Pusės milijono eurų avantiūra: vartai į laisvę Kamuoliui atverti už septyniolika kartų mažesnę sumą

Kamuolinių ginkluoto nusikalstamo susivienijimo byloje liko suimtas tik vienas asmuo. Du, pagal pareikštus kaltinimus, jo organizatorius bei vadeivas Kauno apygardos teismas šiandien paskelbė paleidžiantis į laisvę už bendrą 50 tūkst. eurų užstatą. O vieną – be jo.

Ankstesnės bylos šešėlis

Kaip jau rašyta, pirmadienį – vėl atėjus laikui spręsti klausimą, ar pratęsti jau daugiau kaip ketverius metus už grotų be teismo nuosprendžio laikomų šio nusikalstamo susivienijimo lyderio Giedriaus Janonio bei dviejų jo parankinių – Deivido Čereškos ir Tomo Gaidankos suėmimo pratęsimą, prokurorai patys pasiūlė paleisti juos į laisvę už gana solidžius piniginius užstatus ir skiriant intensyvią priežiūrą elektronine apykoje bei paimant dokumentus.

Skyrėsi tik siūlomų užstatų dydžiai. Kaip paaiškėjo, atsižvelgiant į šiai trijulei skirtus užstatus kitoje byloje, kurioje šie Kamuolinių atstovai su dar keturiolika asmenų kaltinami šešiais nusikalstamos veikos epizodais. Ir ji yra įstrigusi Kauno apygardos teisme jau beveik treji metai. O buvo skubiai šiam perduota, išskiriant ją iš didžiosios nusikalstamo susivienijimo bylos 2019-ųjų rudenį – sparčiai artėjant į pabaigą pusantrų metų terminui, po kurio taikyti ikiteisminio tyrimo metu įtariamiesiems suėmimą draudžia įstatymai.

Minėtoje byloje, kurioje jau ne vieną mėnesį trunka kaltinamųjų apklausos, kurias vis trikdo priverstinės pertraukos dėl nesibaigiančių šio sunkiai girgždančio teismo proceso dalyvių ligų, 46-erių D.Čereškai yra skirtas 20 tūkst. eurų užstatas. O taip pat 46-erių G.Janoniui su 48-erių T.Gaidanka pavyko jo išvengti, nes, prokurorui pasiūlius taikyti ir jiems 50 tūkst. eurų užstatą, G.Janonis tikino teismą, kad negali sumokėti tokios sumos. O T.Gaidanka savo nuomonės dėl to nepareiškė, palikdamas tai spręsti teismui.

Giedrius Janonis. Vilmanto Raupelio nuotr.

Iškalbingos derybos

Beje, didžiausias – 30 tūkst. eurų užstatas minėtoje byloje buvo skirtas 59-erių Genadijui Borisovui, kuris turėjo būti paleistas į laisvę ketvirtadienį už papildomą 10 tūkst. eurų užstatą, privalomą sumokėti per tris dienas, ir uždedant jam pusei metų elektroninę apykoję bei paimant dokumentus.

Kaip pranešė Kauno apygardos teismo atstovė, atsižvelgta, kad G.Borisovas teigė galintis papildomai sumokėti tik tokią sumą, nes jau yra sumokėjęs trigubai didesnę, panaikinant jo suėmimą minėtoje Kauno apygardos teisme įstrigusioje byloje, bet suimant jį, kaip ir G.Janonį, T.Gaidanką bei D.Čerešką, šiemet kovą šiam teismui perduotoje Kamuolinių ginkluoto nusikalstamo susivienijimo byloje, kuri jau keturi mėnesiai niekaip neatverčiama.

Prokuroras siūlė pakeisti G.Borisovo ir D.Čereškos suėmimą ir naujojoje byloje – į 350 tūkst. eurų užstatus. O G.Janonio ir T.Gaidankos – į 500 tūkst. eurų.

Šiandien Kauno apygardos teismo teisėjų Audriaus Meilučio, Jurgos Vasiliauskienės ir Gyčio Večersko kolegija paskelbė, kad keičia G.Janonio suėmimą, kuris baigiasi liepos 16 dieną 24 valandą, į 30 tūkst. eurų užstatą, kurį reikia sumokėti per tris dienas, uždedant jam pusei metų elektroninę apykoję ir paimant dokumentus. D.Čereška, kurio suėmimas baigiasi liepos 17 dieną 24 valandą, paleidžiamas į laisvę tokiomis pačiomis sąlygomis už 20 tūkst. eurų užstatą. O T.Gaidanka, baigiantis liepos 16-ajai, paleidžiamas į laisvę be jokio užstato. Anot Kauno apygardos teismo atstovės, atsižvelgta, kad esamomis aplinkybėmis, nėra pagrįstų duomenų, kad T.Gaidanka būtų pasirengęs sumokėti kokį nors užstatą. O G.Janonis, kuris jau buvo sumokėjęs 20 tūkst. eurų dar prieš svarstant jo paleidimo už užstatą klausimą, tikino, kad gali prie šios sumos pridėti ne daugiau kaip 10 tūkst. eurų. Buvo jau sumokėjęs 20 tūkst. eurų ir D.Čereška.

Kaip ir G.Borisovo atveju, minėtos trijulės paleidimą į laisvę Kauno apygardos teismas argumentavo, kad tolesnis šių Kamuolinių atstovų suėmimas pažeidžia jų teises.

Giedrius Janonis. Vilmanto Raupelio nuotr.

Išimtis – tik bėgliui

Po tokių teismo nutarčių Kamuolinių ginkluoto nusikalstamo susivienijimo byloje, kurioje kaltinimai jo organizavimu bei vadovavimu jam yra pareikšti ne tik G.Janoniui, bet ir T.Gaidankai, D.Čereškai bei G.Borisovui, už ką jiems gresia įkalinimas iki gyvos galvos, suimtas liko tik vienas asmuo – Valerijus Kolobovas.

Be kitų nusikaltimų, kuriais jis kaltinamas kartu su Kamuoliniais, 37-erių V.Kolobovas minimas ir nužudymo iš chuliganiškų paskatų, kankinant ar kitaip itin žiauriai, epizode. Šis nusikaltimas buvo įvykdytas 2007-ųjų lapkritį viename Kauno bendrabutyje, esančiame Chemijos gatvėje, kuriame gyveno auka – L.Ž. Jis buvo mirtinai sumuštas. Šiuo nusikaltimu V.Kolobovas kaltinamas kartu su bendrininkais, tarp kurių yra ir T.Gaidanka.

V.Kolobovo suėmimas prieš porą savaičių pratęstas dar trims mėnesiams, nes jis beveik pusantrų metų slapstėsi. Ir buvo sulaikytas tik 2020-ųjų pabaigoje Suomijoje, dėl ko, kaip manoma, paleistas į laisvę, vėl gali pasislėpti.

Kaip jau rašyta, Kamuolinių ginkluoto nusikalstamo susivienijimo byla, kuri buvo perduota Kauno apygardos teismui 424 tomų ir su 59 kaltinamaisiais 51 nusikaltimu, ne per seniausiai, šio teismo iniciatyva, išskaidyta į šešias bylas. Keturias iš jų nagrinės Kauno apygardos teismas. Likusias – Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai bei Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmai.

Kauno apygardos teisme liko ir pagrindinė – ginkluoto nusikalstamo susivienijimo byla, tačiau tik su 27 kaltinamaisiais vietoj buvusių 59. Šios bylos posėdis dar nėra paskirtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valio

Valio portretas
Gerai biškį atsiras tvarka mūsų mylimam kaune. Nes dar snargliai be paniatkių nežino kas darosi nusiperka treningus iš sport direct ir jau bahūrais tampa. Tik už laisve normaliems bahūrams o ir algoms teisėjams reikia

zz

zz portretas
Teisine pornografija

Anonimas

Anonimas portretas
O ko tiketis kai korumpuoti koncervatoriai valdzioje? Seno KGB Ozio klano tikslas yra zlugdyti Lietuva. Nurodimus turbut gauna is fasisto Putino
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių