Pajudėjo ledai svarbiausioje „Kamuolinių“ byloje, įstrigusioje teisme nuo kovo

Kauno apygardos teismas šiandien pagaliau ėmėsi daugiau kaip prieš pusmetį jam perduotos „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo bylos, kurioje jo branduoliui už šios gaujos organizavimą bei vadovavimą jai gresia laisvės atėmimas iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Neeilinės rokiruotės

Per tuos beveik aštuonis mėnesius, kol buvo rengiamasi šiandieniniam posėdžiui, šioje byloje, kurios kaltinamasis aktas, perduodant ją teismui, sudarė net dvylika tomų, iš 59 kaltinamųjų liko 27.

Tai atsitiko teisėjų Audriaus Meilučio, Algirdo Giedraičio ir Jurgos Vasiliauskienės kolegijai, paskirtai nagrinėti šią 424 tomų bylą, kokiame ji buvo pirminiame pavidale, suskaidžius ją dalimis. Iš pradžių dalį šios bylos perduodant Kauno apylinkės teismui bei Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmams – pagal „Kamuoliniams“ inkriminuojamų lengvesnių nusikaltimų padarymo vietą. O Kauno apygardos teisme likusią šios bylos dalį vėliau dar suskaidžius į keturias dalis. Vienoje iš jų – dėl vagysčių ir kontrabandos liko tik trys kaltinamieji. Kitoje – dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo bei neteisėto laisvės atėmimo – penki. Dar vienoje – dėl neteisėto disponavimo narkotikais bei jų platinimo ir kontrabandos – 21 kaltinamasis.

Visos trys minėtos bylos, pasak Kauno apygardos teismo atstovės, jau yra atverstos. Tačiau tarp jų kaltinamųjų nėra šio nusikalstamo susivienijimo lyderio – 46-erių Giedriaus Janonio, su kurio pravarde – Kamuolys ir siejamas šios gaujos pavadinimas.

Jau du kartus (pirmąjį – dar būnant nepilnamečiu) teistas G.Janonis likusioje didžiausioje pagal kaltinamųjų skaičių „Kamuolinių“ byloje, kurios Kauno apygardos teismas ėmėsi tik šiandien, kaltinamas ne tik organizavęs šią gaują bei jai vadovavęs, už ką gresia jau minėtas laisvės atėmimas nuo dešimties iki 20 metų arba iki gyvos galvos, bet ir neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotikų bei dideliu kiekiu ginklų bei jų kontrabanda, nusikalstamu būdu gauto turto realizavimu bei nesunkiu sveikatos sutrikdymu, kankinant ar kitaip itin žiauriai dėl savanaudiškų paskatų.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kaltinimai – iškalbingi

Kaltinimai organizavus „Kamuolinių“ nusikalstamą susivienijimą bei jam vadovavus šioje byloje yra pareikšti ir 59-erių Genadijui Borisovui, 49-erių Tomui Gaidankai bei 47-erių Deividui Čereškai.

Generalinė prokuratūra, pranešdama apie šios, kaip teigta, išskirtinio dydžio ir sudėtingumo baudžiamosios bylos perdavimą teismui, informavo, kad ją sudaro kaltinimai įvairiais labai sunkiais bei sunkiais nusikaltimais, pasižymėjusiais ypatingu žiaurumu, kurių – net 51, galimai padarytais 1999-2018 metais.

Minėtame pranešime akcentuoti ir ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys apie šio nusikalstamo susivienijimo vykdytą ilgametį verslinio pobūdžio disponavimą labai dideliais kiekiais narkotikų ir psichotropinių medžiagų, jų kontrabandą bei prekybą jais tiek Lietuvoje, tiek užsienio valstybėse. Taip pat – duomenys apie disponavimą dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų, sprogmenų bei šaudmenų, skirtų nusikaltimų vykdymui, bei jų kontrabandą.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, kuriems vadovavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Zdislavas Tuliševskis, palaikęs kaltinimus ir „Daktarų“ bei „Agurkinių“ nusikalstamų susivienijimų bylose, kurias vainikavo ne tik jų vadeivų, bet ir būrio parankinių įkalinimas ilgiems metams.

EŽTT šešėlis

Pranešime apie „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo bylos perdavimą teismui teigta, kad minėti pareigūnai detaliai atkūrė net ir prieš daugelį metų šios gaujos padarytų nusikaltimų eigą bei faktines aplinkybes, bet ir surinko išsamius duomenis apie grupuotės dalyvius, jų pasiskirstymą vaidmenimis bei funkcijomis, o taip pat – ir apie bendrai su „Kamuoliniais“ nusikaltimus dariusius asmenis.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, susivienijimas veikė kaip gerai organizuota kelių pakopų struktūra – vadovai periodiškai rengė pasitarimus, per juos aptarinėjo bendrus nusikalstamo susivienijimo planus ir konkrečius nusikaltimus, sprendė dėl bendro nusikalstamo susivienijimo pinigų fondo („kasos“) bei jį tvarkančių asmenų, sukauptų lėšų panaudojimo teikiant pagalbą sulaikytiems, suimtiems ir nuteistiems susivienijimo dalyviams, advokatų darbo apmokėjimo, narių paklusnumo, disciplinos, lojalumo, konfliktų ir kontaktų su užsienyje veikiančiomis organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis bei kitus organizacinius klausimus.

Nors per duodant šią bylą teismui, G.Janonis, G.Borisovas, T.Gaidanka ir D.Čereška dar buvo suimti, Apeliaciniam teismui, remiantis Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) praktika, konstatavus, kad jie už grotų – jau per ilgai, t. y. daugiau kaip ketverius metus, ir šis per ne lyg ilgas jų suėmimas iki nuosprendžio yra neadekvatus gresiančiai bausmei, šią vasarą minėtas „Kamuolinių“ branduolys buvo paleistas į laisvę. G.Janonis – už 30 tūkst. eurų užstatą, D.Čereška – už 20 tūkst., o G.Borisovas – už 10 tūkst. Tik T.Gaidanka, tikinęs, kad neturi pinigų užstatui, buvo paleistas be jo. Tačiau ir jam, kaip ir minėtiems jo sėbrams, buvo uždėta apykojė. Be to, iš visų keturių buvo paimti dokumentai.

Liko suimtas tik vienas

Po minėto Kauno apygardos teismo sprendimo, kurį palaimino ir Apeliacinis teismas, kuriam dar bandyta skųstis, „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo byloje liko suimtas tik Valerijus Kolobovas, sulaikytas prieš porą metų Suomijoje, kur slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos.

V.Kolobovas kaltinamas daugiau kaip dešimčia nusikaltimų, tarp kurių – ir nužudymas iš chuliganiškų paskatų, kankinant ar kitaip itin žiauriai, bei sunkus sveikatos sutrikdymas dėl savanaudiškų paskatų, taip pat kankinant ar itin žiauriai.

Minėtas V.Kolobovui inkriminuojamas nužudymas buvo įvykdytas 2007-ųjų lapkritį viename Kauno bendrabutyje Chemijos gatvėje, kuriame gyveno auka – L.Ž. Jis buvo mirtinai sumuštas. Šiuo nusikaltimu V.Kolobovas kaltinamas kartu su bendrininkais. Vienas jų – T.Gaidanka, esantis tarp kaltinamųjų ir jau daugiau kaip trejus metus Kauno apygardos teisme įstrigusioje dar vienoje „Kamuolinių“ byloje, kurioje septyniolika asmenų kaltinami šešiais nusikaltimais. Minėtą bylą ir tą, kurios pagaliau imtasi šiandien, sieja trylika asmenų, kuriems pareikšti kaltinimai abiejose iš jų. Be jau minėtos ketveriukės ir T.Gaidankos kaltinimai abiejose bylose pareikšti ir Rolandui Borisovui, Genadijui Ževžikovui, Andriui Juodžiui, Artūrui Osmankinui, Mariui Navickui, Eligijui Maželiui, Andriui Guogai, Taurui Griniui bei Regimantui Jonušui.

Beje, perduodant teismui minėtą jau daugiau kaip trejus metus Kauno apygardos teisme įstrigusią bylą, viltasi, kad taip pavyks išspręsti problemą dėl per ilgo „Kamuolinių“ branduolio laikymo už grotų iki nuosprendžio. Šios gaujos narių sulaikymai vyko per plačiai nuskambėjusią Lietuvos kriminalinės policijos biuro operaciją, surengtą 2018-ųjų spalio 17-ąją. Tačiau per pusantrų metų, t. y. tiek, kiek galima laikyti įtariamuosius suimtus ikiteisminio tyrimo metu, parengti „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo bylos teismui nespėta. Todėl nuspręsta perduoti jam bent minėtą šios bylos dalį. Tačiau pastaroji įstrigo Kauno apygardos teisme dar ilgiau. Nors šiuo metu ši byla jau artėja prie finišo – joje jau prasidėjusios kaltinamųjų apklausos, šios vyksta jau ne vieną mėnesį.

Yra ir daugiau „įžymybių“

Tarp „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo bylos, kurios Kauno apygardos teismas ėmėsi tik šiandien, kaltinamųjų – ir nauji vardai: Einaras Aleksandravičius, Donatas Šimelevičius, Remigijus Bendikas, Edvinas Valiukaitis, Egidijus Mackevičius, Tomas Krapukaitis, Artūras Šliževičius, Edgaras Tomkevičius, Artūras Kliauga ir Giedrius Pozdniakas. Kartu su jais prieš Kauno apygardos teismą šioje byloje stojo ir Ričardas Baika, šiuo metu atliekantis jam skirtą dvylikos metų laisvės atėmimo bausmę už pagalbą samdytiems žudikams iš Estijos susidorojant su „Agurkinių“ atstovu Deimantu Bugavičiumi.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Dar dvi „įžymybės“, esančios tarp „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo bylos, kurios imtasi šiandien, kaltinamųjų – Deividas Vonžodas ir Edgaras Zapustas, surengę 2009-ųjų gruodį Laisvės alėjoje plačiai nuskambėjusią kruviną egzekuciją dviem bendraamžiams, su kuriais sukonfliktavo naktiniame klube „Siena“. Vienam iš jų – Kalėdoms iš užsienio į gimtinę parvykusiam 23-ejų metų emigrantui iš Balbieriškio dūris peiliu į krūtinę buvo mirtinas. D.Vonžodas dar tebeatlieka už šį nusikaltimą skirtą bausmę.

Beje, jo bendrininku buvęs E.Zapustas, kuris nuteistas tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo, nes ne jis sudavė mirtiną smūgį, yra buvusio policininko sūnus. Tiesa, šis jo praktiškai neaugino.

Kadangi 27 „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo bylos kaltinamuosius gina 28 advokatai, šiandieninis jos posėdis planuojamas per dvi teismo sales. Tačiau už grotų esantys trys šios bylos kaltinamieji (R.Baika, D.Vonžodas ir V.Kolobovas) turėtų dalyvauti posėdyje nuotoliniu būdu – iš savo įkalinimo vietų. Kaip ir vienas šiuo metų bausmę pataisos namuose atliekantis nukentėjusysis. Dar vieną šiuo metu už grotų esantį nukentėjusįjį konvojaus pareigūnai ketina į šį posėdį atvežti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigis

Sigis portretas
GALĖTU KASNORS IŠ ŽURNALISTŲ SURINKT JŲ VISŲ HARES IR GALERIJA PADARYT VIEŠĄ!!! BŪTU LABAI FAINA...

antanas

antanas portretas
"Visos trys minėtos bylos, pasak Kauno apygardos teismo atstovės, jau yra atverstos. Tačiau tarp jų kaltinamųjų nėra šio nusikalstamo susivienijimo lyderio – 46-erių Giedriaus Janonio?" Tai kur yra tas Giedrius Janonis?

antanas

antanas portretas
"Visos trys minėtos bylos, pasak Kauno apygardos teismo atstovės, jau yra atverstos. Tačiau tarp jų kaltinamųjų nėra šio nusikalstamo susivienijimo lyderio – 46-erių Giedriaus Janonio?" Tai kur yra tas Giedrius Janonis?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių