Kostiumuotų akiplėšų fiasko tęsiasi: išpuolio greitkelyje dalyviai bus teisiami dėl 8 nusikaltimų

Netrukus prieš teismą stos keturių Vilniaus bendrovių direktoriai ir vadybininkas, kaltinami plačiai nuskambėjusiu išpuoliu pakaunėje, per kurį buvo padaryti septyni nusikaltimai, vainikavę neteisėtą informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimą.

Planą teko keisti

Tai, kas įvyko 2020-ųjų gegužės 18-osios vidurdienį magistralėje Klaipėda-Kaunas-Vilnius, iš pirmo žvilgsnio priminė prieš keletą metų šalį sukrėtusią tragediją, kuomet į plėšikavusių žudikų spąstus pateko iš tėvų namų Plungėje pas sužadėtinį į Vilnių prabangiu automobiliu vykusi 26-erių Ieva Strazdauskaitė.

Ikiteisminį tyrimą dėl šio pavojingo išpuolio, surengto 199-200-ame šios judrios magistralės kilometre ties Babtais ir, greičiausiai, ne vieno liudytojo akivaizdoje, atlikę Kauno teisėsaugininkai išsiaiškino, kad ir netrukus prieš Kauno apylinkės teismą stosiančių Žilvino Juodelio, Andriaus Jurgutavičiaus, Rolando Kazlausko, Andriaus Mickaus ir Donato Sutkaus auka tapęs 55-erių R.P. taip pat buvo sektas. Ir ne vieną dieną.

Jie kaltinami, iš anksto susitarę ir veikdami bendrininkų grupėje, bandę padėti vienam iš jų atgauti iš R.P. sūnaus tariamą 45 tūkst. eurų skolą. Dėl to ir buvo sukurptas planas surengti susitikimą su šio tėvu ir, panaudojus psichinę bei fizinę prievartą, įtakoti R.P. įtikinti sūnų grąžinti šiuos pinigus gražiuoju.

Pagal parengtą planą, viskas turėjo įvykti pajūryje, kur tą gegužės savaitgalį leido R.P. Tačiau ten jį sekant ir laukiant, kada R.P. bus vienas, visa diena praėjo bergždžiai. O kitą rytą R.P. savo automobiliu „Jaguar“ iš šio kurorto išvyko. Jį sekusieji savo dviem automobiliais – paskui.

Neapsieita be ginklų

Po kelių valandų jau minėtame magistralinio kelio A1 kilometre Vilniaus link skubantis R.P. buvo sustabdytas imituojant avariją. Apie 13.10 val. A.Juodelio vairuojamas automobilis „Škoda Rapid“, priartėjęs prie galinės sekamojo „Jaguar“ dalies, ją palietė, taip priversdamas R.P. sustoti šalikelėje.

Beveik tuo pačiu metu D.Sutkaus vairuojamas „VW Passat“ užblokavo R.P. automobiliui ir kelią.

Toliau viskas vyko kaip trileryje. Iš „Škodos“ iššokęs R.Kazlauskas prisistatė R.P. policijos pareigūnu ir, paėmęs jį už parankės, ėmė vesti link savojo automobilio, ketindamas ten surengti planuotą pokalbį dėl sūnaus skolų. Tačiau R.P. perprato, kad turi reikalų ne su pareigūnu, ir R.Kazlausko bei šiam talkinusio Ž.Juodelio kėslams pasipriešino. Dėl ko sulaukė šio smūgio kumščiu į veidą, po ko buvo Ž.Juodelio ir R.Kazlausko parverstas ant žemės ir toliau daužomas į įvairias kūno vietas. Kol pribėgęs D.Sutkus, pradėjo R.P. smaugti, apglėbęs jo kaklą ranka iš nugaros.

Tačiau R.P. ir toliau priešinosi, dėl ko buvo išsitraukti ginklai. Juos panaudojo R.Kazlauskas bei Ž.Juodelis. Pirmasis – šaudamas iš revolverio „ME 38“ R.P. į galvą. Tačiau, kadangi šis „C“ kategorijos šaunamiesiems ginklams priskiriamas revolveris skirtas šaudyti 9 mm kalibro šoviniais su gumine grankulke, viskas baigėsi tik žaizda R.P. pakaušyje. Tuo tarpu trys Ž.Juodelio šūviai iš nenustatyto ginklo, kurį jis taip pat gavo iš R.Kazlausko, – į R.P. kojas, paliko žaizdas ne tik šiose, bet ir nukentėjusiojo sėdmenyje.

Kaltinimai – iškalbingi

Prie sužaloto R.P. pribėgęs A.Jurgutavičius dar jį apspardė. O A.Mickus lipnia juosta surišo jo kojas. Tačiau R.P. pavyko nutraukti ir šiuos pančius.

Tada jau Ž.Juodelis su R.Kazlausku ir D.Sutkumi bandė įstumti R.P. į „Škodą“. Tačiau šiam pavyko pabėgti per kitas galines „Škodos“ dureles. Net ir po A.Jurgutavičiaus smūgio šiomis į jo galvą. Tačiau pavykus R.P. pagauti, šis dar bandytas jėga įsodinti į paties „Jaguar“. Tačiau R.P. ir vėl pavyko ištrūkti. Ir galiausiai nuo užpuolikų pabėgti. Tačiau jau be dalies rūbų ir turėtų daiktų.

Per šį išpuolį R.P. teigia netekęs turto už beveik 18 tūkst. eurų. Užpuolikai rado pinigų ir jo piniginėje, ir suplėšytame švarke, ir vieno iš dviejų pagrobtų telefonų dėkle. Jų grobiu tapo ir 9 tūkst. eurų vertės R.P. laikrodis. Kaltinimas dėl didelės vertės turto pagrobimo yra pareikštas R.Kazlauskui ir A.Mickui. Sulaikant šį, jo automobilyje „Land Rover“ buvo rasta ir 1,813 gramo kanapių, už ką A.Mickus taip pat bus teisiamas.

Kiti kaltinimai, pareikšti A.Mickui ir jo bendrininkams, – dar iškalbingesni: neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, pasikėsinimas savavaldžiauti ir neteisėtai atimti laisvę, policijos pareigūno vardo pasisavinimas, neteisėtas disponavimas ginklais, plėšimas, turto sugadinimas bei nesunkus sveikatos sutrikdymas dėl savanaudiškų paskatų. Taip teisiškai įvertintos R.P. šio išpuolio metu patirtos traumos – be jau minėtų žaizdų, likusių po šūvių, bei kraujosrūvų ir nubrozdinimų – po kitos rūšies smurto, jam dar buvo sulaužytas ir vienas šonkaulis.

Griežčiausiomis bausmėmis – laisvės atėmimu iki penkerių metų Baudžiamasis kodeksas grasina už savavaldžiavimą, nesunkų sveikatos sutrikdymą dėl savanaudiškų paskatų bei neteisėtą disponavimą ginklais.

Pusė prisipažįsta

Nepaisant patirtų sužalojimų, maždaug už pustrečios valandos R.P. jau buvo Vilniuje, kuriame gyvena, ir kreipėsi pagalbos į vietinius medikus, po ko buvo paguldytas į ligoninę. Medikai, savo ruožtu, pranešė apie šį savo pacientą Vilniaus policijai, kuri ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šio išpuolio. Tačiau netrukus – nustačius įvykio vietą, jis buvo perduotas kolegoms iš Kauno.

Nors iš pradžių manyta, kad R.P., kuris teigė medikams, kad jį užpuolė nepažįstami asmenys, tapo vadinamųjų nusikalstamų gaujų „torpedų“ arba į viešosios tvarkos pažeidimus linkusių ne kartą teistų asmenų auka, galiausiai paaiškėjo, kad jis nukentėjo nuo keturių Vilniaus bendrovės direktorių ir vadybininko bei su jais buvusio oficialaus bedarbio. Ir nė vienas iš jų oficialiai nėra teistas, nes dalies turėti teistumai jau išnykę.

Tačiau tai paaiškėjo tik po poros dienų, kai iš pradžių buvo sulaikyti du įtariamieji. O po kurio laiko pas Kauno teisėsaugininkus patys atvyko ir likę jų bendrininkai. R.Kazlauskas – net su jau minėtu „C“ kategorijai priskiriamu revolveriu. Iš pradžių tas pats Kauno apylinkės teismas, nagrinėsiantis šią bylą, didžiąją dalį jų buvo leidęs suimti. Tačiau vėliau 41-erių A.Jurgutavičius ir A.Mickus, kaip ir 39-erių D.Sutkus, buvo paleisti į laisvę už 5 tūkst. eurų užstatus. O 42-ejų Ž.Juodeliui ir 43-ejų R.Kazlauskui skirtas tik rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos ir periodinė registracija policijoje.

Savo kaltę pripažįsta tik kaip bedarbis prieš teismą stosiantis Ž.Juodelis ir vienos bendrovės direktorius A.Jurgutavičius. Kitos bendrovės vadybininkas D.Sutkus – tik iš dalies. O R.Kazlauskas ir A.Mickus, kurie taip pat – bendrovės direktoriai, kategoriškai ją neigia.

Valstybinė ligonių kasa už R.P. gydymą yra pareiškusi kaltinamiesiems išpuoliu prieš jį 577,17 eurų ieškinį. Pats R.P. dar jokio ieškinio nepareiškė. Tam jis dar turi laiko iki šios bylos atvertimo teisme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Koste

Koste portretas
Nu bet tai vyrai biski pasportuokit pries toki reikala darant. Lopai tai pz :D kruva mulkiu prisizejusiu filmu apie mafijas nepaeme vieno 55 metu vyro :D jauni apsiginklave vyrai :D nu klounai tai ne tas zodis, daznai mandrus buna tik kompanijoj, bet ir cia apsipazorino, eikitpasportuokit nevykeliai :D ivanova nejau negeda, ka cia per ducheli pasiemus, ismokink mustis :D

Gintaras

Gintaras portretas
O Ivanovos chachalis atsimazino,pridave visus?

kvailiai kaip reikiant

kvailiai kaip reikiant portretas
nesusiformaves maumuonelis da tiem debiliukam, manau dar tas bicas jiems siknas prispardys
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių