„Svajonių komandos“ fiasko: įkliuvo per pusdienį, byla išnagrinėta per valandą, bausmė – už 14 dienų

Prieš teismą stojo du pernai vasarą daryti nusikaltimo į Kauną atvykę ilgapirščiai, po patirto fiasko tapę pretendentais į bukiausių nusikaltėlių titulą. Nepaisant to, kad per tą pusę paros, kol buvo sulaikyti, jie net du kartus pergudravo kai kuriuos policijos pareigūnus.

Pergudravo ir save

27-erių Marius Kasparavičius, atvykęs į teismą su bliuzonu, ant kurio nugaros buvo užrašas „Svajonių komanda“, ir 19-metis Evaldas Vitkauskas kaltinami automobilio BMW 530 vagyste, įvykdyta pernykštę rugpjūčio 5-ąją prie statybinių medžiagų parduotuvės „Depo“.

Kaip jau rašyta, čia jie tą popietę susitiko su asmeniu, kurio sūnus interneto svetainėje Autoplius.lt pardavinėjo tokio modelio savo automobilį. M. Kasparavičius jį demaskavusiems Kauno teisėsaugininkams prisipažino, kad yra vogęs automobilius Anglijoje. Ir žinojo, kad pavogti BMW – sudėtinga. Todėl ir nusprendė prisiminti anksčiau gana populiarų scenarijų tai padaryti, imituojant automobilio pirkimą.

Susiskambinę iš vakaro su parduodamo BMW savininku, į susitikimą su šio tėvu M.Kasparavičius ir E.Vitkauskas atvyko iš anksto viską suplanavę. SIM kortelę, kuria naudojosi skambindami nusižiūrėtajam į aukas, jie jau buvo išmetę. Tačiau buvo pasiėmę E.Vitkausko BMW valstybinius numerius, kurie turėjo būti užkabinti ant grobio. Bet, mėtydami nusikaltimo pėdsakus, jie aiškiai persistengė, nes atvyko į Kauną E.Vitkausko darbovietei – vienai Alytaus įmonei, pildančiai automobilių kondicionierius, priklausančiu automobiliu „Ford Galaxy“. Ir pasistatė šį autobusiuką tiesiai po „Depo“ prieigose įrengtomis vaizdo kameromis.

Marius Kasparavičius (kairėje) ir Evaldas Vitkauskas (dešinėje)/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Apsijuokė ir policija

Vėliau pareigūnai pagal šių kamerų įrašus ir nustatė, iš kur į susitikimą su BMW pardavėju atėjo M.Kasparavičius. Išlindęs iš įsivaizduojamos savo slėptuvės, jis puikiai suvaidino, kad parduodamas automobilis, kurį, kaip įprasta, buvo leista išbandyti, jam tinka. Beliko pasikeisti vietomis su bandant BMW šalia sėdėjusiu jo pardavėju ir važiuoti sudaryti pirkimo sutarties.

Tačiau BMW pardavėjui išlipus persėsti prie jo vairo, taip pat pasielgti delsęs M.Kasparavičius netrukus nurūko su grobiu 9-ojo forto link. Netoli šio esančiame miškelyje jis su E.Vitkausku nuėmė nuo pavogto BMW šio valstybinius numerius, numesdami juos į žolę, ir užkabino atsivežtus, kurie buvo nuo tokio paties modelio E.Vitkausko automobilio. Iš miškelio su grobiu jau išvažiavo šis. O M.Kasparavaičius lydėjo bendrininką jo darbovietės autobusiuku.

Tačiau netrukus kelyje Kaunas-Marijampolė-Suvalkai BMW vagims teko susidurti su policija. Šios pareigūnams už Garliavos užkliuvo, kad E.Vitkausko vairuojamas BMW – be priekinio valstybinio numerio, kuris pakeliui buvo pamestas. Už tai jo vairuotojui, prisistačiusiam šio automobilio savininku, pamiršusiu namuose jo dokumentus, buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Pareigūnai ne tik patikėjo tuo, ką jiems suokė E.Vitkauskas. Jiems nekilo ir įtarimas, kad šio vairuojamas BMW gali būti vogtas, nors tikrojo jo savininko tėvas teigia iš karto pranešęs apie tai policijai. Tačiau, sustabdžius šį BMW maždaug už pusantros valandos po vagystės, jo kėbulo numerio niekas netikrino. Ir netrukus E.Vitkauskas toliau važiavo su grobiu link Vilkaviškio, pakeliui į kurį – degalinėje jo laukė M.Kasparavičius, matęs bendrininko sustabdymą ir apsimetęs, kad neturi su šiuo nieko bendro. E.Vitkauskas vėliau prisipažino, kad pareigūnų tada jam surašytą protokolą pakeliui išmetė per langą. Pasidžiaugus, kad pavyko šiuos pergudrauti, prie vogto BMW vairo vėl sėdo M.Kasparavičius.

Iškalbingos uodegos

Tuo metu pranešimą apie prie „Depo“ pavogtą 4 tūkst. eurų vertės BMW užregistravę Kauno teisėsaugininkai jau peržiūrinėjo šios parduotuvės vaizdo kamerų įrašus. E.Vitkausko namuose Alytuje policija pasirodė dar tą patį vakarą. Ir jis ne tik prisipažino, kad dalyvavo BMW vagystėje, bet ir įvardijo savo bendrininką.

Tačiau M.Kasparavičiaus jo gyvenamoje vietoje Vilkaviškyje tą vakarą, kaip ir pavogto BMW, rasti nepavyko. Kai šiam paskambino E. Vitkausko mama ir pranešė apie sūnaus sulaikymą, M.Kasparavičius dar bandė grobį slėpti. Tačiau ir vėl, jo teigimu, su pavogtu BMW buvo sustabdytas Vilkaviškyje policijos – dėl to paties pamesto priekinio valstybinio numerio. Ir šie pareigūnai tada jam tik surašė už tai protokolą ir paleido. Tačiau dar tą pačią naktį M.Kasparavičius galiausiai buvo sulaikytas savo draugės namuose, kuriuose galimai bandė slėptis.

Marius Kasparavičius/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Abu įtariamieji savo kaltės neneigė. Ir dar neteistas, nors prisipažino, kad vogė Alytuje nuo automobilių įvairias detales, E.Vitkauskas. Ir M.Kasparavičius, kuris Lietuvoje taip pat dar neteistas, tačiau jo biografijoje – jau šeši teistumai užsienyje: Lenkijoje, Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Beveik kasmet – nuo 2014-ųjų. Pavyzdžiui, Vokietijoje jis teistas du kartus: už kūno sužalojimą ir dokumentų klastojimą. O Didžiojoje Britanijoje, iš kurios, panašu, kad galiausiai buvo deportuotas, – tris kartus. Ir ne tik už jau minėtas automobilių vagystes, bet ir jų vairavimą apsvaigus nuo narkotikų.

Grandininė reakcija

Dėl oficialiai švarių, bent Lietuvoje, biografijų E.Vitkauskas su M.Kasparavičiumi teismo laukė nesuimti. O jų prisipažinimas ir gailėjimasis lėmė, kad jų bylos nagrinėjimui pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, dėl ko ir jiems skirta bausmė bus sumažinta trečdaliu.

Už automobilio vagystę Lietuvoje gresia bauda arba areštas, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Prokuroras pasiūlė abiem teisiamiesiems laisvės apribojimą įstatymų numatytam maksimaliam dvejų metų terminui. Tačiau dėl sutrumpinto įrodymų tyrimo sumažinti jį iki vienerių metų ir keturių mėnesių. Įpareigojant visą ši laiką būti nuo 22 iki 6 val. namuose. Ir E.Vitkauską – tęsti darbą, o M.Kasparavičių, kuris prisipažino, kad verčiasi iš nelegalių uždarbių, – įsidarbinti oficialiai.

Anot teisiamųjų, jie vogė BMW dėl turimų skolų. O jos susijusios su pernai vasarą Alytaus policijos uždaryta parduotuve, į kurią E.Vitkauskas per pažįstamą pristatydavo pavogtas automobilių detales. Šios parduotuvės savininkai jam buvo pateikę dėl to sąskaitą, kuria jie norėjo padengti, parduodami pavogtą BMW dalimis arba tiesiog pasiūlydami vietoj skolos jį patį.

Pasiteiravus prieš teismą stojusio E.Vitkausko, kodėl reikėjo vogti svetimą automobilį, jeigu buvo galima atiduoti už skolas savąjį, kurio valstybiniai numeriai panaudoti, darant nusikaltimą, jis atsakė, kad jo BMW tada esą buvo sugedęs.

Evaldas Vitkauskas/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Skubiai atlygino dalį žalos

Suteikus teisę į paskutinį žodį, ir E.Vitkauskas, ir M.Kasparavičius prašė nesiųsti jų už grotų.

Šiuo metu Alytaus teisme nagrinėjama ir jų byla dėl jau minėtų automobilių dalių vagysčių šiame mieste.

Kauno apylinkės teismas nuosprendį E.Vitkausko ir M.Kasparavičiaus byloje skelbs dar šį mėnesį. O jo belaukiant, per trečiadienį įvykusio vienintelio šios bylos posėdžio pertrauką E.Vitkauskas skubiai atlygino pusę nukentėjusiajam padarytos žalos. Savo ruožtu, M.Kasparavičius įsipareigojo likusiąją atlyginti artimiausiu metu.

Nukentėjusysis šiems pretendentams į bukiausių nusikaltėlių titulą buvo pareiškęs 462 eurų ieškinį. Jį sudarę automobilio defektai, užfiksuoti jį atgavus, ir šių likvidavimo kaina – priekinio stiklo įskėlimas, dingę valstybiniai numeriai, kuriuos iš naujo reikėjo užsakyti, ir vaistinėlė bei automobilio atrakinimo meistrų paslaugos, nes BMW rakteliai liko pas vagis, kurie kažkur pradangino ir šiuos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasibaisėtina

Pasibaisėtina portretas
Tai akivaizdu,kad prokuroro pasiūlymas recidyvistą-vagį pabarti,jau 5 kartus teistą,kuriam tik 27 metai ,yra nusikalstamumui didinti.Negalima suprasti,tokių mūsų įstatymų ir prokurorų politikos.Reiškia, teisėsauga jam liepia ir toliau vogti.

Jonas

Jonas portretas
Recidyvistus teismas skatina toliau ttesti kriminalines veiklas

Manau dabar prasides teismu varzybos,kuris greiciau

Manau dabar prasides teismu varzybos,kuris greiciau portretas
Paleis,muzikus isigimelius?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių