„Kauno dienos“ studijoje – apie miesto legendas ir legendinį lakūną A. Gustaitį

  • Teksto dydis:

Šiandien „Kauno dienos“ studijoje svečiuojasi Kauno aviacijos muziejaus direktorius Mindaugas Kavaliauskas.

Šį ketvirtadienį Lietuvos aviacijos muziejuje įvyks parodos „ANBO. Avangardo Naujokai Bet Oho“ pristatymas. ANBO – nepriklausomos Lietuvos karo aviacijos vado Antano Gustaičio sukonstruotų lėktuvų akronimas, šifruojamas „Antanas nori būti ore“.

Iš viso brigados generolas sukonstravo net devynis skirtingus karo lėktuvus, kuriuos pirmasis pats ir išbandydavo.

1934 m. A.Gustaičio vadovaujama trijų „ANBO-IV“ lėktuvų eskadrilė sėkmingai įveikė apie dešimt tūkstančių kilometrų ir aplankė 12 Europos valstybių sostines bei minutės tikslumu grįžo į Kauną.

Po sovietų okupacijos A.Gustaitis apkaltintas šnipinėjimu Vokietijai ir sušaudytas Maskvos Butyrkų kalėjime. Tuo metu jam buvo vos 43-eji metai.

Apie šią legendinę asmenybę, diktavusią ne tik aviacijos, bet ir visuomeninio gyvenimo madas tarpukario Kaune, papasakos aviacijos muziejaus direktorius Mindaugas Kavaliauskas.

Be šios parodos, jis taip pat prisideda prie šį šeštadienį Vienybės aikštėje atidaromos unikalios fotografijos parodos „Mitinio žvėries buveinės Kauno modernizmo pjūviuose“, kurios autorius – fotografas iš Naujosios Zelandijos Chirag Jindal, neįprastu būdu įamžinęs unikalius Kauno pastatus. Šie renginiai „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Nepamirštamas Gustaitis

panašu, kad tu tik sup..stas,

panašu, kad tu tik sup..stas, portretas
bukas, vatnykas.

Šiuolaikiškas Kaunietis

Šiuolaikiškas Kaunietis portretas
Mums nereikia jokių Kauno pasenusių legendų, jokio Gustaičio , jokio Palemono ar dar ko nors. Juk yra kultūros euroremontas - mitinis Kauno žvėris, su pritaikyta Vavelio Smako legenda. Tegyvuoja Naujos kultūros nešėjai. O jūs, su savo istorine atmintim keliaukit į archyvą, mamutai jūs.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių