Uostamiesčio Etnokultūros centras kviečia advento dienas skaičiuoti kartu

  • Teksto dydis:

Klaipėdos etnokultūros centre lapkritį ir gruodį numatoma daug ir įvairių advento laikotarpio renginių: edukacijos šeimoms, vaikų bei moksleivių grupėms, amato meistrams, vyksiantys gyvai ir internetu tiesiogiai transliuojami koncertai bei Klaipėdos krašto auksarankių meistrių rankdarbių parodos.

Belaukiant Kalėdų

Šiemet Etnokultūros centras (Daržų g. 10) advento metu siūlo praleisti laiką pinant advento vainiką (lapkričio 27 d. 10 ir 13 val.) ar liejant žvakes iš bičių vaško (lapkričio 27 d. 11 ir 14 val.). Tai ypač aktualu, nes pirmoji advento vainiko žvakė bus uždegta jau šį sekmadienį – lapkričio 28-ąją.

Taip pat įdomios ir ne ką mažiau naudingos gali būti ir kitos edukacijos šeimoms: gruodžio 4 d. 11 ir 13 val. – kalėdinių sausainių dekoravimas, kuris turėtų sudominti smaližius, visą laiką besidairančius ko nors saldaus. Na, o tiems, kurie žvalgosi eglutės arba ją jau įsigijo, gruodžio 4 d. 10 ir 12 val. etnologai siūlo pasidaryti siuvinėtą Kalėdų eglutės žaisliuką, gruodžio 11 d. 11 val. – pasigaminti šiaudinį angeliuką, gruodžio 14 d. 17. 30 val. – šiaudinę Kalėdų žvaigždę, o gruodžio 18 d. 10 ir 12 val. – išbandyti save Kalėdų eglutei darant girliandą iš siūlų.

Į visas advento edukacijas galima registruotis tel. (8 46) 410 108.

Dideliems ir mažiems

Galiausiai šią edukacijų grupę tarytum apvainikuos meistriškumo reikalaujantys užsiėmimai, kuriuose bus atskleisti Mažosios Lietuvos pirštinių savitumai. Praktiniai mokymai, į kuriuos buriami jau mokantieji vyks gruodžio 1 d. 17.30 val. (kilpinis mezgimas), gruodžio 8 d. 17.30 val. (dekoratyvios mezgimo technikos), gruodžio 15 d. 17.30 val. (nertos pirštinės). Apie Mažosios Lietuvos pirštinių savitumą kalbės, patirtimi dalysis ir mezgimo subtilybių pamokys tradicinių amatų meistrė Irena Armonienė. Būtina registracija tel. 8 699 06 591.

Klaipėdos etnokultūros centras stengiasi tradicinę kultūrą puoselėti ne tik tarp suaugusiųjų, nuolat bendrauti ir su vaikais. Todėl kviečia į edukacijas, skirtas vaikų bei moksleivių grupėms. Gruodžio 1–20 d. numatyti net trys skirtingi užsiėmimai. Per užsiėmimą „Atbėga elnias devyniaragis“ vaikai bus supažindinti su advento papročiais, burtais, žaidimais-rateliais, Kūčių vakaro valgiais (ikimokyklinėms vaikų grupėms ir 1–4 kl. moksleiviams). Užsiėmimas „Žąsų turgus“ vaikus taip pat kvies geriau pažinti adventą, tačiau labiau per Klaipėdos kraštui būdingus papročius ir praktikas (5–6 klasių moksleiviams). O teatre prie stalo mažiesiems bus sekamos „Pamario sakmės“. Tai bus jaukus bendravimas su vaikais stalo teatro pasirodymų principu. Padedant magiškoms lėlėms, teatralizuotai sekamos sakmės užrašytos Kuršių nerijoje, Klaipėdoje, Šilutės rajone. Programa parengta pagal leidinį „Pamario sakmės“ (sud. Dalia Kiseliūnaitė) ir skirta ikimokyklinėms vaikų grupėms bei 1–4 klasių moksleiviams. Į šias edukacijas galima registruotis tel. (8 46) 310 022.

Koncertai ir parodos

Adventas – susikaupimo, laukimo ir vilties laikotarpis. Šiam metų etapui skiriami specialūs koncertai, kuriuose bus galima dalyvauti gyvai arba klausytis jų tiesioginių transliacijų „Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt. Gruodžio 3 d. 17 val. koncertą „Laumių monai“ Klaipėdos etnokultūros centre surengs Vilniaus universiteto folkloro ansamblis „Ratilio“ (vad. Milda Ričkutė ir Kristina Aponavičiūtė). Gruodžio 17 d. 18 val. – „Lyliumai su Rasa Serra“. Dalyvaus Rasa Veretenčevienė, Akvilina Gaubienė, Ingrida Spalinskaitė-Kurienė. Koncertuose žiūrovų skaičius ribotas, todėl rengėjai kviečia iš anksto registruotis tel. (8 46) 410 108.

Pamaloninus ausis, reikia ir akims peno, todėl Etnokultūros centre jau dabar galima aplankyti unikalias parodas. Pirmadieniais–penktadieniais 15–18 val. galima apžiūrėti ekspoziciją „Mažosios Lietuvos pirštinės. Gyvoji tradicija“. Parodoje eksponuojamos šių dienų mezgėjų pirštinės, atspindinčios tradicinių Mažosios Lietuvos regiono pirštinių mezgimo manierą. Antradieniais–šeštadieniais 11–18 val. Meno kiemo dirbtuvėse veikia „Delmonų galerija“, kurioje eksponuojami tradiciniai delmonai (tekstiliniai krepšeliai), šiandieninių autorių darbai.

Klaipėdos etnokultūros centras kviečia užsukti ir advento dienas skaičiuoti kartu.

Renginių lankymas – tik su galimybių pasu, išskyrus parodas ir edukacijas moksleivių grupėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių