Klaipėdoje – pasaulinio garso smuikininkas

  • Teksto dydis:

Uostamiestyje vieši pasaulinio pripažinimo sulaukęs dirigentas ir smuikininkas Dmitry’us Sitkovetsky’is iš Jungtinės Karalystės. Šiandien 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje įvyks jo pasirodymas su Klaipėdos kameriniu orkestru.

Iš Maskvos – į Niujorką

Pasak kolektyvo meno vadovo Mindaugo Bačkaus, programos vinis – Johanno Sebastiano Bacho „Goldbergo variacijos“. Versiją styginių orkestrui parengė pats atlikėjas, ji yra ypač sėkminga.

Taip pat programoje bus atliktos Benjamino Britteno variacijos Franko Bridge’o tema.

D. Sitkovetsky’io karjera tęsiasi jau daugiau nei keturis dešimtmečius, jis itin vertinamas kaip smuikininkas, dirigentas, aranžuotojas, pedagogas, festivalių įkūrėjas ir meno vadovas.

D. Sitkovetsky’is gimė garsių muzikų šeimoje Baku mieste, Azerbaidžane. Jo tėvas Julianas Sitkovetsky’is buvo įžymus smuikininkas, mama Bella Davidovich – pianistė, prestižinio F. Chopino pianistų konkurso laureatė.

Po ankstyvos tėvo mirties šeima persikėlė į Maskvą, kur talentingas jaunuolis mokėsi Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje. Būdamas 22 metų, jis persikėlė gyventi į JAV. Čia studijavo Juilliardo mokykloje Niujorke – vienoje garsiausių pasaulyje dramos, muzikos ir šokio aukštųjų mokyklų.

Žvaigždė: D. Sitkovetsky’is – visame pasaulyje pripažįstamas ir įtakingas muzikas – koncertuos klaipėdiečiams. Organizatorių nuotr.

Garsiausiose pasaulio scenose

D. Sitkovetsky’is pasiekė stulbinančią karjerą ir įsitvirtino pasaulio muzikų elite. Jis koncertavo su pripažintais orkestrais, tarp kurių – Berlin Philharmonic, Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony, Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Philadelphia Orchestra, Leipzig Gewandhaus, Bayerischer RF, Munich Philarmonicc ir kiti.

Jis įkūrė New European Strings Chamber Orchestra, kuriame groti pakvietė žymiausius Rytų ir Vakarų Europos šalių stygininkus.

Taip pat D. Sitkovetsky’is įkūrė ir vadovavo daugybei festivalių įvairiose šalyse. Šis menininkas gali pasigirti ir gausia įrašų kolekcija. Jis įgrojo visus pagrindinius koncertus smuikui, daugybę kamerinės muzikos kūrinių.

D. Sitkovetsky’is aktyviai reiškiasi socialinėje medijoje: savo „YouTube“ kanalo paskyroje publikuoja tiek koncertų įrašus, tiek interviu su muzikinio pasaulio įžymybėmis, kuriuos klauso virtuali auditorija.

Kūrybingasis D. Sitkovetsky’is plačiai vertinamas ir kaip aranžuotojas.

Po triumfuojančios J. S. Bacho „Goldbergo variacijų“ aranžuotės sėkmės jis kūrybiškai pritaikė įvairioms sudėtims daugiau nei 50 kitų autorių kūrinių.

Tai – Bélos Bartóko, L. van Beethoveno, Johanneso Brahmso, Josepho Haydno ir kitų kompozitorių opusai. D. Sitkovetsky’io sukurtos aranžuotės skamba daugelio garsiausių pasaulio atlikėjų pasirodymuose ir įrašuose.

Baroko muzikos dalis

Meno vadovo M. Bačkaus iniciatyva Klaipėdos kamerinis orkestras nuosekliai gilinasi į baroko muzikos repertuarą styginių orkestrui.

J. S. Bacho kūryba – neatskiriama baroko muzikos atlikėjų repertuaro dalis.

„Goldbergo variacijų“ ciklas, susidedantis iš arijos ir 30 variacijų ir trunkantis apie valandą, originale buvo sukurtas klavesinui.

Tačiau jau daug metų pasaulyje „Goldbergo variacijos“ atliekamos ir kitais instrumentais.

1992 m. D. Sitkovetsky’is sukūrė šio kūrinio versiją styginių orkestrui, kuri labai išpopuliarėjo.

„Mes pasirinkome paruošti J. S. Bacho „Goldbergo variacijas“ su aranžuotės autoriumi D. Sitkovetsky’iu. Kas geriau galėtų perteikti orkestruotės subtilybes, jei ne pats jų autorius? Koncerte D. Sitkovetsky’is gros jas kartu su mumis kaip orkestro koncertmeisteris, o antroje programos dalyje diriguos orkestrui B. Britteno Variacijas Franko Bridge’o tema. Tai bus dvigubas variacijų vakaras“, – pasakojo M. Bačkus.

Garbingas Klaipėdos kamerinio orkestro programos svečias anksčiau jau keletą kartų yra koncertavęs Lietuvoje, tačiau į uostamiestį muzikuoti su klaipėdiečių orkestru atvyksta pirmąkart.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių