Dėl dar vienos sukakties – įvairios idėjos

Susitikime su Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus nariais ir Karaliaučiaus krašto lietuvių bendruomenės atstovu Sigitu Šamborskiu buvo aptartas ne tik artėjantis Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos šimtmetis, bet ir vėl iškeltas klausimas dėl sukilėlio Juozo Polovinsko-Budrio palaikų atgabenimo į Klaipėdą.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sakė, kad vakar buvo apsikeista tam tikromis idėjomis dėl Lietuvai ir Klaipėdai svarbios sukakties.

"Buvo kalbama apie J.Polovinsko-Budrio palaikų klausimą, o tai jau vieną kartą buvo kelta, dabar dar kartą apie tai buvo kalbama. Taip pat tikslas buvo apsitarti ir pasidalinti tam tikromis idėjomis, pasitinkant Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos šimtmetį. Išgirdome, kokių siūlymų, minčių turime. Iš dalies pristatėme mūsų kertinius to įvykio paminėjimo akcentus. Tai buvo gražus, draugiškas, geranoriškas susitikimas, bandant konsoliduoti mūsų idėjas, mintis deramai paminint visai Lietuvai svarbų istorinį įvykį", – teigė V.Grubliauskas.

Uostamiestyje vakar lankydamasis S.Šamborskis trumpai pasidalino mintimis apie dabartinę situaciją kaimyninėje Kaliningrado (Karaliaučiaus) srityje.

"Jeigu trumpai – kol kas į getus nevaro ir nešaudo, bet prispausti tiek, kad cyptelėti jau niekas nedrįsta. Organizacijos išdraskytos, uždarytos, prieš mėnesį išregistruota paskutinė rimta lietuvybės skleidėjų, puoselėtojų, lietuvių kalbos mokytojų asociacija. Vydūnas nuplėštas, M.Mažvydas uždengtas maišu. Vienu žodžiu, neapykanta vyrauja", – neslėpė S.Šamborskis.

Jis užsiminė, kad dėl Lietuvos politikų apriboto kai kurių prekių tranzito iš žemyninės Rusijos dalies į Kaliningrado (Karaliaučiaus) sritį taip pat buvo kilusi isterija, lietuviai buvo vadinami fašistais.

"Dėl tranzito kilo baisi isterija. Tai buvo panaudota prieš mus, prieš Karaliaučiaus lietuvius, kadangi buvome arčiausiai. "Lietuviai visi tokie patys, visi fašistai, tuoj per juos mirsime badu, eikime kariauti, pasiimti Klaipėdą" – šnekos buvo labai rimtai piktos, pagiežingos, grasinamos", – tikino Karaliaučiaus krašto lietuvių bendruomenės atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių