Akmenės merui – rūpesčiai dėl gėlyčių

Specialiųjų tyrimų tarnyba aiškinosi, kur plaukia aplinkos apsaugos rėmimo programos pinigai. Klausimų dėl korupcijos rizikos pareigūnams kilo dėl Akmenės savivaldybėje vykdytų gėlių sodinukų viešųjų pirkimų. Gerokai didesnes sumas nei Klaipėda už taršos leidimus surenkanti Akmenė kritikos sulaukė ir dėl to, kad pavydėtina sėkmė viešuosiuose pirkimuose lydi vieną ūkininkę, kurios dukra vadovauja savivaldybei pavaldžiai įstaigai.

Klaipėdai lėšų – mažiau

Akmenės rajono savivaldybė pernai disponavo 786 935 eurais savivaldybių aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios (SAARS) programos lėšomis.

Tokias sumas šiam rajonui pavyko gauti dėl taršos leidimų, už kuriuos sumoka rajone įsikūrusios pramonės įmonės.

Klaipėdos miestas sulaukia ketvirtadaliu milijono eurų mažesnių sumų – šiemet iš šios programos uostamiesčiui numatyta tik apie pusė milijono eurų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pateiktoje analizėje Klaipėdos savivaldybę mini lyg pavyzdį, kaip derėtų viešinti, kam išleidžiamos šios programos lėšos.

"Klaipėdos miesto savivaldybės internetinėje svetainėje yra viešinama išsami SAARS programos priemonių įgyvendinimo informacija, skelbiamos iki SAARS programos lėšų panaudojimo buvusio objekto fotonuotraukos ir vaizdinė medžiaga su pokyčiais po finansavimo skyrimo", – rašoma ataskaitoje.

Mamai – 51 tūkst. eurų

STT analizės metu identifikuoti viešieji pirkimai, kurie kėlė realią korupcijos riziką.

Lietuva – "švogerių" šalis.

Akmenės rajono savivaldybė nuo 2017 m. balandžio gėlių sodinukus perka iš tos pačios vietos ūkininkės G.G.

Sutarties, kuri pasirašoma trejų metų laikotarpiui, vertė – 51 tūkst. eurų.

Pastebėtina, kad prieš šį konkursą Akmenės savivaldybė buvo pasirašiusi sutartį su toje pačioje vietovėje registruotu gėlininkystės ūkiu, tik jis tuo metu buvo registruotas šios ūkininkės dukters vardu. O ši gėlininkė priklauso Akmenės rajoną valdančiai Socialdemokratų partijai, kaip ir pats rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Aktyvią Socialdemokratų partijos narę lydi sėkmė ne tik gėlininkystėje, bet ir valdiškoje karjeroje. Moteris šiuo metu vadovauja Akmenės rajono savivaldybės kultūros centrui.

"Ne vienerius metus garsiai kalbame, kad opozicijai kelia įtarimų viešieji gėlių sodinukų pirkimai. Vien tik palyginus aplinkinių ūkių siūlomas kainas, aiškėja, kad perkama brangiau, nei galima būtų. Gėlininkai mums yra minėję, kad sąlygos keliamos tokios, kad tik jas iš anksto žinantis ūkininkas drįstų dalyvauti konkurse. Neapibrėžti kiekiai, todėl kiti net ir nedalyvauja konkurse", – nuomonę apie STT sudominusius gėlių pirkimus išsakė Akmenės rajono tarybos narys Richardas Sudaris.

Neaiškūs kainos kriterijai

Analizuojant sutartį su ūkininke, STT atkreipia dėmesį, kad Akmenės savivaldybė nuo 2017 m. išskirtinių reikalavimų neturinčiame viešajame pirkime laimėtoja pripažįsta tą pačią ūkininkę, kuri yra savivaldybės biudžetinės įstaigos vadovės artimas asmuo.

"Be to, 2017 m. balandžio 5 d. sutarties specialiųjų sąlygų viename iš punktų ūkininkei nustatytos itin palankios sąlygos, t. y. kad gali būti perkami sutartyje nenurodyti gėlių sodinukai, kurių kaina pagal sutarties 3.1 punktą skaičiuojama pagal tos dienos mažmeninę kainą, nors niekur nenurodyta, kaip tokia kaina yra skaičiuojama. Neaišku, kas ir kokiais kriterijais remiantis ją skaičiuoja", – pažymėta STT ataskaitoje.

Klausimai: Akmenės tarybos narys R.Sudaris stebėjosi, kad apie STT atliktą analizę kai kurie tarybos nariai net nežinojo. (Vaizdo medžiagos stop kadras)

Taip pat STT nurodė, jog nėra aišku, kokių kainodaros skaičiavimo principų laikėsi savivaldybė, kaip vykdė sutartyje neaptartų perkamų prekių užsakymą bei kainos kontrolę ir kokia tvarka skaičiavo pirkimo dieną buvusią augalų mažmeninę kainą.

"Juo labiau kad korupcijos rizikos analizės atlikimo metu savivaldybės atstovai negalėjo pateikti sutartyje neaptartų augalų užsakymus patvirtinančių dokumentų, pagal kuriuos 2019 m. už sutartyje nenumatytus augalus iš SAARS programos lėšų ūkininkei G.G. buvo sumokėta apie 4 214,8 euro. Svarbu tai, kad, palyginus kitų savivaldybių 2020 m. sudarytas sutartis ir perkamų gėlių sodinukų kainas, pastebėta, kad Akmenės rajono savivaldybė iš ūkininkės G.G. juos perka didesnėmis kainomis nei kitos savivaldybės", – akcentuoja STT.

Kiti perka pigiau

Akmenės savivaldybė už našlaičių sodinuką moka 50 centų be PVM. Pavyzdžiui, Pakruojo savivaldybė už našlaitės sodinuką moka vos 30 centų, o Plungės savivaldybė – 34 centus be PVM.

Už surfinijas Akmenės savivaldybė moka net 2 eurus už vienetą, o Pakruojis – 0,3 euro, Plungėje tos pačios gėlės perkamos po 91 centą.

Sprigių sodinukus Akmenės savivaldybė pirko po 1,5 euro, o Pakruojyje jos pirktos po 30 centų, Plungės savivaldybė mokėjo 91 centą už šį augalą.

Ledinukais vadinamos vienmetės gėlės pirktos po 50 centų, kaimyniniuose rajonuose mokėta 20 centų mažiau.

Dichondros sodinukus Akmenės savivaldybė pirko po 3 eurus už vienetą, o Pakruojyje sugebėta nupirkti perpus pigiau. Plungiškiai šių sodinukų prisipirko net tris kartus mažesne kaina.

"Įvertinus analizuotą informaciją, laikomės nuomonės, kad sutarties vykdymo sąlygose aiškiai nenustatytos sutartyje neaptartų perkamų prekių kainų ribos, dokumentuose nefiksuotas mažmeninės kainos patikrinimas, neforminti perkamų prekių užsakymai kelia korupcijos riziką dėl palankių sąlygų ūkininkei sudarymo, kai ji pati savo nuožiūra galėjo inicijuoti brangesnių augalų pardavimą, parinkti jų kiekį už savivaldybei neaišku kokia tvarka paskaičiuotą mažmeninę kainą", – reziumuoja STT.

Lėšos – ne vienmetėms gėlėms

Beje, savivaldybės tūkstančius eurų taškė vienmetėms gėlėms, nors SAARS programos išteklių panaudojimo kriterijus yra įvardijusi Aplinkos ministerija.

Pabrėžiama, kad šios lėšos turėtų būti skiriamos medžių, krūmų, naujų želdinių sodinimui, o ne vienmečiams gėlynams.

"Rekomendacijos, nors ir yra neprivalomos, tačiau SAARS programos finansavimo procese yra reikšmingos, nes savivaldybėms nustato finansuojamų veiklų kryptis, kurių nepaisymas sukelia lėšų išieškojimo inicijavimo teisines pasekmes", – tvarkas priminė STT.

Rovė ir sodino iš naujo?

Tarybos narys R.Sudaris pastarajame Akmenės tarybos posėdyje viešai pateikė klausimų Akmenės rajono merui V.Mitrofanovui ir savivaldybės administracijos direktorei Aromedai Laucienei – kaip rajono valdžia vertina STT atliktą analizę?

"Išgirdau tokį atsakymą, kuris reikštų esą "vsio zakono" (viskas teisėta – liet.). Savivaldybę valdo socialdemokratai. Meras, kaip visuomet, atsakomybės kratosi. Jis aiškino, kad esą tokios jau yra viešųjų pirkimų procedūros. Tai, kad mes perkame gėles tris kartus brangiau nei aplinkiniai rajonai, kelia šypseną. Gėlių tiekėjas, artimais ryšiais susijęs su administracijos pavaldume esančios įstaigos vadove, esą normalu? Man tai kelia nuostabą", – kalbėjo R.Sudaris.

Tarybos narys tikino, kad Akmenė visą vasarą žydėjo taip, kaip nė vienas šalies miestas.

"Prieš keletą metų rovė dar žydinčias gėles ir naujomis užsodino. Susidaro toks įspūdis, kad perkama tik tam, kad pirktų. Mūsų rajone taip jau nutinka, jei esi artimas merui – taupymo nėra, o nesi artimas, pradedame taupyti. Tai – mažų rajonų problema. Kaune tokios situacijos nebūtų – ten dešimtys žurnalistų analizuoja savivaldybės viešuosius pirkimus, yra visuomenės kontrolė. O mažų ir atitolusių rajonų merai – it karaliukai. Formuojasi valdžios vertikalė, kurios neįmanoma paveikti. Aš manau, kad net į STT analizę nebus jokios reakcijos", – pastebėjo R.Sudaris.

Davė parodymus STT

Akmenės meras V.Mitrofanovas dienraščiui aiškino, kad STT analizė jo visai negąsdina, o šios tarnybos tyrimai jam kartais atrodo it specialiai užsakyti.

"Lietuva – "švogerių" šalis. Įvairiose tarnybose dirba mano bendramokslių. Bet labai jau vektoriškai atrodo STT parinkti objektai, kurie buvo tiriami. Užkliuvo net ne administracijoje dirbantis žmogus, o administracijai pavaldžios įstaigos vadovas. Labai liūdna, kad kai kurios teisėsaugos struktūros naudojamos politiniams dalykams", – kalbėjo V.Mitrofanovas.

Meras prisiminė, kad jam yra tekę lankytis STT ir duoti parodymus.

"Teko aiškintis, kodėl aš ligoninės vadovui išeitinę išmokėjau. Skundžia opozicija. Ne meras viešuosius pirkimus vykdo, aš nuo tokių dalykų nusišalinu. Ne merui gėlėmis rūpintis. Mes čia matome politikavimą šiame dalyke. Vyko viešas konkursas, visi galėjo dalyvauti. Ar buvo vienas dalyvis? Aš nežinau, gal buvo ir daugiau paklausimų. Man vėliau specialistai papasakojo, kad tie, kurie čia tuos klausimus kelia, ir norėjo gėles pardavinėti", – mįslingais kaltinimais aplinkai žarstėsi Akmenės rajono meras.

V.Mitrofanovas aiškino, kad pirkinio kaina – subtilus dalykas.

"Gal Klaipėdoje, perkant didesniais kiekiais, sugebama pigiau nupirkti? O ir sodinukai būna įvairaus dydžio. Kai prasideda tokios diskusijos, visi mes gėlininkai ar automobilistai tampame", – kritikos strėles atmušinėjo V.Mitrofanovas.

Akmenės rajono meras pripažino tik kelias STT pastabas.

"Mes aptarėme, kad teisingos pastabos apie kontrolę. Iš tiesų, kas stebi ir skaičiuoja, kiek gėlių nupirkta? Ar meras turi nueiti ir suskaičiuoti, kiek gėlių susodinta?" – klausė V.Mitrofanovas.

Kasmet – po 27 tūkst. eurų?

V.Mitrofanovas patikslino, kad 2017-aisiais su gėlininke G.G. sutartis buvo pasirašyta trejiems metams.

"Per metus mes gėlėms išleidžiame maždaug po 17 tūkst. eurų", – skaičiavo meras.

Tačiau Viešųjų pirkimų tinklalapyje viešinamos šios savivaldybės vykdytų pirkimų ataskaitos byloja, kad 2021 m. su gėlininke buvo pasirašytos keturios sutartys beveik 27 tūkst. eurų. Panaši suma išleista ir 2020 m.

"Skaičiuokite, jei tik norite", – į pateiktus skaičius replikavo V.Mitrofanovas.

Meras, pasitikslinęs su pavaldiniais, patikino, kad po 2017 m. rengto konkurso 2020-aisiais buvo rengtas kitas viešasis pirkimas. Pasak V.Mitrofanovo, jį laimėjo ta pati ūkininkė.

"Kas metus galima jį pratęsinėti. Ar protinga sutartį dabar nutraukti? Aš nežinau. Gal ir nebūtų protinga? Viskas juk brangsta", – tikino meras.

Socialdemokratas nejautė jokio nepatogumo, kad savivaldybė sudarinėja sutartis su mero partijos bičiulės motinos ūkiu.

"Mūsų partijos skyriuje – 500 žmonių. Kultūros centro direktorė yra partietė, bet jos mama nėra partijos narė. Mes neperkame iš partiečio. Ar pirkome iki 2017-ųjų? Aš nežinau", – tikino V.Mitrofanovas.

Jis tikino, kad nieko ypatingo šioje istorijoje nėra.

"Aš kaip tik džiaugiuosi, kad mes perkame iš savo verslo. Ūkio ministerijai esu siūlęs, kad leistų 10 procentų biudžeto išleisti perkant prekes ir paslaugas iš rajone registruotų įmonių. O kaip kitaip mes paremsime savo vietinį verslą?" – kalbėjo Akmenės meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ka nori ta daro

ka nori ta daro portretas
iš mero atsakymų jaučiasi visiskas pofigizmas ir nusispjaut jam atrodo ant STT, gal jis ir ten ryšių turi?

korupcija

korupcija portretas
jau seniai dėl tų gėlyčių kalbos sklido ir sąsajų ir ryšių tik kad vietinė žiniasklaida užtildyta ir neįgali parašyti visos tiesos apie tai kas vyksta rajone, šaunu, kad atsiranda nepriklausomų žurnalistų, kurie gali vis dėlto dar šiais korupcijų laikais kažką atsklaisti

Akmenietė

Akmenietė portretas
Tiesa, nei vienas miestas taip neżydi, kaip čia. Visada rūpinamas įvaizdis. Kaip namie. Nuvysta gėlės, pakeičiama naujomis. Taip ir čia, sezonas baigiasi ir keičia. O ir medelių naujų yra, jie juk neviemečiai.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių