Dėl M. Gorkio mokyklos vardo – diskusijos

Pasigirdus kalboms, kad laikas svarstyti Klaipėdos Maksimo Gorkio progimnazijos pavadinimo keitimą, mokyklos bendruomenė ėmė stebėtis – kodėl jos neklausiama, ar mokykla norėtų kito pavadinimo?

Kuo kaltas rašytojas?

Klaipėdos savivaldybės tarybos narė Ela Andrejeva pripažino, kad per šalį besiritantis paminklų griovimo ir pavadinimų keitimo vajus kartais erzina.

"Negalima imtis veiksmų nepagalvojus ir nepasitarus. Yra tokių politikų ir veikėjų, kurie būtent taip ir elgiasi. Tačiau kuo aš tvirtai tikiu, tai tuo, kad Klaipėdos tautinės bendruomenės gyvens taikoje. O Lietuvoje visi pavadinimai turi būti lietuvių kalba ir tik lietuviški. Mes gyvename Lietuvoje, turime savo vėliavą ir pavadinimus turime turėti lietuviškus", – tikino E.Andrejeva.

Diskusijos dėl M.Gorkio mokyklos perkrikštijimo kyla ne pirmą kartą. Šio rusų rašytojo pavardė buvo užkliuvusi dar tuomet, kai šalyje virė aistros dėl Petro Cvirkos paminklo.

Progimnazijos direktorė Irina Narkevičienė tikino, kad ugdymo įstaiga M.Gorkio pavadinimą sugebėjo išsaugoti net ir atgavus nepriklausomybę.

O kodėl dabar M.Gorkis ima kliūti?

"1948 metais mokyklai duotas šis vardą, jis neužkliuvo net ir atgavus nepriklausomybę. O kodėl dabar M.Gorkis ima kliūti? Mums jis nekliūva", – tikino I.Narkevičienė.

M.Gorkis – išties yra J.Staliną artimai pažinojęs sovietinių laikų rašytojas, tačiau jis gebėjo nuo bado ir suėmimų išgelbėti ne vieną rusų inteligentijos atstovą.

Rašytojo mirtis iki šiol apipinta mįslėmis ir nuodijimo versijomis. Jo palaikai buvo kremuoti, urna įmūryta Kremliaus sienoje.

Istorikas ir žurnalistas Arkadijus Vaksbergas apie M.Gorkio mirtį yra rašęs: "Kremliaus sienos nišoje užmūryta ne tik jo gyvenimo paslaptis, bet ir mirties paslaptis – viena baisiausių begalinėje kruvinų sovietų paslapčių serijoje."

Irina Narkevičienė. Klaipėdos Maksimo Gorkio progimnazijos nuotr.

Norėtų "Svajonės" vardo

Tarybos narė E.Andrejeva tikino, kad jei savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijoje kiltų diskusija dėl šios mokyklos pavadinimo, ji pirmiausia politikus ragintų neskubėti.

"Reikia viską pasverti ir apgalvoti. Istoriją reikia gerbti. Bet reikia įsiklausyti ir į bendruomenę. Pati mokyklos bendruomenė siūlytų "Svajonės" pavadinimą. Ir man šis pavadinimas būtų gražus. Svarbu tai, kad pavadinimo siūlymas ateina iš pačios mokyklos bendruomenės", – patikino E.Andrejeva.

Mokyklos direktorė I.Narkevičienė tikino, kad rimtų mokyklos bendruomenės apklausų dėl naujo mokyklos pavadinimo dar nebuvo.

"Išgirdę, kad kyla diskusijų dėl Aleksandro Puškino gimnazijos Kaune vardo pakeitimo, išsigandome, kad ir mums keis pavadinimą. Na, jei steigėjas nuspręs, tai keisime ir pradėsime naują gyvenimą Bet norėtume, kad bent mūsų paklaustų", – patikino įstaigos vadovė.

Rūpinimasis ukrainiečių vaikais

I.Narkevičienė pastebėjo, kad rusakalbių mokyklai ir taip atsirado daug iššūkių.

"Šiuo metu jau turime 110 ukrainiečių mokinukų. Aš manau, kad M.Gorkis nieko blogo Lietuvai nepadarė. Bet dabar tikrai sudėtingas laikas. Kyla daug visokių aistrų. Svarbu, kad rusakalbių mokyklos išliktų. Šiuo metu tokios mokyklos turi rimtas užduotis – integruoti ukrainiečių vaikus", – rūpesčiais dalijosi direktorė.

I.Narkevičienė pripažino, kad ir jai gražus būtų "Svajonės" pavadinimas.

"Kuo mažiau aistrų, tuo geriau, kažkas vis imasi tam tikrų audrinimų. Kuo ramiau, tuo mums geriau. Pasigirdus aiškinimų, kad ukrainiečių vaikams ne vieta rusakalbių mokyklose, ima nuostaba. Kiekvieno vaiko ir kiekvienos šeimos klausiame, koks jų požiūris į rusų kalbą. Jei vaikas nenori, randame jam kitų ugdymo būdų. Bet dauguma tikina, kad jie nieko prieš mokytis rusų kalba. Daugelis atvykėlių juk viliasi, kad netrukus važiuos namo", – kalbėjo I.Narkevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Мы - ГОРЬКОВЦЫ!! Мои одноклассники против изменения названия!!

Ar Lietuvoje mokyklos vieta fašistams atminti?

Ar Lietuvoje mokyklos vieta fašistams atminti? portretas
Piuškiną Kaune pakeis ir tą Stalino pakaliką Klaipėdoje reikia naikinti.

Valentina

Valentina portretas
Pritariu to keista girdėti, nes nelabai tikisi, kad ukrainietis savo vaikus leistų į rusų mokyklą, kad plautų smegenys, reiškia, kad ukrainiečiai didžioji dalis pasiliko ginti savo šalį, o atbėgo į mūsų šalį, tie kuriuos atvažiavo į Ukrainą išvaduoti. Nes dabar KLP mieste okupantų kalba rėžia ausį. O mokykla pavadinti S. DAUKANTO mokykla, nes S. Daukanto gatvėje yra bus teisingiausia.
VISI KOMENTARAI 64

Galerijos

Daugiau straipsnių