Afrikinis kiaulių maras aplenkė Klaipėdą

Lietuvos kiaulių ūkiuose afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkių nėra jau daugiau kaip pusantrų metų. Tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša, kad iš Europos minėtasis virusas dar nesitraukia.

Visoje Europoje teritorijos yra suskirstytos zonomis, kuriose pažymima, kur AKM protrūkių randama daugiausia.

Pasak VMVT Klaipėdos departamento patarėjo Virgilijaus Valantino, Lietuva priklauso antrajai zonai.

„Trečioji zona – ta teritorija, kurioje nustatytas AKM naminių kiaulių ūkiuose ir laukinėje faunoje. Antroji zona – teritorijos, kuriose nustatytas AKM tik laukinėje faunoje. Pirmoje zonoje atsiduria tos teritorijos, kurios ribojasi su antrąja zona. Mes esame antroje zonoje, kur nustatytas AKM laukinėje faunoje. Pas mus jau apie pusantrų metų AKM nėra kiaulių ūkiuose, bet laukinėje faunoje viruso atvejų tikrai nustatome“, – sakė V.Valantinas.

Pas mus jau apie pusantrų metų AKM nėra kiaulių ūkiuose, bet laukinėje faunoje viruso atvejų tikrai nustatome.

Į antrąją zoną patenka Klaipėdos rajonas, Kretingos rajonas, Palanga, Skuodas, Neringa.

Pirmoje zonoje – Agluonėnų seniūnija, Vėžaičių seniūnija, Dauparų–Kvietinių seniūnija, Dovilų seniūnija, Priekulės seniūnija, Kretingalės seniūnija. Šiose teritorijose AKM nei šernams, nei kiaulėms nebuvo nustatytas. Tačiau šiose teritorijose vykdomas stebėjimas.

V.Valantino teigimu, Klaipėdos rajone esanti Sendvario seniūnija yra žaliojoje zonoje, kur AKM taip pat nebuvo nustatytas nei šernams, nei kiaulėms. Į šią zoną patenka ir Klaipėdos miestas, kartu su Girulių mišku bei visa Neringa.

Lietuvoje visi medžiotojų sumedžioti šernai yra tiriami VMVT laboratorijose.

„Šernų kraujo mėginiai atvežami į laboratoriją. Šerniena iki tol saugoma šaldytuvuose. Kai tik gauname tyrimo atsakymus, kad šerniena yra sveika, tada ją galima atiduoti vartoti žmonėms, o jeigu ji užkrėsta, šernas yra sunaikinamas specialiose medžiotojų iškastose duobėse. Jeigu būtų nustatytas AKM kiaulių ūkiuose, tada Europos Komisija perbraižytų zonų žemėlapį ir atitinkamai vykdomas stebėjimas bei taikomos kitos profilaktinės priemonės“, – paaiškino pašnekovas.

VMVT duomenimis, Lietuvoje per 2021 m. AKM nustatytas beveik 400 šernų, per šių metų sausį – keturiems.

Slovakijoje pernai gruodį liga buvo nustatyta dviejuose ūkiuose, kuriuose buvo laikoma virš 40 tūkst. kiaulių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių