Sukrečiančio išpuolio Nemuno saloje auka: juos nubaus Dievas!

Kauno apylinkės teismui jau keturis mėnesius niekaip nepavyksta atversti vieno iš garsiausių praėjusios vasaros nusikaltimų Kaune – benamio padegimo Nemuno saloje bylos. Į šiandien planuotą šios bylos posėdį pagaliau susirinko visi šio sunkiai girgždančio teismo proceso dalyviai. Tačiau byla ir vėl neatversta. Šį kartą – dėl teisinio nukentėjusiojo neišprusimo.

Buvo praradęs atmintį

Kaip jau rašyta, šiuo išpuoliu kaltinami tuo metu Kaune vasaroję recidyvistai iš Marijampolės. Vienas iš jų jau teistas 16 kartų ir vien pernai baustas už administracinius nusižengimus 49 kartus. Kitas – teistas 15 kartų ir vien pernai baustas administracine tvarka 30 kartų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, būtent tokie asmenys pernai vasarą įvedinėjo savo tvarką pačiame Kauno centre.

Apie šį išpuolį, apnuoginusį, kas tada čia vyko, miesto specialiosioms tarnyboms buvo pranešta pernykštės liepos 17-osios ryte – apie 7 valandą. Maždaug tokiu laiku tą rytą ieškoti pagalbos į „Akropolio“ prieigas atėjo 56-erių metų benamis Algimantas Š., nakvodavęs Nemuno saloje. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, jis tada nukentėjo per konfliktą dėl to, kas turi pirmumo teisę miegoti palapinėje, stovėjusioje tada šioje saloje – prie pėsčiųjų tilto, vedančio į „Žalgirio“ areną.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Tą šeštadienio rytą greitosios medikams pristačius šį benamį į Kauno klinikas, jam buvo nustatytas ne tik 1,59 prom. girtumas, bet ir galvos, krūtinės ląstos bei dubens srities sumušimai ir paviršiniai galvos, kaklo, peties bei rankos nudegimai. Nors jo dukterų tada darytose nuotraukose mobiliuoju telefonu, kurias šios, šiandien atlydėjusios tėvą į teismo posėdį, rodė publikacijos autorei, atpažinti jį iš veido dėl nudegimų buvo neįmanoma.

Nukentėjusysis tada Klinikose jį aplankiusiai policijai teigė, kad tapo septynių asmenų auka. Tačiau apklausus jį pakartotinai – jau išrašytą iš minėtos gydymo įstaigos ir blaivų, jis savo skriaudiku įvardijo vieną asmenį. Nukentėjusysis teigė, kad parkritęs po šio užpuoliko spyrio į veidą ir trumpam praradęs sąmonę. O atsigavęs, dar jautė smūgius į šoną bei rankas. Po to pajuto karštį nugaroje. O besiverčiant – ir kažkokio skysčio srovę. Ir netrukus suprato, kad dega.

Užkluptas miegantis

Perduodant šią bylą teismui, kaltinimai dėl fizinio skausmo Algimantui Š. sukėlimo ir jo sveikatos sutrikdymo buvo pareikšti dviem asmenims.

Vienas jų – 43-ejų metų recidyvistas Valerijus Banikovas, kurio teistumai už vagystes ir plėšimus, prasidėję nuo septyniolikos metų, apima keliolika lapų, tik prieš metus buvo grįžęs iš paskutinės įkalinimo vietos.

Šį jau šešiolika kartų teistą įtariamąjį Kauno teisėsaugininkams pavyko surasti Marijampolėje, kurioje jis registruotas.

Valerijus Banikovas/Justinos Lasauskaitės nuotr.

V.Banikovas neneigė, kad viešėjo pernykštės liepos viduryje Kaune – buvo atvykęs pas čia gyvenantį savo draugą, bet po gastrolių po vietinius barus pareidavo pernakvoti į Nemuno salos krūmuose esančią palapinę, kurią pasistatė vos atvykęs į Kauną. Vėliau čia taką pramynė ir paskui jį pramogauti į Kauną atvykę jo draugai iš Marijampolės.

Būtent V.Banikovo, pripažinusio savo kaltę ir esą nuoširdžiai besigailinčio dėl savo veiksmų, parodymais teisėsaugininkai ir rėmėsi, rašydami kaltinamąjį aktą. O jis pasakojo, kad grįžęs kartą su minėta kompanija į savo palapinę, rado šią užimtą. Joje miegojo, jo žiniomis, utėlių turintis Algimantas Š. Dėl to jis, būdamas neblaivus, nesusivaldė ir ištempė akiplėšą už kojų laukan bei surengė jam egzekuciją.

Naikino utėles?

V.Banikovas kaltinamas spyręs Algimantui Š. koja į veidą, o šiam nukritus, spardęs toliau. Tik jau į šonus bei rankas. O vėliau, aukai, kurią padegė Laimonas Kaufmanas, bėgant į upę – gesinti liepsnų, dar aptalžė šią ir pagaliu.

Anot V.Banikovo, Algimantas Š. buvo padegtas dėl jau minėtų utėlių. Po to, kai jis šį apspardęs, pamatė šalia palapinės puspilnį 1 litro alaus butelį „Varžtas“. Tačiau siurbtelėjęs iš šio, suprato, kad jame – greičiausiai dezinfekcinis skystis, kurį vietoj alkoholio gerdavo Algimantas Š. Todėl ir supylęs likusį šio butelio turinį jam ant galvos – kad išsinaikintų utėles. O toks pats, kaip ir jis, neblaivus L.Kaufmanas kišenėje turėtu žiebtuvėliu netrukus, esą dėl tos pačios priežasties, padegė Algimantui Š. galvą.

Pasak V.Banikovo, jis spardęs padegtąjį, norėdamas užgesinti vis labiau beįsiplieskiančią liepsną. Dėl tos pačios priežasties L.Kaufmanas daužęs padegtojo galvą ir stambia eglišakio šaka.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Galiausiai, palikę nukentėjusįjį likimo valiai, jie nuėjo miegoti. O, kai pabudo, pamatė atvažiuojančią policiją. Tada skubiai sutarė, kad nieko, kas čia atsitiko, nematė-negirdėjo. Ir skubiai grįžo į Marijampolę.

Jau penkiolika kartų už vagystes ir plėšimus teistas 35-erių L.Kaufmanas, taip pat minantis teismų slenksčius dar nuo nepilnametystės, kurį teisėsaugininkai surado vėliau, bendrauti su jais atsisakė, pareikšdamas, kad duos parodymus tik teisme. Savo kaltės šis recidyvistas nepripažįsta.

Iškalbingos slėpynės

Perduodant bylą teismui, abu kaltinamieji buvo laisvėje. Tačiau L.Kaufmanas jau skaičiavo joje paskutines dienas, nes ne per seniausiai buvo už eilinę vagystę bei svetimo turto sunaikinimą nubaustas Marijampolės teismo 80 parų areštu. Tačiau ši nuosprendis dar buvo neįsiteisėjęs. Jam, kaip ir V.Banikovui, buvo skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos.

Perduodant bylą teismui, nukentėjusysis, kurį taip pat po išrašymo iš Klinikų buvo sunku surasti – galiausiai jis aptiktas pas gimines kaime, jokio ieškinio savo skriaudikams nepareiškė. Tačiau jo dukra teisėsaugininkams perdavė, kad prieš atverčiant bylą teisme, ieškinys šiam tikrai bus pateiktas.

Į pirmąjį šios bylos posėdį šiemet vasario pabaigoje atvyko tik V.Banikovas. Proceso dalyviams pasiteiravus jo, kur L.Kaufmanas, V.Banikovas teigė esą jo draugužis bijo pasirodyti teisme. Įtarta, kad L.Kaufmanas slapstosi ir nuo jam skirtos jau minėtos 80 parų arešto bausmės, kurią jis, įsiteisėjus šiam nuosprendžiui, turėjo atlikti Alytaus pataisos namuose. Tačiau nurodytu laiku į juos taip taip neatvyko.

Į kitą teismo posėdį L.Kaufmaną nuspręsta atvesdinti su policijos pagalba. Tačiau pareigūnams niekaip nepavykstant įgyvendinti šios teismo užduoties, galiausiai buvo paskelbta L.Kaufmano paieška. O jį pagaliau suradus, prieš pustrečios savaitės skirtas ir suėmimas trims mėnesiams, per kurį L.Kaufmanas atliks ir jau minėtą arešto bausmę.

Problemų maratonas

Į šiandieninį teismo posėdį L.Kaufmanas jau buvo pristatytas iš Alytaus pataisos namų. Apie jo nusiteikimą bylojo iškalbingi gestai, išvydus žiniasklaidos fotoobjektyvus.

Laimonas Kaufmanas/Justinos Lasauskaitės nuotr.

V.Banikovo reakcija į juos taip pat buvo iškalbinga – jo veide, mažai besiskiriančiame nuo roboto, nekrustelėjo nė vienas raumuo.

Deja, atversti šios bylos nepavyko ir šiandien. Dėl nukentėjusiojo teismui pateikto prašymo pripažinti jį civiliniu ieškovu, nes iki šiol vartoja raminamuosius vaistus, jaučia baimę ir nerimą bei tebesigydo, nes šis išpuolis sukėlė jam negrįžtamus padarinius. Po teismo posėdžio, padedamas dukterų, Algimantas Š. žiniasklaidai pasakojo ir, kad paaštrėjus turėtoms ligoms, tapo neįgalus. Jam nustatytas 50 proc. nedarbingumas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Tačiau teisėjas Raimundas Mikšta, nagrinėsiantis šią bylą, pasigedo nukentėjusiojo prašyme įvardinto jam padarytos turtinės bei neturtinės žalos, kurias prašo priteisti iš kaltinamųjų, dydžio. „Juos nubaus Dievas!“ – toks iš pradžių buvo nukentėjusiojo atsakymas. Tačiau vėliau jis pareiškė, kad pageidauja papildomo laiko parengti tinkamą ieškinį, padedant advokatui.

Pasinaudojus pertrauka iki kito teismo posėdžio, kuris dėl teisėjo bei prokuroro atostogų planuojamas jau tik rugsėjį, teisėjas nusprendė skirti valstybės advokatą ir V.Banikovui, nes tokį gynėją dėl to, kad yra suimtas, jau turintis L.Kaufmanas pareiškė teismui, kad jo pozicija nesikeičia. T. y. jis ir toliau nepripažįsta pareikšto kaltinimo, kuris grįstas V.Banikovo parodymais. O tai reiškia, kad jų pozicijose nepavyks išvengti prieštaravimų.

Tačiau, išvedamas konvojaus iš teismo salės, L.Kaufmanas atskleidė ir savo bailiąją pusę – išeidamas į koridorių, tik įsitikinęs, kad jame jau nebėra fotografų. Tuo tarpu nukentėjusiojo dukterys žiniasklaidai atskleidė, kokiomis aplinkybėmis jų tėvas buvo pusmetį tapęs benamiu. Paaiškėjo, kad išleistas po gydymo vienoje pakaunės ligoninėje, jis negrįžo į namus Marijampolėje, dėl ko jo dukros tada kreipėsi į policiją. O jų tėvas, neturėjęs su savimi mobiliojo telefono, tada grimzdo vis giliau, nes buvo įjunkęs į alkoholį, kurio, kaip tikino šiandien, jau nebeima į burną nė lašo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Nuo kada duchai, muzikai, kazkokie Kaune ivedineja tvarka ir plius daro bespridiela manau bandraminciai stovykloje atkreips demesy ir graziai maloniai apšventins.... Duchus.....

valdas

valdas portretas
myliu ,banditelius ,jie tokie darbstuoliai ,visoj eropeleje ir Uk patys kieciausi ,varom i kinija ten banditu ir vagiu nera mes premjera

Visiškas išsigimimas kas toliau???

Visiškas išsigimimas kas toliau??? portretas
Žaidžiama sušikta teisminė demokratija. Valio recidyvistam, tegyvuoja valdžios mylima banditų tvarka.(EUROPINĖS VERTYBĖS)
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių