Teisėjų korupcijos byloje baigtas Vijūnėlės epizodas: kaltinamieji parodymų kol kas nedavė

Kauno apygardos teisme nagrinėjamoje didelės apimties teisėjų korupcijos byloje ketvirtadienį baigtas epizodas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro griovimo.

Ketvirtadienio posėdyje peržiūrėtas paskutinis slapta darytas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas pokalbis tarp kelių kaltinamųjų, kurie teisiami dėl tarpininkavimo perduodant kyšius teisėjams.

Šioje byloje teisiamas Druskininkų meras Ričardas Malinauskas kaltinamas per tarpininkus davęs kyšį, kad civilinėje byloje dėl minėto pastato būtų priimti palankūs sprendimai ir jis nebūtų nugriautas.

Nelegaliu pripažintas Vijūnėlės „dvaras“ nugriautas 2019-ųjų spalį, po atitinkamo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimo. Druskininkų valdžia dėjo pastangas, kad pastatas būtų išsaugotas.

R. Malinauskas yra patvirtinęs, kad vadinamasis Vijūnėlės dvaras statytas jam, nors oficialiai jo savininkas buvo bičiulis verslininkas Žilvinas Povilonis. Iš jo meras ketino planavo baigtą pastatą perpirkti.

Tiek R. Malinauskas, tiek jo padėjėjas Aivaras Kadziauskas kaltę neigia.

Jos nepripažįsta ir byloje teisiamas buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, kaltinamas, kad už kyšį priėmė palankų sprendimą sustabdyti šio pastato griovimą. Jo teigimu, šis sprendimas buvo standartinis tokiose bylose, o iš kitos teisiamosios Oksanos Sakalauskienės gautus pinigus aiškino artima draugyste ir šeimyniniais reikalais.

Baigus nagrinėti šį epizodą, kaltinamiesiems sudaryta galimybė duoti parodymus, tačiau nė vienas ja kol kas nepasinaudojo. Duoti parodymus jie galės bet kuriuo metu vėliau. Dalis teisiamųjų yra išreiškę poziciją parodymus duoti tuomet, kai bus išnagrinėta visa byloje esanti medžiaga bei apklausti liudytojai.

Toliau posėdyje buvo imtasi epizodo dėl buvusio Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo Roberto Rainio. Jis kaltinamas, kad vienoje byloje už kyšį susitarė perkvalifikuoti kaltinimą bei neskirti laisvės atėmimo bausmės, o kitą – vilkinti, kad joje sueitų senatis. Jis taip pat kaltinamas neteisėtu šaunamųjų ginklų, rastų pas jį kratų metu, laikymu.

Posėdžio metu jo gynėja paprašė paklausyti posėdžio, kurioje buvo derinamos bylos datos, garso įrašo. 2018 metų lapkritį darytame įraše girdėti, jog teisėjas siūlo advokatams datas, tačiau jie nurodo, jog yra užimti kitose bylose, tariamasi, kada posėdžius tikslinga skirti įvertinus vasaros bei moksleivių atostogas, nes šią aplinkybę kaip svarbią iškėlė kai kurie proceso dalyviai.

Po pietų planuojama nagrinėti kitą bylos epizodą. Kitas posėdis byloje suplanuotas birželio 15 dieną, tuomet planuojama perklausyti dar vieną garso įrašą ir bus sudaroma galimybė kaltinamiesiems šiame epizode duoti parodymus.

Visi šios bylos epizodai yra susiję su buvusiu advokatu D. Zagrecku, tarpininkavusiu kyšininkavimo schemose. Jis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, nes bendradarbiavo su teisėsauga, jam yra suteiktas valstybės saugomo liudytojo statusas.

Per ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai sako surinkę duomenų, kad suinteresuoti bei jiems tarpininkavę asmenys, įtariama, planuodavo, tardavosi ir perduodavo įvairaus dydžio piniginius kyšius, siekdami neteisėtais būdais užsitikrinti pageidaujamus teismų sprendimus.

Tyrimo medžiagoje nurodomos galbūt duotų ir priimtų kyšių sumos siekia nuo 3 tūkst. iki 60 tūkst. eurų. Dalis kaltinamųjų kaltinami veikę bendrininkaudami, dalis – organizuotoje grupėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Per viduri sedi nescias

Per viduri sedi nescias portretas
Kazin ar nepakenks vaisiui??

Ale

Ale portretas
Panašiai yra Druskininkuose kaip Kaune - konservai niekaip neiveikia...deda tokias pastangas ,bet rinkėjai žino kas yra kas.. bus ramybe tik tada,kai žmonės juos pastatys į pačią eilės galą...tai pati nekenciamiausia partija.

ogi

ogi portretas
1 parazidine administracija dulkiagalviu vasalu z=0
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių