Didingųjų Šveicarijos alpių muzika skambės Klaipėdos koncertų salėje

  • Teksto dydis:

Kaip skamba didingųjų Šveicarijos alpių muzika? Turbūt ne vienam ji asocijuojasi su unikaliais kultūros ženklais – kalnų dainavimu (jodliavimu) ir alpių ragu. Koncertas „Šveicarijos alpių muzika“ suteiks išskirtinę progą Klaipėdos koncertų salėje šio penktadienio vakarą išgirsti tiek kalnų dainavimą (jodliavimą), tiek alpių rago skambesį.

Tapo šalies simboliu

Šiais originaliais prieskoniais praturtintą programą parengė Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus. Programos idėją jam pasiūlė ilgametis orkestro bičiulis šveicarų dirigentas Kasparas Zehnderis.

Jis pasirinko solistę, kurią visi šveicarai pažįsta kaip  „Miss Helvetia“, tai – Barbara Klossner. Ji yra tapusi Šveicarijos simboliu ir įpareigota laikytis tradicijų, jos pasirodymai šalies nacionalinėje šventėje ir kitomis reikšmingomis progomis tampa pagrindiniu renginių akcentu. Pirmąsias jodliavimo pamokas ji gavo iš savo mamos, taip pat mokėsi pas kitus šio specifinio dainavimo specialistus. Studijavo Liucernos scenos menų mokykloje, be to, lankė klasikinio dainavimo ir dirigavimo pamokas. Nuo 2008 m., kai jodliavimo menas Šveicarijoje tapo ypač populiarus, ji visą savo veiklą paskyrė šio unikalaus kultūrinio reiškinio tradicijų puoselėjimui ir sklaidai.

Dainavimo būdas

Jodliavimas – tai Šveicarijos (taip pat Austrijos ir Vokietijos) kalnų regione paplitęs dainavimo būdas, pagrįstas žemojo (krūtinės) ir aukštojo (galvos) registro dažnu ir staigiu kaitaliojimu. Žemuoju registru dažniausiai dainuojami balsiai a, o, aukštuoju – e, i, dėl to susidaro falcetinis garsas.

Šveicarijoje vyksta nacionaliniai jodliavimo festivaliai, kuriuose „Miss Helvetia“ dažnai dalyvauja. Taip pat ji atlieka pagrindinį vaidmenį vieninteliame pasaulyje jodliavimo stiliumi sukurtame miuzikle „Stilli Zärtlichkeite“. Jis rodomas įvairiose Šveicarijos scenose nuo 2016 m. „Miss Helvetia“ jodliavimo dainų albumas „E Guete – Bon appétit“ 2018 m. Šveicarijos topuose užėmė pirmąją vietą.

Solistei koncerte savo balsu pritars, paslaptinguoju alpių ragu ir klasikiniais instrumentais (fortepijonu, saksofonu, trimitu) gros jos tautietis Tobiasas Königas. Klasikinio vokalo išsilavinimą turintis muzikas dažnai atlieka šveicarų liaudies dainas ir koncertuoja su „Miss Helvetia“.

Ilgametis bičiulis

K. Zehnderis praėjusių metų gruodį dalyvavo Klaipėdos kamerinio orkestro jubiliejinėje 30-mečio programoje, kurioje grojo fleita, o dabar atvyko jam diriguoti. Dirigento ir fleitininko karjerą sėkmingai derinantis talentingas šveicarų muzikas nuolat pasirodo svarbiausiose Europos koncertų salėse ir festivaliuose. Šiuo metu jis yra „Hradci Králové“ filharmonijos orkestro vyr. dirigentas (Čekija), anksčiau 10 metų buvo „Biel Solothurn“ simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas (Šveicarija). Jis koncertavo su įvairiais Šveicarijos, Prancūzijos, Lenkijos, Ispanijos, Rumonijos, Taivano, Lietuvos orkestrais.

K. Zehnderis rengia ir diriguoja klasikinių ir šiuolaikinių operų pastatymus įvairiuose Europos teatruose. Kaip fleitininkas jis taip pat yra aistringas kamerinės muzikos entuziastas, daug koncertavo su ansambliais „mit vier“ ir „Ensemble Paul Klee“.

Pasirodys festivalyje

Du dešimtmečius K. Zehnderis vadovavo prestižiniam „Murten Classics“ festivaliui, kuriame du kartus koncertavo Klaipėdos kamerinis orkestras. K. Zehnderis taip pat yra Rigisberge vykstančio „klangantrisch“ festivalio meno vadovas. Beje, būtent šiame festivalyje birželį skambės ši Klaipėdos kamerinio orkestro ir unikaliosios „Miss Helvetia“ programa. Tai bus jau trečiasis klaipėdiečių orkestro pasirodymas K. Zehnderio vadovaujamame renginyje, kuriame orkestras pristatys net tris skirtingas programas.

Klaipėdos kamerinis orkestras šia programa stipriai praplės stilistinius savo repertuaro horizontus ir pirmąkart Lietuvoje ėmėsi neregėto kūrybinio iššūkio. Pasaulio koncertų salėse retai skamba kalnų dainavimas (jodliavimas) pritariant kameriniam orkestrui. Specialiai šiai programai klaipėdietis kompozitorius Rimantas Giedraitis sukūrė aranžuotes.

Koncerto pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių