Dokumentinio filmo kadruose – nepagražintas sovietmečio jūrininkų gyvenimas

  • Teksto dydis:

Birželio 6 d. 16 val. kino teatre „Arlekinas“ (Klaipėdos kultūros fabrikas) rengiamas nemokamas dokumentinio filmo „Reisas“ seansas ir susitikimas su filmo režisieriumi Rimantu Oičenka bei jo herojumi – jūrininku Laimučiu Janutėnu. Būtent jo 1975 metais nufilmuotas penkių mėnesių žvejybinio laivo „Nemunėlis“ reisas aplink Afriką tampa filmo pagrindu.

1975 m. Klaipėdos uostas, Lietuvos TSR. Laivo „Nemunėlis“ įgula atsisveikina su žmonomis ir leidžiasi į penkis mėnesius truksiantį reisą – žvejybą Atlanto vandenyne prie vakarinių Afrikos žemyno krantų. Nors laivas nutolsta per tūkstančius kilometrų nuo geležinės uždangos, bet jos šešėlis slenka paskui žvejus.

Pernai Varšuvos kino festivalyje filmas „Reisas“ buvo pažymėtas specialiu žiuri prizu. Filmo pagrindą sudaro dokumentinė medžiaga, kuri iki šiol niekur viešai nerodyta. Medžiaga buvo pas L. Janutėną, kol prieš šešerius metus pasiūlė ją režisieriui.

„Laimutis mėgo fotografuoti, turėjo 8 mm kamerą, fiksavo ir darbo momentus, – pasakojo R. Oičenka. – Įdomu tai, kad užsifiksuoti ir įgulos išsilaipinimai Afrikos uostuose: Dakare, Mauritanijoje, Angoloje. Medžiagos buvo apie 5 val., filme panaudojau 20 min. Laimutis filmavo gerai, todėl nebuvo lengva atrinkti. Medžiaga tapo filmu tik tada man, kai paprašiau asmeninių Laimučio ir jo žmonos Marytės laiškų, kuriuos jie rašė vienas kitam viso reiso metu. Laimutis tada buvo panašaus amžiaus, kaip ir aš dabar, ir sprendė panašias problemas: susituokė, susilaukė vaikų, ieškojo gyvenamosios vietos. Tai surezonavo ir supratau, kad kalbėdamas apie juos, galiu kalbėti apie tai, kuo ir aš pats dabar gyvenu. Kartu norėjau parodyti ir jų, kaip poros santykį, kuris trunka jau 50 m.

Filmas klaipėdiečiams bus įdomus, nes dar neseniai dažnos šeimos maitintojai buvo jūrininkai, išplaukdavę į ilgus reisus. Įdomu ir tai, kad matome nepagražintą tiek sovietinę Klaipėdos uosto realybę, tiek autentiškus jūreivių gyvenimo vaizdus.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas galėtų paneigti?

kas galėtų paneigti? portretas
kažkodėl pirma mintis - žmogelis ne šiaip sau sovietmečio laive nesiskiria su kamera ir foto, taikydamasis į savus ir svetimus... o paskui, išsilaipinęs ant kranto, sugalvoja susipilti vardinį kalną kažkur netoli oro uosto... ir ką gi: ,,paprašo" vežti iš statybų atliekas - veža; sugalvoja pastatyt keltuvą - pastato; per darbovietės langą pamatęs, kad statybose kažkas ne taip - lekia pavadovauti (elektrikas!); slidinėja su ,,savais" kada nori, o iš kitų ima mokestį ir t.t.. Pamėgintumėt jūs, gal pavyktų?!

na

na portretas
tai istorijos mokytoja,deja tavo ziniai laivyna naikinti pradejo prunckiene o baige prie vagnoriaus.prie ko cia komunistai .o as buvau jureivis ant transportinio refrezeratoriaus.

Aaa

Aaa portretas
Tokį filmą į kino teatrus reikia.
VISI KOMENTARAI 11

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių