Klaipėdos muzikinis teatras su jaunimu statys operą „Buratinas“

  • Teksto dydis:

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras vasaros pradžioje ruošiasi pasitikti jaunuosius talentus, degančius noru dainuoti ir groti, – jie dalyvaus jaunimo rezidencijoje ir kartu su teatru statys Jurgio Gaižausko operą vaikams „Buratinas“.

Laukiami jaunieji talentai

Bendro projekto metu užgimsianti premjera – J.Gaižausko opera vaikams „Buratinas“ bus skirta kompozitoriaus gimimo 100-mečiui ir publikai bus pristatyta šiemet lapkritį.

Birželio 2-ąją Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete vyksiančioje perklausoje vaidmenims ir muzikinėms partijoms gauti bus atrinkti kandidatai į jaunimo rezidenciją, kurios finale ir užgims opera vaikams „Buratinas“. Smagioje rezidencijoje kviečiami dalyvauti vyresni nei 16 metų muzikos mokyklų, konservatorijų moksleiviai, aukštųjų muzikos mokymo įstaigų studentai ir magistrantai. Labai laukiami solistai dainininkai, choro dainininkai moksleiviai ir studentai, visų tipų balsai – sopranai, mecosopranai, altai, tenorai ir bosai. Atrankoje kviečiami dalyvauti ir smuiku, altu, violončele, kontrabosu, pikola, fleita, obojumi, anglų ragu, klarnetu, bosiniu klarnetu, fagotu, kontrafagotu, valtorna, trimitu, trombonu, tūba, timpanais, melodiniais mušamaisiais, perkusija ir arfa grojantys jaunieji muzikantai.

Pirma ir populiariausia

Pasak Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovės Laimos Vilimienės, rezidencijos dalyviai, padedami profesionalių muzikinio teatro specialistų, ugdys savo profesines kompetencijas ir rengs J.Gaižausko operos „Buratinas“ premjerą: „Rezidencija skirta kompozitoriaus J.Gaižausko 100 metų jubiliejui. 1968 m. sukurta opera „Buratinas“ yra ne tik pirmoji, bet ir populiariausia lietuviška opera vaikams. Su ja užaugo ištisos kartos. Operos libretą sukūrė vaikų rašytojas Anzelmas Matutis. Operos muzikinė kalba melodinga, lengvai įsimenama. Mūsų jaunieji kolegos dalyvaus muzikinėse ir sceninėse spektaklio repeticijose, edukaciniuose užsiėmimuose, seminaruose, kūrybinėse laboratorijose, kur susipažins su muzikinio teatro specifika, atlikėjams keliamais uždaviniais, asmeninės vadybos ypatumais, karjeros formavimo tendencijomis, turės galimybę lavinti savo profesinius įgūdžius ir su scenos profesionalais diskutuoti rūpimais klausimais neformalioje aplinkoje. Ruošiantis premjerai, vyks interaktyvios repeticijos, improvizacijos ir kūrybinės dirbtuvės.“ Baigiamasis rezidencijos renginys – J.Gaižausko operos „Buratinas“ premjera lapkritį. Tikimasi, kad naujasis pastatymas papildys Klaipėdos muzikinio teatro repertuarą.

Rasti raktą į vaikų širdis

Ypač populiari J.Gaižausko opera vaikams „Buratinas“ 1969 m. pastatyta Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT). Ši opera buvo pirmoji ir ilgai vienintelė lietuviška opera vaikams. Perstatyta LNOBT 1985 m. ir rodyta be pertraukos 40 metų. 2009 m. ji buvo pastatyta ir Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Tai buvo nauja „Buratino“ versija – šiuolaikiškas jaunos režisierės Gražinos Jonušaitės požiūris į šį kūrinį. Pats kompozitorius yra sakęs: „Ši opera vis atgimsta scenoje todėl, kad joje yra ryškių melodijų. Be to, puikus, skambus Anzelmo Matučio libretas, o ir pats siužetas geras. Labai svarbu rasti raktą į vaikų širdis, jiems artimą temą. O čia dar scenoje ir patys vaikai veikia, nugali visas kliūtis, pasiekia laimę...“

Jaunimo rezidencijos jau tapo Klaipėdos muzikinio teatro tradicija. Jų metu atrandami talentai vėliau papildo teatro artistų gretas, stebina šalies ir užsienio publiką. Ankstesniais metais teatras surengė didelio susidomėjimo sulaukusias jaunimo rezidencijas „Statykime operą“, „Išbandyk profesiją“ ir „Renkuosi Klaipėdą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

net

net portretas
Memelyje vaivorykšte sceną ''pašventino'' ............tikisi vaikų gimstamumą pagerint pajūryje netradiciškai

kas

kas portretas
O KAS BUS Valinskas?

o

o portretas
buratino rolei tiktu raskevic... tapin... ar masiul....is ===
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių