Judantis kūnas mieste: „KlaipėDAnse“ programa kviečia į šiuolaikinio šokio veiklas

  • Teksto dydis:

Paskutinę spalio savaitę ir iki metų pabaigos sostinės ir uostamiesčio gyventojų ir svečių laukia daugybė šokio veiklų, į kurias kviečia Prancūzijos-Lietuvos šiuolaikinio šokio programa „KlaipėDAnse“. Nuo šokio dirbtuvių studentams, profesionalams, senjorams ir visai nešokantiems iki šokio spektaklio „Audros akis“ premjeros – visi renginiai kviečia per šokį tyrinėti kūną ir judesį mieste, urbanistinėje aplinkoje. Užsiėmimus ves ne kartą Lietuvoje kūręs prancūzų choreografas, Kano nacionalinio choreografijos centro Normandijoje vadovas Alban Richard ir Šeiko šokio teatro trupė.

„KlaipėDAnse“ – kūnas ir miestas susitinka šokyje

Tie, kuriems šokis nesvetimas žino, kad judesys lavina kūną, protą, pakelia nuotaiką, buria bendraminčius ir dar daugiau. Todėl vienas „KlaipėDAnse“ siekių ne tik lavinti šokio studentus ir profesionalus, bet atverti šokį visiems, ypač tiems, kuriems tai nauja patirtis. Vadovaujami prancūzų choreografo bei Šeiko šokio teatro šokėjų, šokėjai ir bendruomenės nariai gali prisijungti prie kūrybinių šokio dirbtuvių Vilniuje ir Klaipėdoje.

Spalio 12 dieną Klaipėdoje startavo kūrybiniai šokio ir judesio užsiėmimai senjorams, kuriuos veda Šeiko šokio teatro šokėja, choreografė ir judesio terapijos praktikė Dovilė Binkauskaitė. Čia vyresnio amžiaus žmonės kviečiami kūrybiškai judėti, improvizuoti, dalyvauti pasirodymuose ir, žinoma, susirasti bičiulių.

Artimiausiuose užsiėmimuose bendruomenei pajūryje (šokio mėgėjams ir be patirties) dalyviai galės geriau susipažinti ne tik su šokio raiška, bet ir savo kūnu, jį labiau priimti, pamilti, atrakinti kūrybines galias, per kūną ir judesį atrasti ryšį su savo miestu.

„Jūs mus panardinate į veiklą, kurioje kasdienėmis aplinkybėmis niekad neatsidurtume. Tai labai gaivinanti patirtis.“ – mintimis po užsiėmimo bendruomenei dalinosi klaipėdietė Daiva.

Šokio, teatro studentai bei profesionalai į šokio pamokas su Alban Richard kviečiami ne tik Klaipėdoje, bet ir Vilniuje. Jų dalyviai susipažins su praktika, kuri padės tyrinėti kūną judesyje jo nevertinant ir neteisiant. Šokėjai vystys smalsumą kurti netikėtą judėjimą ir ieškos naujų judesio galimybių.

Programos veiklos vyksta nuolat, tad norintys sekti informaciją apie artėjančias dirbtuves, kviečiami stebėti naujienas Šeiko šokio teatro feisbuke ar užsisakyti teatro naujienlaiškį.

Spektaklis įkvėptas riaušių, paukščių būrių ir demonstracijų

Spalio 26 dieną, 19 val. „Menų spaustuvėje“ sostinės žiūrovai kviečiami į šokio spektaklio „Audros akis“ premjerą. Tai prancūzų choreografo, Chaillot (Šajo) nacionalinio šokio teatro Prancūzijoje vadovo, Rachid Ouramdane spektaklis, sukurtas kartu su Šeiko šokio teatru. Kūrinyje choreografas pasitelkia organizuotų ir anarchiškų grupių judėjimą. R. Ouramdane įkvepia paradai, riaušės, demonstracijos bei skraidančių paukščių būriai. Taip scenoje randasi nuolat kintantys tvarkos ir chaoso paveikslai. Per juos kūrėjas tyrinėja universalius gamtos, kartu ir žmogaus gyvenimo, dėsnius. Scenos veiksmas stebėtojus įtraukia į banguojantį besikeičiančio pasaulio sūkurį. Tai dinamiškas ir kartu meditatyvus darbas.

„Audros akis gamtoje – tai ramiausias audros taškas, kol viskas aplinkui sukasi viesulu. Spektaklis kalba apie tai, kaip šiame chaotiškame pandeminiame pasaulyje rasti tą ramybės, stabilumo tašką.“ – sako choreografas.

Spektaklis Vilniuje rodomas antrą kartą. Prieš tai jį stebėti galėjo „Naujojo Baltijos šokio“ žiūrovai. „Audros akis“ taip pat parodyta tarptautiniame menų festivalyje „Plartforma“ Klaipėdoje ir tik ką grįžo iš gastrolių Danijoje.

Apie programą

„KlaipėDAnse” – tai Lietuvos ir Prancūzijos šiuolaikinio šokio bendradarbiavimo programa, įgyvendinama nuo 2017 metų. Jos metu Šeiko šokio teatras su skirtingais šokio partneriais iš Prancūzijos kasmet pastato po vieną šiuolaikinio šokio spektaklį ar filmą, rengia gastroles Lietuvoje, užsienyje, organizuoja meistriškumo kursus profesionaliems šokėjams ir Klaipėdos miesto bendruomenei bei plėtoja tarptautinę šiuolaikinio šokio studijų programą. „KlaipėDAnse“ ambicija – uostamiestį paversti Lietuvos šiuolaikinio šokio meka.

Per beveik penkerius programos gyvavimo metus sukurti keturi spektakliai ir vienas šokio filmas, įvyko kelios dešimtys kūrybinių dirbtuvių šokėjams ir bendruomenei ir veiklos vyks iki pat metų pabaigos.

Programos veiklos pažymi glaudų Šeiko šokio teatro (Lietuva), Nacionalinio Kano choreografijos centro Normandijoje (Prancūzija), Prancūzijos ambasados, Prancūzų instituto Lietuvoje, Klaipėdos miesto savivaldybės, Klaipėdos universiteto bendradarbiavimą ir tiesia kelius naujiems kūrybiniams projektams.

Šiuolaikinio šokio veiklų informacija

Klaipėdoje

– Kūrybiniai šokio ir judesio užsiėmimai senjorams antradieniais, 18 val. „Kultūros fabrike“. Užsiėmimus veda šokėja, choreografė ir judesio terapijos praktikė Dovilė Binkauskaitė. Esant laisvų vietų grupėje, nauji nariai laukiami visus metus. Informacija el. p. austeja@seikodancecompany.com, tel. +370 681 71631.

– Šokio dirbtuvės bendruomenei (šokio mėgėjams ir be patirties) spalio 27-29 d., 18-20 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Šokio katedroje. Veda choreografas Alban Richard, Nacionalinio Kano choreografijos centro Normandijoje (Prancūzija) vadovas. Registracija: https://forms.gle/21GXAQp2NS8EvtFB6.

– Šokio, teatro studentams ir profesionalams spalio 28-30 d., 10-15 val. „Kultūros fabrike“. Veda choreografas Alban Richard, Nacionalinio Kano choreografijos centro Normandijoje (Prancūzija) vadovas. Registracija: https://forms.gle/PQwRpkHtWendJMXP9.

Vilniuje

– Šokio, teatro studentams ir profesionalams spalio 25-26 d., 10-15 val. „Menų spaustuvėje“. Registracija: https://forms.gle/TK9VJiDve4aqA4MN9.

– Spaudos konferencija, skirta pristatyti „KlaipėDAnse“ programą spalio 26 d., 11 val. „Menų spaustuvės“ kavinėje. Dalyvaus Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Thomas Buffin, Nacionalinio Kano choreografijos centro Normandijoje (Prancūzija) vadovas, choreografas Alban Richard, Šeiko šokio teatro direktorė, meno vadovė Agnija Šeiko ir prodiuserė Goda Giedraitytė. Informacija el. p. info@seikodancecompany.com, tel. +370 672 29267.

– Premjera, šokio spektaklis „Audros akis“ (chor. Rachid Ouramdane) spalio 26 d., 19 val. „Menų spaustuvėje“. Bilietus platina Tiketa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių