Dėl „Rybporto“ pavadinimo – diskusijų audra: siūlo vadinti „Žvejybke“

Klaipėdiečio siūlymas iš šnekamosios kalbos pašalinti Žvejybos uosto rajono pavadinimą "Rybportas" sukėlė diskusijų audrą. Pats idėjos autorius įsitikinęs, kad metas keisti senus įpročius, tačiau kitaip manantieji perspėja, kad ne laikas perdėtam patriotizmui – tai gali virsti nesantaikos kurstymu.

Siūlo vadinti "Žvejybke"

"Kaip pastebėjote, yra nutraukiami visi ryšiai ir bendradarbiavimas su fašistinėmis Aliaksandro Lukašenkos ir Vladimiro Putino valdomomis valstybėmis Baltarusija ir Rusija, tai ir mums atėjo metas. Pranešu: naikinamas žodis "Rybportas". Seniai esame Žvejybos uosto mikrorajonas, tačiau tikiu, kad jūs, kaip ir aš, dažnai, kai paklausdavo, kur gyvenate, pasakydavote "Rybporte". Kadangi sakyti "gyvenu Žvejybos uosto rajone" yra nepatogu ir mažiau aišku vietiniams, nuo šiol patogumo dėlei visi galite sakyti gyvenu "Žvejybkėje". Nebent kas nors komentaruose pateiksite kokį nors geresnį trumpinį pavadinimą", – rašė Modestas Skersys.

Toks siūlymas socialiniame tinkle klaipėdiečių buvo įvertintas įvairiai.

"Paaiškink geriau, kas yra žodis "žvejybkė", man tai panašu į barbarizmą. Bet būtų geriau, kad įvertintų ekspertai", – nuomonę apie naujadaro siūlymą pateikė viena miestietė.

Kita klaipėdietė pabrėžė, kad siūlymas rajoną vadinti "Žvejybke" nėra tinkamas.

"Taip, šita priesaga nevartotina", – priminė kita internautė.

Toks siūlymas socialiniame tinkle klaipėdiečių buvo įvertintas įvairiai.

Supykdė tonas

Pats M.Skersys aiškino, kad tokia diskusija siekia švarinti lietuvių kalbą.

"O kas šis ponas pareiškėjas yra? Valdžios atstovas? Tiesiog taip paprastai sprendžia už kitus ir dar tokia forma, kaip "pareiškiu". Jeigu norite reikštis, tai, manau, geriau galėtumėte rajono visuomenei kokį nors naudingą darbą padaryti", – replikavo kita klaipėdietė.

Nuomones išsakė ir rusakalbiai, kurie iš karto pasijuto įžeisti – žmonės klausė, kodėl jaunimas kelia tokias diskusijas, jei rusakalbiai ir taip vadina Žvejybos uosto rajonu? Kiti rusakalbiai net pyktelėjo dėl nurodinėjančio tono.

Įžvelgia kurstymą?

Sulupės gatvės seniūnaitis Saulius Liekis, administruojantis socialinio tinklo "Facebook" paskyrą, kuri skirta Žvejybos rajono kaimynams, pripažino, kad sulaukė prašymų šalinti tokį pasisakymą iš internetinės erdvės.

"Taip, prašė pašalinti, nes tokia diskusija šiuo metu tikrai nėra protinga ir naudinga. Man taip pat atrodo, kad dabar tokios diskusijos yra kvailos ir tai yra nesantaikos kurstymas. Aš nematau čia jokios problemos – man nereikia jokių pamokymų, kaip vadinti Žvejybos uosto rajoną", – kalbėjo S.Liekis.

Diskusija internete virto vienas kito siuntinėjimu ten, kur jau visi žino.

"Tai nėra tas diskusijų objektas, dėl kurio reikėtų taip kautis. Jei tai būtų diskusija dėl karo ir Rusijos palaikymo, dar suprasčiau. Bet kelti erzelį dėl pavadinimo tokiu metu, kai visi yra įtampoje, tikrai nėra protinga. Gal jaunimas kitaip mato, bet yra laikas veltis į diskusijas ir yra laikas, kai reikia laikytis šalto proto", – nuomonę išsakė seniūnaitis.

S.Liekis abejojo, ar šnekamosios kalbos niuansų prikišinėjimas rusakalbiams yra geras dalykas.

"Nejau man kažkas uždraus, sutikus draugą, sakyti "privet"? Čia nereikėtų skaldyti malkų", – pastebėjo S.Liekis.


Šiame straipsnyje: Rybportaspavadinimasdiskusijoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių