Per plauką nuo dar vienos tragedijos Šilainiuose: iš klaidų nepasimokome?

Šiąnakt viename Šilainių daugiabutyje vėl buvo žaidžiamos slėpynės su mirtimi, privertusios prisiminti beveik dešimties metų senumo tragediją šiame mikrorajone, kai taip pat panašiu nakties metu kilo gaisras taip pat septinto aukšto bute. Šios nakties įvykiai atskleidė, kad dar ne visos praėjusios nelaimės pamokos išmoktos.

Šarvuotos kliūtys

Pranešimas apie tai, kad kažkas dega septintajame Šarkuvos gatvės dvylikaaukščio monolito aukšte buvo užregistruotas 2.01 val. Pasak skambinusiojo, laiptinė pilna dūmų ir vieno buto, kuriame, greičiausiai, – gaisro židinys, durys – praviros. Pagalbos šaukėsi situacijos įkaitais tapę kaimynai.

Į įvykio vietą buvo pasiųsti net šeši Kauno ugniagesių gelbėtojų automobiliai iš trijų mieste įsikūrusių komandų. Tarp jų – ir autokeltuvas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Atvykus pirmosioms ugniagesių gelbėtojų pajėgoms, konstatuota, kad, laimė, šį kartą neteko susidurti su tokiomis problemomis, kaip jau minėtos 2012-ųjų kovo 25-osios nakties gaisro viename Baltų prospekto daugiabutyje atveju – nereikėjo rankomis perkelti į kitą vietą privažiuoti prie gaisravietės trukdančius automobilius. Šį kartą jais daugiabučio prieigos nebuvo užstatytos.

Tačiau, patekus į šio monolito laiptinę, susidurta su kitomis problemomis. Nebuvo įmanoma patekti į virš gaisravietės esančius aukštus – perspėti jų gyventojus, kaip šiems elgtis, nes, anot Kauno ugniagesių gelbėtojų atstovės Džiugintos Vaitkevičienės, rastos užrakintos šarvuotos atsarginių jų išėjimų durys, kas yra griežtai draudžiama. Jas teko laužti, o tai užtruko apie pusvalandį.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Palangės kalinys

Kartu su aprašytomis problemomis reikėjo skubiai spręsti ir kitą – kaip kuo skubiau padėti degančio buto savininkui, sėdėjusiam lauke ant palangės, kitų šaltinių teigimu, – ant balkono atbrailos, pro jo buto septintajame aukšte langą veržiantis juodiems dūmams. Greičiausiai dėl to, kad palikti gaisravietę per uždūmintą laiptinę jau nebuvo galimybės.

Nelaimėlį bandyta pasiekti keltuvu. Tačiau galiausiai jis po penkių minučių nukeltas iš vidaus ir per laiptinę perduotas greitosios medikams. Teigiama, kad šis neaiškaus amžiaus, asocialią primenantis vyriškis po medikų apžiūros šių pagalbos bei tolesnio gydymo atsisakė.

Galų gale išlaužus jo kaimynų iš viršutinių aukštų laiptinių evakuacinių išėjimų duris, šiems nurodyta neiti iš butų į uždūmintą laiptinę, atsidaryti langus, bet užsidaryti ventiliacijos angas. Tiesa, vieno aštuntojo aukšto buto durų niekam neatidarant, nejuokais sunerimta, kad ir ten gali būti nukentėjusiųjų. Galiausiai, padedant kaimynams, išsiaiškinta, kad jis – jau kelis mėnesius negyvenamas.

Gaisras buvo lokalizuotas per pusvalandį, o visiškai užgesintas tik apie trečią valandą nakties. Nors daugiau šio daugiabučio gyventojų, pirminiais duomenimis, nenukentėjo, visiškai išdegė vienintelis degusio buto kambarys bei stipriai aprūko jo virtuvė.

Dėl ko kilo šis dar palyginti laimingai pasibaigęs gaisras, nes, kaip paaiškėjo, sudegusiame bute nebuvo įrengtas dūmų detektorius, dar tiriama.

Vilmanto Raupelio nuotr.

To pamiršti neįmanoma

2012-ųjų kovo 25-osios naktį – apie 2.30 val. kilus gaisrui viename Baltų prospekto septintojo aukšto bute, jame vykusio vakarėlio dalyviai gelbėjosi šuoliais per balkoną, po kurių kai kurie iš jų liko neįgaliais. Palikti gaisravietę per laiptinę jie taip pat negalėjo, nes vienas iš jų draugų, atidaręs lauko duris pasigirdus šių skambučiui, buvo kerštauti nusiteikusių bendraamžių padegtas. Ir nuo jo, dar bandžiusio gelbėtis vonioje, akimirksniu suliepsnojo degiomis medžiagomis buvęs iškaltas šio buto koridorius.

Nelaimėliui išsigelbėti nepavyko, o šis butas, kurį jis nuomojosi su draugu, tada sudegė visiškai. Ugnies spąstuose tada atsidūrusiems žuvusiojo draugams teko šokti iš balkono ir todėl, kad buvo užrakinti ar užstatyti sunkiais daiktais kaimyninių balkonų liukai, kuriais taip pat buvo galima saugiai palikti gaisravietę. Kol ugniagesiai gelbėtojai tada rankomis perkėlinėjo į kitą vietą privažiuoti prie daugiabučio trukdančius kaimynų automobilius, besislėpusieji nuo ugnies degančio buto balkone dar bandė, išlipę iš jo, laikytis įsikibę į turėklus. Tačiau iš karščio ilgai iškabėti nepavyko. Ir kai kurie iš jų nukrito į apačią paskui iš septintojo aukšto iššokusius draugus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
O kur žiūri priešgaisrinės tarnybos inspektoriai? Ar eina tik į firmas kur galima pinigus nugręžti?

Anonimas

Anonimas portretas
Ar negalima būtų į degtinę dėti tokio preparato, kad išgėrei kokius penkis kibirus jos- ir nustipai...

Nu kas iš to dūmų detektoriaus???

Nu kas iš to dūmų detektoriaus??? portretas
Tokiems asocialams dūmų detektorius nepadeda, tad pažymėti str, kad nebuvo įrengtas dūmų detektorius, visai nereikalinga...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių