Atliekų kultūros egzaminas niekada nesibaigia: nugalėtojai švytėjo šypsenomis

Prieš 40 metų Klaipėdos kiemuose nebuvo jokių atliekų konteinerių. Žmonės šiukšles išnešdavo vakarais, kai į kiemą atvažiuodavo šiukšliavežė. Apie rūšiavimą nebuvo net kalbos. Pirmieji rūšiavimo konteineriai uostamiestyje atsirado prieš maždaug 20 metų. O kitąmet daugiabučių kiemuose turėsime nebe keturis, o penkis konteinerius, nes pradėsime atskirai rūšiuoti maisto atliekas.

Akivaizdu, kad atliekų tvarkymas nuolat keičiasi. Mokslininkams atskleidžiant vis naujas ekologines problemas bei politikams inspiruojant rūšiavimo ar perdirbimo naujoves, pokyčiai atliekų tvarkymo srityje plūsta iš visų pusių. Todėl nieko keisto, kad kelių Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų specialistai prieš keletą metų iškėlė idėją naujoves pristatyti patrauklia forma – organizuoti respublikinį Atliekų kultūros egzaminą, kuris šiemet vyko jau trečią kartą.

Klaipėdoje – susidomėjimo bumas

Šiemet Atliekų kultūros egzamine dalyvavo visos Lietuvos savivaldybės. Bet kuris šalies gyventojas nuo šešerių metų galėjo prisijungti prie egzamino svetainės https://egzaminas.atliekukultura.lt/ ir išspręsti savo amžiaus grupei skirtas užduotis. Per visą šalį susidomėjusių Atliekų kultūros egzaminu šiemet buvo virš 12 000, pernai dalyvavo apie 10 000.

Klaipėdos regione egzamino vykdymą koordinavo Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), pasak kurio atstovų, susidomėjimas didėjo visose Vakarų Lietuvos savivaldybėse, o Klaipėdoje – daugiau nei dešimteriopai.

„Skaičiai maloniai stebina. Regione per metus egzamino populiarumas išaugo daugiau nei dvigubai – nuo 480 pernai, iki 1 026 dalyvių šiemet. Klaipėdoje pernai egzamino užduotis sprendė 39 dalyviai, o šiemet jau dalyvavo 424 moksleiviai, studentai, suaugusieji“, – pasakojo Arūnas Liubinavičius, egzamino koordinatorius.

Uostamiestyje tradiciškai daugiausia dalyvavo moksleivių. Bet labiausiai nustebino faktas, kad šiemet aktyvūs buvo mokyklas kadaise baigę suaugusieji, tokių egzamine dalyvavo 64, o vyriausiam dalyviui – net 69 metai.

KRATC nuotr.

Prizai geriausiems

Kiekvienas Atliekų kultūros egzamino dalyvis, teisingai įveikęs minimalų užduočių skaičių, gali iš egzamino portalo parsisiųsti „Pažengusiojo“, „Žinovo“ arba „Eksperto“ diplomus. Tai simbolinis įvertinimas, kiekvienam. O geriausiai pasirodžiusiems egzamine – surinkusiems daugiausia balų savo amžiaus kategorijoje – buvo įsteigti savivaldybių, RATC ir rėmėjų prizai. Pačius pačiausius, surinkusius maksimalų balų skaičių per trumpiausią laiką, pagerbs ir egzamino globėjas – LR aplinkos ministerija.

Klaipėdoje 6 nugalėtojai jau sulaukė pagyrų ir ekologiškų dovanų ir Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko ir KRATC direktorės Romos Budrienės.

Suaugusiųjų klaipėdiečių grupėje geriausias žinias pademonstravo Viktorija Lapichinaitė, teisingai atsakiusi į 19 klausimų iš 20. Pasak Viktorijos, ji nėra aplinkosaugos specialistė, dirba finansų srityje, bet dalyvavo Atliekų kultūros egzamine pernai, šiemet pabandė išspręsti bandomąsias užduotis, tad rasti teisingus atsakymus egzamino metu nebuvo sunku.

5–10 klasių grupėje absoliučia nugalėtoja tapo Klaipėdos Vydūno gimnazijos septintokė Beatričė Rubinaitė, teisingai atsakiusi į visus 20 egzamino klausimų. Ir tai nėra atsitiktinumas.

„Mokykloje dalyvaujame daugybėje edukacijų, olimpiadų, susijusių su aplinkosauga, atliekų tvarkymu, tvaru-mu. Tos žinios ir pravertė egzamine“, – pasakojo Beatričė.

Na o didžiausios pagarbos ir komplimentų sulaukė Klaipėdos „Universa Via“ tarptautinės mokyklos 1A klasės mokinukai Milita Šlušnytė, Elinga Plačaitė, Agata Kovaliova, Kristupas Mindaugas Sipavičius bei jų mokytoja Alina Kravčenko. Pasak pedagogės, visa jų klasė pusę metų nuosekliai ruošėsi egzaminui ir rezultatas akivaizdus: keturi mokiniai surinko maksimalų balų skaičių – 15 teisingų atsakymų iš tiek pat galimų, nedaug nusileido ir kiti bendraklasiai.

„Tai yra egzaminas, kuris lyg ir baigiasi šiandien, bet kartu ir egzaminas, kurį laikyti reikės visą gyvenimą. Tas supratimas, kad rūšiuoti būtina, turi lydėti mus visada. Jūs, vaikučiai, turbūt dabar žinote daugiau negu jūsų tėveliai, tai va prašau tas žinias perduoti jiems. Nuo visų mūsų priklauso, kokioje Klaipėdoje, kokiame pasaulyje mes gyvensim. Gražiame, švariame, ekologiškame, ar ne. Aš manau, kad tik švariame. Ačiū Jums, ir laikykime šį egzaminą visą gyvenimą“, – sveikindamas nugalėtojus linkėjo V.Grubliauskas, Klaipėdos miesto



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mergaitei su

Mergaitei su  portretas
tokiais normaliais gebėjimais save reikia išbandyt kitokiose srityse o ne žeminančiuose kongo konkursuose

Chyy

Chyy portretas
Šiukšlyno žmonėms atliekų kultūra ir atitinkamas skonis?:D)

Realybė

Realybė portretas
Graži akcija, o realybė, deja, kita! Daugybė,( kaip nekeista ir išsilavinusių , pasituričiųjų žmonių), visai nerūšiuoja, ir beveik labai neveža į KRATC-o aukštelės .to , kam kaupti nėra jokių konteinerių. Stambiagabaritinės atliekos iš daugiabučių surekamos llabai retai,.. Tad vežti tokias atliekas gyventojui reikia ir laiko, ir sąnaudų pabrangusiam kuru. Žmonės dažniuaisiaf argumentuoja, kad tai privalu daryti pačiam KRATC-uii ! Gaila, kad naujoji vadovė- "ant RSV Atūno pavadėlio". Tad permainių ir nesitikėkime. VIen tai, kad centrinėje Lėbartų kapinių vietoje net nėra konteinerių nei žalioms atliekoms, nei stiklui, nei plastikui, niekam nekliūva ! O juk TOKIOS atliekos kapinėse kas savaitę išmetamos tonomis. Tad dar daugiau parodopmųjų akcijų, apmokamų puvlikacijų dienraščiuose matysime, o situacija, varduar keisis..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių