Apie AEI gyventojai gali sužinoti daugiau: APVA užsakymu parengtas informacinis katalogas

Norint gyventojams pateikti platesnę informaciją apie atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) priemonių pritaikymą daugiabučių renovavimo projektuose, Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) iniciatyva buvo parengtas informacinis katalogas. Jame gyventojai gali susipažinti su pagrindine informacija apie AEI pritaikymą gyvenamuosiuose pastatuose.

Įgyvendinant daugiabučių atnaujinimo programą, valstybinės institucijos skirs paramą tiems projektams, kurie ne tik pasiekia A klasę pagal energinio efektyvumo skalę, bet ir naudoja AEI priemones – saulės elektrines ar vėjo jėgaines. Todėl buvo priimtas sprendimas sukurti priemonę, kuri leistų gyventojams ir daugiabučių administratoriams paprastai susipažinti su AEI ir jų teikiamomis naudomis.

„Kataloge pateikiama apibendrinta informacija apie AEI technologijas, kurios gali būti pritaikomos individualiuose ar dau-giabučiuose namuose. Iki šiol trūko leidinio, kuris būtų skirtas ne tik mokslininkams, projektuotojams, bet ir gyventojams, kurie, skaitydami šį leidinį, susipažins su galimomis technologijomis, kurios gali būti įdiegtos daugiabučiuose pastatuose“, – sakė Saulius Skrodenis, Atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo atnaujintuose /atnaujinamuose daugiabučiuose namuose priemonių ir techninių sprendinių katalogo rengėjas.

Šilumos energijos taupymo potencialas – daugiabučiuose

Katalogas paskelbtas APVA puslapyje, jame išdėstyta naujausia, 2023 m. informacija. Katalogas recenzuotas doc. dr. Juozo Bielskaus. Kataloge, kurio parengimas truko 9 mėnesius, remtasi lietuviškais šaltiniais ir užsienio šaltinių informacija. Valstybės institucijos teigia, kad atsinaujinanti energetika šiuo metu yra perspektyvi energijos gavybos sritis, kuri naudojama modernizuotuose arba modernizuojamuose daugiabučiuose.

„Daugiabučiai gyvenamieji pastatai Lietuvoje, kurie sudaro 60 proc. visų Lietuvos pastatų fondo pagal plotą, sunaudoja daugiausia, t. y. 54 proc., galutinės suvartojamos šilumos energijos. Būtent šioje srityje yra didžiausias šilumos energijos kiekio taupymo potencialas, todėl AEI priemonės, jų diegimas atnaujinamuose ar atnaujintuose daugiabučiuose šiandien ir perspektyvoje itin svarbūs. APVA iniciatyva buvo parengtas šis katalogas, siekiant gyventojus ir daugiabučių namų administratorius paskatinti taikyti AEI priemones“, – teigė Edvardas Petrauskas, Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus patarėjas.

Skirtas gyventojams

Anot katalogo rengėjų, AEI plėtra daugiabučiuose pastatuose nėra greita, tačiau ateityje tikimasi pokyčių, kadangi daugiabučių finansavimo lygį lems ne tik energetinio efektyvumo klasė, bet ir įrengtos atsinaujinančios energijos technologijos. Tokios sąlygos jau taikomos naujausiame kvietime gauti valstybės paramą, valstybė ateityje paramą daugiabučių atnaujinimo programose suteiks tik tiems projektams, kurie leis sumažinti energijos suvartojimą ir naudos AEI.

„Leidinyje perteikiamos naujovės mokslo srityje gali būti vertinamos kaip klasikinės, kurios pasaulyje diegiamos jau daugelį dešimtmečių, bet pateiktos technologijos daugeliui gyventojų gali būti naujiena ir naujovė, o leidinys ir skirtas šiai visuomenės daliai. Leidinyje technologijos pateikiamos nuo šilumos transformatorių (saulės kolektorių, šilumos siurblių) iki elektros (saulės jėgainės ir vėjo jėgainės). Leidinyje paminėtos technologijos nėra naujos, bet iki šiol sulaukia mokslininkų dėmesio, šios technologijos nuolatos tobulinamos, plečiamos pritaikomumo sritys. Galima teigti, kad pagrindinis leidinio originalumas yra tas, kad jis yra koncentruotas į daugiabučius pastatus ir skirtas gyventojams“, – sakė katalogo rengėjas S. Skrodenis.

Daugiau informacijos apie daugiabučių modernizavimo programą ir sąlygas rasite APVA tinklalapyje https://modernizuok.apva.lt/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių