Nebylių gestais vilkikų vairuotojus reketavęs Kauno policininkas pergudravo pats save?

Teismui perduota Kauno kelių policijos veterano Dainiaus Čebanausko, kaltinamo reketavus pro Kauną pravažiuojančių vilkikų vairuotojus, byla. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, šis kurčnebylių gestais iš nusižiūrėtųjų į aukas kyšių reikalavęs pareigūnas galiausiai pergudravo pats save.

Iškalbingi įkalčiai

Kaip jau rašyta, nustatyti du tolimųjų reisų vairuotojai, davę D.Čebanauskui skirtingų dydžių kyšius. Vienas iš jų apie tai pranešė pats, o kitas buvo surastas pagal nusikaltimo vietoje aptiktus įkalčius – suplėšytų kvitų, kuriuos pareigūnams pateikia tikrinami vilkikų vairuotojai, skiautes.

Sudėjus šias krūvon, paaiškėjo, kad čia buvo patikrintas ne tik apie kyšio davimą informavęs vairuotojas. Ir, greičiausiai, sprendžiant iš sunaikintų įkalčių, kyšiais atsipirko ir kiti. Įtarimas pasitvirtino, išsikvietus apklausai dar vieno vilkiko, kurį pavyko nustatyti iš aptiktų įkalčių, vairuotoją. Šis Rusijos pilietis taip pat prisipažino davęs tada kyšį panašiomis aplinkybėmis, kaip ir jo kolega.

Asociatyvi J. Kalinsko/BNS nuotr.

Kaip jau rašyta, apie pirmąjį atvejį sužinota po vairuotojo iš Vilniaus skambučio vieną sausio pabaigos popietę į darbinį Policijos departamento Korupcijos prevencijos ir analizės skyriaus pareigūnės telefoną. Tačiau intrigos, kad ji kažkaip susijusi su pažeidėju, nėra. Šis telefonas skelbiamas viešoje erdvėje, nurodant, kad juo galima pranešti apie korupcijos policijoje atvejus.

Pareigūnei buvo pranešta, kad maždaug prieš dešimt minučių – vos išvažiavus iš Kauno link Marijampolės, skambinančiojo vairuojamą „Mercedes-Benz“ sustabdė uniformuotas policininkas. Ir šiam jis davęs už padarytą Kelių eismo taisyklių pažeidimą pareigūno išprovokuotą 50 eurų kyšį.

Maždaug už savaitės po šio įvykio Policijos departamento Imuniteto valdyba bei Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK) išplatino apie jį pranešimą. Šiame teigta, kad vienam Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos Kelių patrulių kuopos vyriausiajam patruliui, turinčiam beveik 20-ies metų darbo stažą, pareikšti įtarimai, galimai priėmus kyšį. Ir jis, teismo sprendimu, laikinai nušalintas nuo tarnybos, skiriant kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti iš gyvenamosios vietos.

Neeilinis spektaklis

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, kyšininkavimu įtariamas 1982 m. gimęs D.Čebanauskas teismo buvo nušalintas nuo tarnybos trims mėnesiams. Ir iš pradžių laikėsi ankstesnių savo pirmtakų, įtariamų panašiais dalykais, taktikos – atsisakė duoti parodymus.

Tačiau apie D.Čebanausko darbo metodus ikiteisminį tyrimą pradėjusiems pareigūnams papasakojo minėtas jam kyšį davęs vilnietis, dėl pasirinktos pozicijos atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Jis pasakojo, kad buvo sustabdytas D.Čebanausko, kaip paaiškėjo vėliau, dirbusio tą sausio pabaigos popietę pagal grafiką kelio Kaunas-Marijampolė-Suvalkai poste, už tai, kad, vairuodamas vilkiką, naudojosi mobiliuoju telefonu.

Tada ir prasidėjo pats įdomumas: sustabdęs pažeidėją, pareigūnas jam piršto, pridėto prie lūpų, gestu nurodė nekalbėti. O po to parodė į prie uniformos prikabintą vaizdo kamerą. Kas čia vyksta, paaiškėjo, nebyliui policininkui ant lapelio užrašius „60-90“. Turėta galvoje bauda, numatyta už naudojimąsi mobiliuoju telefonu vairuojant. O paskutinė nebyli komanda buvo susijusi su žeme, ant kurios pažeidėjas turėjo numesti kyšį.

J. Kalinsko/BNS nuotr./Redakcijos montažas

Prisipažinti nelinkęs

Antrasis vairuotojas – minėtas Rusijos pilietis, važiavęs tuo pačiu keliu tą pačią dieną – tik anksčiau už vilnietį, Kauno teisėsaugininkams pasakojo tą patį. Ir taip pat prisipažino išsipirkęs tada už naudojimąsi mobiliuoju telefonu vairuojant 20 eurų kyšiu. Tiesa, su tam tikrais nuotykiais, nes iš pradžių bandė duoti jį reketavusiam policininkui 10 eurų. Tačiau šiam iškalbingai pradėjus purtyti galvą, pridėjo dar dešimt eurų. Ir to reketininkui jau pakako.

Po šių parodymų Rusijos pilietis taip pat buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Galiausiai pačiam D.Čebanauskui pradėjus duoti parodymus, šis tikino jokių kyšių neėmęs, nors šie jam ir siūlyti. Parodymus jis pradėjo duoti, paaiškėjus, kad prie jo uniformos prisegta vaizdo kamera, kurią, bendraujant su įtariamais pažeidėjais, draudžiama išjungti, iš tikrųjų tuo metu neveikė. D.Čebanauskas teigė, kad ji buvo sugedusi. Ir tai tik vienas iš galimų pareigūnų pasiteisinimų tokiais atvejais. Dar bandoma įtikinėti, kad buvo pasibaigę elementai arba kažką netyčia nuspaudžiau.

Beveik neabejojama, kad nukentėjusiųjų nuo D.Čebanausko panašiomis aplinkybėmis buvo ir daugiau. Tačiau jo porininkas, kaip ir tikėtasi, ikiteisminį tyrimą pradėjusiems kolegoms iš Imuniteto valdybos teigė nieko nematęs negirdėjęs.

Pritrūkus įrodymų, D.Čebanauskui pareikštame kaltinime apsiribota tik dviem jau minėtais epizodais. Už juos gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Šią bylą nagrinės Kauno apygardos teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas redakcijai

tadas redakcijai portretas
o kodel ukrainos veliava pasipuoses dienrastis rasineja apie Lietuvos kriminalus? rupinkis savo ukraina.

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Cha cha invalidas!! Lietuvos Respublikos karo kurstymas, propoganda, Lietuvos Respublikos Velnio išpažintojai, visuomenės okupacija, visuomenės veiklos ryšys, tautos pasipriešinimas, žmonių visuomenės atsparumas. Všį Ernmar Respublika, 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma, Luminor LT294010051005573106, Direktorius, Ernestas Marcinkevičius, atžvilgiu. Planas sumažinti išdavikų skaičių iki minimumo, pervedant juos į legalų gyvenimą.Lietuvos Respublikos Velnio žvalgų branduoliai turėtų turėti tarpusavio ryšį ir labiau būtų saugūs, sunkiau iššifruojami, kolonizavimą krašto svetimtaučiais, trėmimus, įkalinimus ir kiti, propogavimas ir karo kurstymas, užsienio informacija, permainoms, veikė tik Lietuvos teise, vardu, slėpdami, teisybę. Lietuvos respublikos Kauno vpk, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys. Gintautas Žaliagiris, Aloyzas Venckus. Valdas Adamkus, Andrius Kubilius.

Mari

Mari portretas
Už milijonus juk nesodina,ar ne?Tokius pasodinti,sunkiai imanoma.Teismai vyksta daugelį metų,kol farą pasodins.Juk jie yra nebaudžiami.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių