Klaipėdos etnokultūros centre – puokštė renginių

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio Etnokultūros centras (Daržų g. 10) buria klaipėdiečius į naujos knygos pristatymą, Mažosios Lietuvos pirštinių parodą ir į tradicinių pirštinių mezgimo praktinius užsiėmimus.

Mokomosios knygos sutiktuvės

Lapkričio 22 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centre vyks mokomosios knygos su garso įrašais „Šiaurės žemaičiai kretingiškiai“ pristatymas. Renginyje „Apie žemaitiškos kalbos ir kūrybos gražumą“ dalyvaus knygos teksto autorė – Klaipėdos universiteto mokslininkė, kalbininkė doc. dr. Jūratė Lubienė. Renginį ves prof. dr. Dalia Pakalniškienė.

Šiaurės žemaičiai kretingiškiai, kaip ir šiaurės žemaičiai telšiškiai, yra tie žemaičiai, kurie populiariai vadinami dounininkais. Knygoje rašoma apie šiaurės žemaičių kretingiškių patarmę, kuri paplitusi Kretingos, dalyje Plungės, dalyje Rietavo, dalyje Klaipėdos, dalyje Skuodo rajonų savivaldybėms priklausančių vietovių.

Renginyje, remiantis vaizdingais ir šmaikščiais pavyzdžiais, bus pristatyti svarbiausi šiaurės žemaičių kretingiškių patarmės bruožai. Susirinkusieji sužinos, kokie iškiliausi rašytojai ir kalbininkai šnekėjo šia patarme, išgirs autentiškų tarminių pasakojimų apie senųjų Žemaitijos kaimų žmonių buitį ir papročius, apie vaikų žaidimus ir jaunimo lūkesčius, karo ir pokario laikus. Bus proga pasiklausyti dabartinės tarminės poezijos, kurią sukūrė savo kraštą ir gimtąją tarmę puoselėjantys žmonės.

Mažosios Lietuvos regiono papročiuose pirštinės užima svarbią vietą ne tik kaip tradicinės aprangos detalė, bet ir kaip dovanojimo, atsidėkojimo, dėmesio parodymo išraiška.

„Šiaurės žemaičiai kretingiškiai“ – mokomoji knyga mokytojams ir moksleiviams, padėsianti susipažinti su visomis tarmėmis, plėsti akiratį, turtinti žodyną ir daugiau sužinoti apie gimtojo krašto kultūrą, istoriją, žmonių savimonę, lietuvių santykius su kitomis tautomis.

Dalyvavimas knygos sutiktuvėse – su galimybių pasu. Renginys taip pat bus transliuojamas Klaipėdos etnokultūros centro „Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt.

Atidarys pirštinių parodą

Lapkričio 24 d. 17 val. Klaipėdos etnokultūros centro salėje bus atidaryta paroda „Mažosios Lietuvos pirštinės. Gyvoji tradicija“.

Joje bus eksponuojamos šių dienų mezgėjų Irenos Armonienės, Danutės Danylienės, Stasės Kausteklienės, Janinos Kildušienės, Almos Meškienės, Aleksandros Pocienės, Ritos Riaukės, Onos Birutės Riaukienės, Irmgardos Šukienės (1940–2021), Ritos Šukienės, Vidos Zubielės pirštinės, atspindinčios tradicinių Mažosios Lietuvos regiono pirštinių mezgimo manierą.

Mažosios Lietuvos regiono papročiuose pirštinės užima svarbią vietą ne tik kaip tradicinės aprangos detalė, bet ir kaip dovanojimo, atsidėkojimo, dėmesio parodymo išraiška. Ši tekstilės rūšis – vienas iš regiono identiteto ženklų. Klaipėdos etnokultūros centras tradicinių krašto pirštinių temą aktualizuoja rengdamas parodas, edukacinius užsiėmimus, meistriškumo mokymus, kurie kasmet vyksta šaltuoju metų laiku.

Parodos atidaryme dalyvaus ir paskaitą apie Mažosios Lietuvos pirštinių mezgimo ištakas bei raidą skaitys muziejininkė Dalia Bernotaitė-Beliauskienė. Renginys organizuojamas įgyvendinant Klaipėdos etnokultūros centro projektą „Mažosios Lietuvos amatystė“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Paroda „Mažosios Lietuvos pirštinės. Gyvoji tradicija“ Klaipėdos etnokultūros centre veiks iki 2022 m. sausio 31 d.

Vyks rankdarbių užsiėmimai

Gruodžio trečiadieniais 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centras kviečia į praktinius užsiėmimus. Juose bus dalijamasi mezgimo meistriškumo paslaptimis, supažindinama su regioninėmis ypatybėmis, dalyviai išmoks tradicinių pirštinių raštų komponavimo, puošybos būdų. Savo patirtimi dalysis ir mezgimo subtilybių mokys tradicinių amatų meistrė I.Armonienė.

Gruodžio 1 d. 17.30–19 val. – kilpinio mezgimo užsiėmimas. Gruodžio 8 d. 17.30–19 val. – pažintis su dekoratyviomis mezgimo technikomis. Gruodžio 15 d. 17.30–19 val. vyksiančio užsiėmimo tema – nertos pirštinės.

Priemonės, kurias reikia turėti: bent dviejų spalvų storesni mezgimo siūlai, penki virbalai.

Užsiėmimai mokami. Būtina registracija tel. 8 699 06 591. Dalyvių skaičius ribotas. Dalyvavimas – su galimybių pasu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių