„12“ – pirmoji A. Degučio fotografijų paroda Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

2021 m. gruodžio 4 d.–2022 sausio 4 d. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J. Janonio g. 9) eksponuojama Aido Degučio fotografijų paroda „12“. Parodos atidarymas vyks gruodžio 4 d. (šeštadienį) 14 val.

Skaičiaus 12 istorija labai įdomi. Jis nuo seno laikomas simboliu, atspindinčiu visatos tvarką, ciklo užbaigimą. Diena ir naktis turi po dvylika valandų. Metus sudaro 12 mėnesių. Kiekvienas priklausome vienam iš 12 zodiako ženklų. Kinų horoskopas taip pat turi 12 gyvūnų vardų. Ir Jėzus, ir Buda turėjo 12 mokinių. O drąsusis karalius Artūras – 12 narsių ir ištikimų apvaliojo stalo riterių. Šis skaičius dažnai kartojasi pasaulio ir lietuvių liaudies pasakose: „Dvylika brolių juodvarniais lakstančių“, „Eglė Žalčių karalienė“: Eglė turėjo dvylika brolių, kurie dalgiais užkapojo jos mylimąjį Žilviną.

Skaičius 12 neša sėkmę ir yra labai svarbus bei reikšmingas ir aktorei Irinai Lavrinovič, kuri yra vienintelis šios parodos personažas.

A. Degutis sukūrė 12 aktorės portretų, 12 skirtingų pasaulių, ir kviečia juos patyrinėti arba pamatyti aktorės portretą fotomenininko žvilgsniu.

Fotografiją Aidas atrado dar vaikystėje. Viskas prasidėjo nuo stebėjimo. Aidas prisimena, kaip būdamas gal kokių aštuonerių, o gal devynerių, sėdėdavo raudonos šviesos užtvindytame vonios kambaryje ir kartu su tėčiu ryškindavo nuotraukas. Ryškalų vonelėse pamerktame fotopopieriuje kaip monochrominės gėlės pamažu skleisdavosi pirmieji vaizdo kontūrai. Pradžioje lėtai ir nedrąsiai, o paskui vis ryškiau ir giliau, kol vaizdas užpildydavo visą balto blizgaus fotopopieriaus paviršių. Viskas atrodė taip magiška ir nežemiška.

Iš pradžių Aidas Degutis fotografavo peizažus, o vėliau susidomėjo portreto žanru. „Žmogaus veidas yra labai iškalbingas, kiekvieną kartą jis gali atsiveria vis kitaip“, – sako Aidas. Šiuo metu A. Degutis gyvena Klaipėdoje. Rimtu konkurentu portretui gali būti jūra, kuri irgi kaskart yra vis kita ir kitokia. Tad nežinia, kur link pasuks Aido kūrybos kelias. Belieka palinkėti, kad kelionė tęstųsi. Daugiau informacijos rasite čia.

Dalyvavimas su galimybių pasu. Renginys bus fotografuojamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių