Tyrime dėl maisto klastojimo: ribojama 14 ūkio subjektų veikla

  • Teksto dydis:

Tęsiant tyrimą maisto klastočių byloje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai jau atliko daugiau kaip 50 patikrinimų didmenine, mažmenine prekyba bei sandėliavimo veikla užsiimančiuose ūkio subjektuose.

Po atliktų patikrinimų, 14 maisto tvarkymo subjektų veikla apribota: UAB „Lacerta aurea“, UAB „Ladaima“ ir jai priklausęs parduotuvių tinklas „Sale“, UAB „Libertalia, MB „Punkt“, ir kelių fizinių asmenų, susijusių su maisto prekių tvarkymu, veikla:

Jau yra inicijuotas šių subjektų įtraukimas į VMVT viešinamą Nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą. 

Visais atvejais aptiktų suklastotų produktų tiekimas į rinką apribotas, toliau tęsiami patikrinimai susijusiose įmonėse bei produktų laikymo vietose. Šios dienos duomenimis, virš 220 t maisto produktų tiekimas rinkai yra sustabdytas. 

Šiuo metu VMVT specialistai taip pat papildomai renka duomenis iš įmonių į kurias pagal turimą informaciją galimai pateko maisto produktai suklastotais tinkamumo vartoti terminais. Įmonėms, vykdančioms prekybą ar užsiimančioms viešuoju maitinimu nurodyta kuo skubiau informuoti VMVT apie turimus produktų likučius, įsivertinti juos pagal savikontrolės procedūras, nuodugniai patikrinti iš prekių tiekėjų gautas prekes.

Maisto produktų laboratoriniai tyrimai

VMVT pareigūnai taip pat atrinko maisto produktų mėginius laboratoriniams tyrimams atlikti  - maisto saugai patikrinti. Gauti pirmųjų mėginių rezultatai: rūkytų antienos kubelių, virtų Franfkurto dešrelių, Pana cota kreminių ledų su karamele ir riešutais - salmonelių aptikimui, šaldytos žuvies, rūkyto upėtakio filė - monocitogeninių listerijų aptikimui ir skaičiaus nustatymui, skrudintos maltos kavos – ochratoksino A kiekio nustatymui, kokosų pieno “Suziwan”, rūkyto upėtakio filė - organoleptinių (juslinių) savybių nustatymui. Šiuose mėginiuose patogenų neaptikta, mikotoksinų nenustatyta. Kitų mėginių laboratoriniai tyrimai toliau tęsiami, laukiama rezultatų.

Svarbi informacija vartotojams

VMVT specialistai ragina vartotojus įsivertinti iš auščiau nurodytų įmonių įsigytus ir vis dar nesuvartotus produktus. Tarp sulaikytų produktų didelė dalis asortimento buvo įvairūs saldumynai, alus, nealkoholiniai gėrimai, taip pat vaikų tarpe mėgstami spraginti kukurūzai, krekeriai, vafliai, ledinukai ir kt. Dėl neaiškios kokybės ir saugos, tokių produktų duoti vaikams nerekomenduotina.

Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį ir įvertinti visų įsigytų maisto produktų saugą: prieš vartojimą reikėtų atidžiai apžiūrėti maisto produktą ar nepažeista, neišsipūtusi pakuotė, įvertinti produkto spalvą, kvapą, tekstūrą. Jeigu kyla abejonių ar maistas vis dar saugus vartoti, patartina nerizikuoti savo sveikata ir geriau jį saugiai sunaikinti.

Tiek informaciją apie maisto produkto tinkamumo vartoti terminą, tiek informaciją apie gamintojo ar platintojo, kuris atsakingas už maisto produkto pardavimą, kontaktus vartotojas gali rasti ant maisto produkto pakuotės ar ant jos pritvirtintos etiketės.  Kartu su gamintojo ar platintojo kontaktais dažnai būna pateikiamas ir įmonės kokybės telefonas, kuriuo kilus klausimų dėl produktų saugos ar kokybės gali kreiptis vartotojai.

VMVT primena, kad kilus abejonių dėl maisto produkto ženklinimo ar jo saugos rekomenduojama kreiptis į maisto produkto pardavėją.

Tyrimas tęsiamas, paaiškėjus naujoms aplinkybėms informacija bus atnaujinama.


Šiame straipsnyje: VMVTmaisto klastojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar Kaunas neklastojo? O gal Kauno netikrino?

Negali būti !

Negali būti ! portretas
Šiaip tai MB reiškia Maisto bankką - Nevyriausybimę organizaciją. Paaiškinkit ar ir ten pateko pasenisio maisto !

Lida

Lida portretas
Tai tik Vilniuj,a nemeluojat?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių