Teismo malonė įtariamajam šokiravo net ir jo bendrininką

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ir antros instancijos teismas atsisakė suimti, kaip įvardija Kauno teisėsaugininkai, vieną iš didžiulės aferos autorių. Už tokio paties pobūdžio nusikalstamą veiklą jis sulaikomas jau antrą kartą.

Lieka laisvėje

Evaldas Lembergas buvo vienas asmenų, kurie figūravo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdybos pernai atliktame didžiulio masto tyrime.

Pareigūnai džiaugėsi demaskavę asmenis, kaip įtariama, nuslėpusius apie 2,5 mln. eurų mokesčių. Iš trijų įtariamųjų tąkart leista suimti tik vieną – latvį. Du lietuviai buvo paleisti.

Vienas pastarųjų – E.Lembergas su dar kitu asmeniu neseniai vėl sulaikytas dėl tokių pačių darbelių – stambaus masto sukčiavimo. Teismas vėl nesutiko jo suimti.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Donatas Puzinas tokį sprendimą apskundė. Teismas skundą atmetė. E.Lembergas tebelieka laisvėje, nors jį prašyta suimti dviem mėnesiams.

"Naują įtariamąjį teismas suimti sutiko, o pagrindinio įtariamojo – E.Lembergo – ne. Daro toliau nusikaltimus, didelę žalą valstybei ir nesiimama priemonių užkirsti tam kelią", – stebėjosi D.Puzinas.

Teismo motyvai

Kauno apylinkės teismo, į kurį iš pradžių buvo kreiptasi dėl suėmimo, pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Vaida Bytautė perdavė teisėjos motyvus, kuriais ji vadovavosi atmesdama prokuroro prašymą dėl E.Lembergo.

"Teismas netenkino prokuroro prašymo ir atsisakė įtariamajam skirti griežčiausią kardomąją priemonę dėl šių priežasčių: įtariamasis neteistas, dirba, turi nuolatinę gyvenamąją vietą, yra vedęs, augina du mažamečius vaikus, turi savo vardu registruoto nekilnojamojo turto, skolinių įsipareigojimų bankui, todėl ikiteisminio tyrimo teisėjo vertinimu "įtariamojo socialiniai ryšiai, asmenybės charakteristika ir įsipareigojimai vertintini kaip pakankami", – teisėją citavo V.Bytautė.

Kauno apygardos teismas, svarstęs prokuroro apeliaciją ir pakartotinį prašymą suimti E.Lembergą, pritarė pirmos instancijos teismui ir jo sprendimą paliko nepakeistą.

Naują įtariamąjį teismas suimti sutiko, o pagrindinio įtariamojo – E.Lembergo – ne. Daro toliau nusikaltimus, didelę žalą valstybei ir nesiimama priemonių užkirsti tam kelią.

Bendrininkas priblokštas

Pirmos instancijos teismui atsisakius dviem mėnesiams suimti E.Lembergą, šokiruoti buvo ne tik teisėsaugininkai, bet ir jo paties bendrininkas Arūnas Raižys. Pastarasis iškart buvo suimtas mėnesiui.

"Mane suėmė, o tas liko laisvėje", – pareigūnams guodėsi A.Raižys. Neoficialiuose pokalbiuose užsimenama, kad pastarojo vaidmuo – E.Lembergo pagalbininkas ir nurodymų vykdytojas.

Dar vienas, kaip manoma, aferos sumanytojas, Konstantinas Solovjovas sulaikytas Latvijoje. Šios šalies teisėsaugininkai "Kauno dienai" neoficialiai prasitarė, kad per sulaikymo operaciją K.Solovjovas elgėsi itin neadekvačiai, todėl jis neatsidūrė areštinėje, o atiduotas priverstinei medikų globai.

Beje, pernai būtent jam teko išbandyti ne tik Kauno areštinės, bet ir Kauno tardymo izoliatoriaus gultus. Čia jis praleido kelias savaites. Vėliau latvis ėmė vengti kelionių į Lietuvą ir bandė regzti aferas būdamas Latvijoje.

Kaip jau yra rašiusi "Kauno diena", pastarojo tėvas Michailas – taip pat yra figūravęs PVM grobstymo istorijose.

Spalvinga asmenybė

Vaišvydavoje gyvenantis E.Lembergas nemalonumų prisidarė ne tik dėl įtariamo PVM grobstymo. Pirmos instancijos teismas jį pripažino kaltu dėl smurto prieš žmoną ir nubaudė 1 tūkst. eurų bauda. Tiesa, E.Lembergas šį teismo sprendimą apskundė.

Dienraščio žiniomis, mįslingas incidentas tarp jo ir sutuoktinės įvyko Šilainiuose, tos pačios bendrovės "Positus" patalpose. "Aš ją tik pasiunčiau... o ji pati eidama užkliuvo ir parkrito. Tiesiog nespėjau pirmas paskambinti policijai ir mane supakavo", – pažįstamiems guodėsi E.Lembergas.

Ta pati schema

Nusikalstamos veiklos, dėl kurios E.Lembergas, sulaikytas šį kartą, anot D.Puzino, identiškos pirmam kartui, veikla vykdyta per tą pačią UAB "Positus". Antrą kartą, kaip įtariama, nuslėpta apie 200 tūkst. eurų mokesčių.

Pirmą kartą įtariamieji lietuviai paleisti už užstatą advokatui graudinant dėl laukiančių vieno iš jų vestuvių.

Teisėsaugininkų surinktais duomenimis, įtariamieji iš Lenkijos ir Ukrainos importuodami cukrų ir aliejų, tai darė, kaip įtariama, per fiktyvias Latvijoje ir Lietuvoje registruotas įmones, galbūt už prekes nebuvo mokamas PVM, nors jos iš tikrųjų atitekdavo Kaune, Baltų prospekte, registruotai didmenine prekyba maisto produktais užsiimančiai UAB "Positus".

Dar viena bendrovė

Cukrų ir aliejų, už kurį į Lietuvos valstybės biudžetą nebuvo mokamas PVM, pirminiais ankstesnio ikiteisminio tyrimo duomenimis, iš "Positus" įsigydavo realiai veikiančios bendrovės "Boslita ir Co", "Širmulis", "Rukola".

Naujajame ikiteisminiame tyrime ir vėl minima bendrovė "Rukola", kuriai priklauso ir "Obelių aliejaus" prekės ženklas.

Būtent šioje bendrovėje atsidūrė iš Estijos ir Lenkijos atvežtas aliejus, nuo kurio bandyta nuslėpti PVM.

"Kauno diena" yra rašiusi, kad ir pati "Rukola" yra atidūrusi teisėsaugininkų akiratyje. Kilo įtarimų, kad po vieno gaisro bandyta dirbtinai padidinti patirtą žalą. Ikiteisminis tyrimas iki šiol nebaigtas.

Rekvizitai.lt puslapyje nurodoma, kad "Positus" specializuojasi kaip didmenininkai, tiekdami produkciją, skirtą keptii ir maisto pramonei. Pagrindinės prekės nurodomos rafinuotas rapsų ir saulėgrąžų aliejus, cukrus bei kakava. Pateikiama, kad kovą šioje įmonėje dirbo du darbuotojai, balandį – vos vienas.

Už sukčiavimą stambiu mastu Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lukutis

Lukutis portretas
A tai kiek tas Lemebergas žmonų turi ?

Anonimas

Anonimas portretas
Rasa Lembergiene, tylek!

Jurgita Lembergiene

Jurgita Lembergiene portretas
Su sita zurnaliste,susitiksim teisme. Uz smeizta!
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių