais ir dabartinę konservatoriją dengia, ranka ranką plauna.

Senai

Senai portretas
Buvo aisku kad juos paleis
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių