Skandalingojo bėglio planas atkeršyti pareigūnams pavyko: dabar atpildo laukia jis pats

Dėl žmogžudystės už grotų patekęs Jevgenijus Sotikovas, pernai vasarą sugebėjęs pabėgti iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės Pravieniškėse, prisipažino taip keršijęs jį prižiūrėti turėjusiems pareigūnams. Jo bendrininkais, to nežinodami, tapo vienos pakaunės degalinės darbuotojai.

Lemtingas pusvalandis

Tokios aplinkybės paaiškėjo, baigus šio skandalingo įvykio tyrimą. Artimiausiu metu ši byla turėtų pasiekti Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmus.

J.Sotikovas į Lietuvą buvo deportuotas 2011-aisiais iš Ispanijos, kad atliktų tėvynėje bausmę už 2008-aisiais įvykdytą Ispanijos piliečio nužudymą, slepiant kitą nusikaltimą – jo apiplėšimą.

Iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės Pravieniškėse jis pabėgo pernykštės rugpjūčio 30-osios popietę – atlupęs vieno jos pasivaikščiojimų kiemelio sienos skardą ir įveikęs net tris šios ligoninės teritoriją juosiančias tvoras.

Peržiūrėjus vaizdo įrašus, nustatyta, kad J.Sotikovo pabėgimas buvo konstatuotas tik maždaug po pusvalandžio. Minėtas kliūtis jis buvo įveikęs jau apie 15.30 val. Tačiau prižiūrėtojai konstatavo J.Sotikovo pabėgimą tik apie 16 val. – kai parvedė iš pasivaikšiojimų kiemelių visus nuteistuosius. Iki tol neradus J.Sotikovo kiemelyje, į kurį jis buvo išvestas, manyta, kad į ligoninę šį nuteistąjį parvedė kitas kolega. Tačiau, suvedus visus kalinius, konstatuota, kad vieno – būtent J.Sotikovo trūksta.

Sunkios paieškos

Paskelbus apie šį skandalingą įvykį teigta, kad nedelsiant bėglio ėmė ieškoti ne tik Kalėjimų departamento, bet ir visos šalies policijos pareigūnai.

O J.Sotikovas ikiteisminį tyrimą dėl jo pabėgimo pradėjusiems pareigūnams pasakojo, kad, atsidūręs laisvėje, Kauną pasiekė pėstute – miškais, kuriuose pernakvojo, bei žingsniuodamas šalia geležinkelio bėgių.

Jis buvo sulaikytas tik rugpjūčio 31-osios vakare Klaipėdoje, iš kurios apskrities yra kilęs. Čia jis iš Kauno atvyko taksi, kurį, jo prašymu, pirmadienio pavakarę jam iškvietė Neveronyse esančios degalinės darbuotojai. Vėliau jie teisinosi, kad nieko nebuvo girdėję apie visoje šalyje jau parą vykstančias iš Pravieniškių pabėgusio žmogžudžio paieškas.

Anot J.Sotikovo, prieš tai jis prašęs iškviesti jam taksi ir Neveronių parduotuvėje. Tačiau ten pagalbos nesulaukęs. Kaip nesulaukė šios parduotuvės darbuotojų pranešimo apie pas juos pasirodžiusį skandalingąjį bėglį, kurio nuotraukos buvo išplatintos jau to paties sekmadienio pavakarę, ir policija.

Pilietiškas taksistas

J.Sotikovas pasakojo maitinęsis pabėgimo metu rastomis gamtos gėrybėmis – obuoliais, kriaušėmis, uogomis.

Sulaikius skandalingąjį bėglį Klaipėdoje, jis neturėjo nė cento. Tačiau sugebėjo pakaunėje susitarti su taksistu, kad šis jį ten nuveš.

Kaip pareigūnams pasakojo pats taksistas, pakeliui jis aptiko socialiniuose tinkluose informaciją, ką veža ir dėl ko ieškomas jo keleivis. Ir atvykęs į Klaipėdą, kurioje J.Sotikovas jau seniai nebuvo buvęs, todėl sunkiai orientavosi, taksistas ėmė ieškoti policijos ekipažo. Ir pamatęs šį apie 22 val. Smiltelės gatvėje, lydintį stambių gabaritų krovinį, sustojo prie pareigūnų.

Panašu, kad J.Sotikovas iš karto suprato, ką tai reiškia. Ir nieko nelaukdamas pasileido bėgti gatve, o paskui – ir per pievą. Tačiau šioje, bažnyčios prieigose, buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Nuoskaudų raizgalynė

Apie tolesnius savo planus J.Sotikovas ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams nepasakojo. Nors neatmetama tikimybė, kad šiuose planuose galėjo būti ir pabėgimas į užsienį.

Tačiau skandalingasis bėglys atskleidė, kodėl nusprendė pasišalinti iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės, į kurią buvo atvežtas dėl konsultacijos. Ir jau kitą dieną po pabėgimo turėjo būti sugrąžintas atgal į Marijampolės pataisos namus. Anot J.Sotikovo, pabėgimo idėja tą sekmadienio popietę galvoje gimė spontaniškai. Jis teigė tiesiog norėjęs tokiu savo poelgiu pakenkti prižiūrėtojams, turėdamas šiems už ką keršyti. Tai  buvo susiję ir su senesnėmis nuoskaudomis, nes jis buvo atvežtas į šią gydymo įstaigą ir anksčiau.

Pareigūnai linkę apibūdinti J.Sotikovą kaip gana aikštingą ir net konfliktinę asmenybę.

Kalėjimų departamento pareigūnai linkę apibūdinti J.Sotikovą kaip gana aikštingą ir net konfliktinę asmenybę, visada kuo nors nepatenkintą ir reikalaujančią sau išskirtinių sąlygų.

Nubausti šeši?

J.Sotikovui, po sulaikymo grąžintam į Marijampolės pataisos namus tęsti 2024-ųjų kovą turėjusios pasibaigti bausmės už žmogžudystę Ispanijoje, už pabėgimą papildomai gresia įkalinimas dar iki trejų metų.

Tačiau jis savo tikslą pakenkti prižiūrėtojams, nuo kurių pabėgo, pasiekė. Kalėjimų departamentas dėl šio įvykio atliko net du tarnybinius patikrinimus. Po pirmojo, baigto pernai spalį, trys tą parą budėję Laisvės atėmimo vietų ligoninės prižiūrėtojai pripažinti nerūpestingai ir netinkamai vykdę savo pareigas. Du iš jų pasiūlyta nubausti papeikimais, trečiąjį – griežtu papeikimu.

Pernai lapkritį buvo baigtas ir tarnybinis patikrinimas dėl Laisvės atėmimo vietų ligoninės vadovybės – ar ši taip pat tinkamai vykdė savo pareigas, kad užkardytų tokius atvejus. Ir taip pat konstatuota, kad ligoninės direktorius, vienas iš jo pavaduotojų ir Saugumo valdymo skyriaus viršininkas, kurie po šio skandalingo įvykio buvo nušalinti nuo pareigų, neatliko būtinų veiksmų, kuriuos turėjo ir galėjo atlikti, įpareigoti teisės aktų, dėl ko laiku nebuvo imtasi reikiamų priemonių nuteistųjų priežiūrai užtikrinti. Ligoninės direktoriui ir jo pavaduotojui po šio tarnybinio patikrinimo pasiūlyti griežti papeikimai, o Saugumo valdymo skyriaus viršininko pareigas pažeminti. Tačiau Laisvės atėmimo vietų ligoninės interneto svetainė skelbia, kad jie visi tebeeina savo pareigas ir toliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Todel

Todel portretas
Kad praeita valdzios kadencija KD vadovavo ir savo taisykles deklaravo berniukai is kauno

A

A portretas
Ne valstybe o bardelis,zulikai is zonu laipioja per tvoras ir niekam neydomu,manau jie pabege turetu patraukt link Vilniaus ir patraidyt seimo ir ministeriju storasiknius,kad jie pradetu galvot ne siknom o galvom.

Girinis

Girinis portretas
Gerai dar neparaset lietuvis. :D
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių