Teisiamųjų suole atsidūrusio kalinių prižiūrėtojo pozicija: geriau – kvailas nei korumpuotas

Prieš Kauno apygardos teismą stojo Pravieniškių pataisos namų pareigūnas, kaltinamas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi galimai naikinant jam pavaldžių kolegų demaskuoto kalinių nusikaltimo įkalčius, tačiau iki šiol tebedirbantis šioje įkalinimo įstaigoje, nes viską neigia.

Tyla truko apie metus

Kaip jau rašyta, apie į šią bylą sugulusius įvykius nebuvo jokios užuominos nei Kalėjimų departamento interneto svetainėje, nei policijos suvestinėse.

Tačiau, kaip liepos pradžioje pranešė Kauno apygardos prokuratūra, kurios Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras vadovavo šiam ikiteisminiam tyrimui, ši byla po beveik vienerius metus trukusio tyrimo perduota teismui. Ir joje kaltinimas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi pareikštas Pravieniškių pataisos namų saugumo valdymo vyriausiajam specialistui Grigorijui Ugolnikovui, kuris, kaip teigiama šios įkalinimo įstaigos interneto svetainėje, tebedirba tose pačiose pareigose iki šiol.

41-erių G.Ugolnikovą demaskavo jo kolegos. Tiksliau – pavaldiniai tą budėjimo pamainą, kai viskas įvyko.

Grigorijus Ugolnikovas/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Skandalingas kaltinimas

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus pareigūnai, duomenimis, 2021-ųjų rugpjūčio mėnesį minėtą pamainą dirbę Trečiojo sektoriaus, kuriame bausmę atlieka už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus nuteisti asmenys, Saugumo valdymo skyriaus pareigūnai pastebėjo, kad vienas nuteistasis kitam perdavė paketą su, kaip įtariama, psichotropine medžiaga.

Tačiau pamainos vyresniuoju tada buvęs minėto skyriaus vyriausiasis specialistas G.Ugolnikovas ne tik neužpildė dėl šio įvykio jokių būtinų tokiais atvejais tarnybinių dokumentų, bet ir, susmulkinęs perimtą paketą, įmetė jį į klozetą bei nuleido vandenį.

G.Ugolnikovas kaltinamas, kad piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, tai padarė tyčia – siekdamas nuslėpti galimai nuteistųjų padarytą sunkų nusikaltimą ir padėdamas jiems išvengti atsakomybės dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis bei jų platinimo ir sunaikindamas to įkalčius. Pagal pareikštą kaltinimą G.Ugolnikovui gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Rezonansinės bylos šešėlis

Į šiandieninį teismo posėdį G.Ugolnikovas atvyko darbo metu, nes jo budėjimo pamaina, prasidėjusį aštuntą ryto, baigsis tik rytoj. Jis tikino, kad nesužlugdys ir kito posėdžio, numatyto rugsėjo vidury, nors šis planuojamas po tokio paties jo naktinio budėjimo.

Kaip ir ikiteisminio tyrimo metu, G.Ugolnikovas jam pareikšto kaltinimo nepripažino. O prokuroras šį skaitė apie penkiolika minučių, ilgesnę laiko dalį vardydamas, ko teisiamasis nepadarė, nors privalėjo padaryti, laikydamasis prieš septyniolika metų, pradėdamas dirbti įkalinimo sistemoje, duotos priesaikos sąžiningai atlikti savo pareigas ir saugoti profesinę garbę bei Pravieniškių pataisos namų autoritetą.

Prokurorui skaitant kaltinamąjį aktą, paaiškėjo ir, kad minėtas paketas su kaip, įtariama, sintetiniais kanapinoidais apipurkštu rašteliu tada buvo perduotas už rezonansinį nusikaltimą – savo keturių mėnesių sūnaus kaukolės sulaužymą dėl to, kad, būdamas neblaivus nepajėgė jo verkiančio nuraminti, nuteistam kauniečiui Haroldui Nomeikai.

Teisiamojo versija

Pasakodamas teismui apie minėtos budėjimo pamainos, pasodinusios jį į kaltinamųjų suolą, įvykius, G.Ugolnikovas teigė, kad buvo tada apie 20 val. telefonu iškviestas pas nuteistuosius dėl šių konflikto su jo kolegomis. Ir tik tramdydamas šį didelį chaosą, sužinojo, kad jis kilo dėl kažkokio iš nuteistųjų perimto paketo. Tačiau šis jau buvo vienos pareigūnės išneštas į budėtojų dalį, nors paketą perėmęs jos kolega turėjo sulaikyti nuteistąjį, iš kurio rankų jį išplėšė, nusivesti šį kalinį į atskirą patalpą, ten atlikti detalesnę apžiūrą ir surašyti dėl to protokolą.

Anot G.Ugolnikovo, minėtą paketą jis pamatė tik grįžęs į budėtojų dalį, t. y. po 40 minučių. Tiek teko užtrukti, nes ir tą budėjimą, kaip ir per visus kitus, įvykių netrūko. „Pas mus nuolat daug sužalojimų bei pjaustymųsi“, – šį teiginį teisiamasis per savo parodymų davimą pakartojo mažiausiai kelis kartus.

Pas mus nuolat daug sužalojimų bei pjaustymųsi.

Pasakodamas apie tai, kodėl išmetė paketą į kanalizaciją, G.Ugolnikovas teigė, kad nei jo viduje buvęs nedidelis neįskaitomas raštelis, nei pats paketas, į kurį jis buvo įdėtas, jam jokio įtarimo nesukėlė. Esą, nors jo stažas Pravieniškių pataisos namų Saugumo valdymo skyriaus vyriausiojo specialisto pareigose – jau septyneri metai, iki tol su tokiais sintetiniais kanapinoidais apipurkštais rašteliais jis nebuvo susidūręs. Be to, nepamena, ar šį paketą perėmę jo kolegos buvo su juo pasidaliję tokiu savo įtarimu. O į bylą nagrinėjančios teisėjos Laimos Šeputienės klausimą, kodėl tada šio paketo perėmimas sukėlė tokį nuteistųjų pyktį, G.Ugolnikovas atsakymo neturėjo.

Grigorijus Ugolnikovas/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Iškalbingas įrašas

Galiausiai prokuroras perėjo į kontrataką ir pacitavo už mėnesio po bylon sugulusių įvykių įrašytą teisiamojo pokalbį telefonu su minėtu pavaldiniu, perėmusiu iš nuteistųjų šį paketą.

Jame užfiksuoti tokie G.Ugolnikovo žodžiai: „Narkota ten buvo. Ir mes nuleidome ją į parašą.“ Tiesa, pavaldinys dar bandė prieštarauti, kad jis su tuo nesutinka. Tačiau jam buvo atkirsta, kad jau nieko nepakeisi. Be to, šio pokalbio kontekste paaiškėjo, kad minėtą paketą perdavęs nuteistasis buvo atėję vos ne ant kelių atsiprašyti, nes jam buvo likę kalėti tik du mėnesiai.

Paprašytas prokuroro pakomentuoti minėtus savo teiginius, G.Ugolnikovas pareiškė, kad to nedarys, nes šis įrašas yra neteisėtas, kadangi niekas jo apie tai, kad jis bus daromas, neinformavo. Tačiau G.Ugolnikovas neneigė, kad toks pokalbis su minėtą paketą perėmusiu pavaldiniu buvo.

Kituose šios bylos posėdžiuose bus apklausiami teisiamojo kolegos bei su minėtu paketu susiję kaliniai. Kaip jau užsiminta, su beveik visais jais G.Ugolnikovas turi galimybę ir toliau susitikti tarnyboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
I gaidina ugolnikova !!!!

Zaleckis

Zaleckis portretas
Geras pareigūnas šitas ko jus ce prisipisot prie jo rasiot pievas nk nezinodami. Geriau pavela tecio sektoriaus medziokit ką jis ble ten issipisineja. O ce malacius ira pareigunas nepasakysi kad jis pareigunas ira.

Pusmenciai dirbantys zonoje,yra trys kartus daugiau

Pusmenciai dirbantys zonoje,yra trys kartus daugiau portretas
Supuve,uz recedivistus??tai yra labai pavojingi nusikalteliai.ir dar nori,kad puvekas prisipazintu??
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių