Keliaujanti opera „Tarnaitė ponia“ atvyksta į Klaipėdą

  • Teksto dydis:

Klaipėdos koncertų salės organizuojamo Vasaros koncertų cikle pirmą kartą skambės opera!

Tai bus unikali patirtis klausytojams, nes jie stebės spektaklį, kurio scena įrengta vilkiko priekaboje. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) projekte klausytojai išvys ir išgirs italų vėlyvojo baroko kompozitoriaus Giovanni Battista Pergolesi komišką operą „Tarnaitė ponia“. Joje pagrindinius vaidmenis atliks Monika Pleškytė (sopranas), Liudas Mikalauskas (bosas) ir Lukas Ignatavičius (aktorius). Intriguojantis renginys vyks Klaipėdos koncertų salės vidiniame kiemelyje liepos 2 dieną, šeštadienį, 19.30 valandą.

Didžiausią sceną Lietuvoje turinčio teatro spektaklių į kitas scenas perkelti neįmanoma, tad LNOBT sugalvojo įgyvendinti keliaujančios operos idėją. Kelyje pamatę šį vilkiką niekas neįtartų, kad jo viduje telpa viskas, ko reikia komiškai operai: tiek tarnaitės Serpinos rūpestingai prižiūrimi viengungio pono Umberto namai, tiek baltais perukais pasipuošusių muzikantų ložė. Ryškiaspalves „Tarnaitės ponios“ dekoracijas scenai ant ratų sukūrė scenografė Sigita Šimkūnaitė, ne mažiau ryškiais solistų kostiumais pasirūpino dailininkė Ugnė Tamuliūnaitė. Abi kūrėjos tvirtina, jog meninį sprendimą, primenantį trijų pereinamų kambarių lėlių namelį, padiktavo komiška operos nuotaika ir ilgos, bet itin siauros priekabos parametrai.

„Keliaujančios operos idėją pasiūlė LNOBT operos meno vadovas Sesto Quatrini. Tiesa, jis įsivaizdavo operos pastatymą jūriniame konteineryje. Bet mes su teatro generaliniu direktoriumi Jonu Sakalausku, vystydami šią idėją, nutarėme, kad patogiau keliauti būtų su ratus turinčia, specialiai spektakliui paruošta priekaba“, – pasakoja „Tarnaitės ponios“ režisierius Gediminas Šeduikis. Projektas savo kelionę pradėjo pandemijos įkarštyje ir laimėjo ne tik kultūros pasiilgusios publikos simpatijas, bet ir profesionalų įvertinimą. Keliaujanti opera buvo nominuota specialioje „Auksinių scenos kryžių“ kategorijoje „Pandemijai atsparus teatras“.

Ištikimi Klaipėdos koncertų salės klausytojai prisimena, kad B. Pergolesi „Tarnaitė ponia“ čia jau porą kartų buvo atlikta, tačiau įstaigos vidiniame kiemelyje pasirodymas rengiamas pirmą kartą. Operos siužetas sukasi apie namų šeimininke trokštančią tapti tarnaitę, išradingai apgaudinėjančią savo poną, tad spektaklis sukelia ne vieną juoko bangą. Meilė ir gudrumas galiausiai triumfuoja: visi susirinkusieji tampa tarnaitės ir pono vestuvių svečiais.

Tai bus galimybė pamatyti ir išgirsti Lietuvos publikos mylimus operos solistus M. Pleškytę ir L. Mikalauską. Greta aktyvios veiklos LNOBT abu randa laiko ir kitiems įdomiems užsiėmimams, be to, L. Mikalauskas žinomas ir kaip festivalio gimtojoje Tauragėje organizatorius. Jo sukurtų vaidmenų sąrašas yra išties įspūdingas. Atlikėjo profesionalumas ir universalumas lemia tai, kad solistui pavaldūs tiek komiški, tiek dramatiniai vaidmenys. Jis pasirodo ir kituose Lietuvos muzikiniuose teatruose, koncertuoja su svarbiausiais šalies muzikiniais  kolektyvais.

Greta L. Mikalausko pono Umberto klausytojus neabejotinai žavės M. Pleškytės kuriamas vaidmuo. „Mano herojė Serpina pasistengs jus įtikinti, kad mes, moterys, pačios esame savo likimo audėjos: jei santykiai nesiklosto taip, kaip norėtųsi, visada galima pasitelkti fantaziją, apsukrumą ir nekaltas moteriškas gudrybes“, – pasakoja ši jaunosios kartos solistė. Nors Lietuvoje sopranų konkurencija išties didelė, M. Pleškytė gali pasigirti labai darbingu karjeros laikotarpiu, kvietimais dainuoti įvairiuose projektuose, spektakliuose, koncertuose. Solistė greitai įsiliejo į LNOBT repertuarą ir įsitvirtino kaip viena perspektyviausių: už 2019 metais sukurtus vaidmenis ji buvo pripažinta Metų operos viltimi.

Kartu su minėtais solistais scenoje bus Vesponės vaidmenį atliekantis aktorius Lukas Ignatavičius, o viename iš trijų vilkike telpančių kambarių gros LNOBT simfoninio orkestro stygininkai: Rusnė Matutienė (I smuikas), Giedrė Mišeikytė (II smuikas), Silvija Čiuladytė (altas), Lukas Abromaitis (violončelė). Klavesinu skambins koncertmeisterė Olga Taškinaitė.

Organizatoriai kviečia į nuotaikingą spektaklį po atviru dangumi, kurį į Klaipėdą vilkiko priekaboje atveža Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras! Projekto partneris – bendrovė „Girteka".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių