Dronai virš Klaipėdos neskraido?

Nors gyventojų nusiskundimų dėl gyvenamuosiuose rajonuose sklandančių dronų nebuvo, primenama, kad juos pastebėję klaipėdiečiai nedelsdami praneštų tarnyboms.

Pėstininkų brigados „Žemaitija“ atstovė Gabija Vaitkutė tikino, kad už dronų sklandymą draudžiamose zonose skiriamos nemažos baudos.

„Lietuvos teisės aktuose yra numatytos baudos už bepiločių orlaivių naudojimo pažeidimus. Konkrečios baudos dydis priklauso nuo pažeidimo pobūdžio, sunkumo ir atsakomybės laipsnio, jų dydis numatytas administracinių nusižengimų kodekse“, – teigė G. Vaitkutė.

Bauda už oro erdvės taisyklių ir apribojimų nesilaikymą gali siekti nuo 100 iki 300 eurų, o nusižengus pakartotinai – nuo 300 iki 500 eurų.

Baudos gali būti taikomos už skrydžius virš gyvenamųjų vietovių.

„Be to, baudos gali būti taikomos už skrydžius virš gyvenamųjų vietovių, pramogų vietų, rekreacijos zonų, kultūros paminklų ir kitų įstatymų numatytų objektų arba jei yra pavojaus asmenų saugumui. Tiesa, Bepiločių orlaivių naudojimo taisyklės ir Administracinių nusižengimų kodekso reikalavimai gali keistis, todėl rekomenduojama sekti pataisas ir naujienas šioje srityje, kad būtų išvengta pažeidimų“, – pažymėjo pašnekovė.

Įstatymai numato, kad bepiločiai orlaiviai gali būti konfiskuojami, jei jie naudojami neteisėtai arba pažeidžiant aviakonstravimo taisykles ir oro erdvės taisykles.

„Bepiločiai ir jų dalys gali būti konfiskuojami, jei buvo naudojami teisės aktų pažeidimo tikslais arba yra susiję su nusikalstama veikla. Bepiločių orlaivių operatorius yra atsakingas už bet kokius pažeidimus, susijusius su jų naudojimu oro erdvėje. Taigi, jei bepiločiai naudojami neteisėtai arba pažeidžiant oro erdvės taisykles, jie gali būti konfiskuojami kaip įrodymas nusikalstamo veikimo atveju arba kaip sankcija už pažeidimus, susijusius su jų naudojimu“, – paaiškino G. Vaitkutė.

Teisės aktais nustatyta tvarka leidžiama pasitelkti Karo policiją ir sulaikyti asmenis.

„Taip pat turime technines priemones, kurias galime pasitelkti neutralizuojant ir nutupdant bepiločius orlaivius. Patarimas visuomenei – pamačius bepilotį orlaivį, informaciją perduoti Lietuvos policijai, Valstybės saugumo departamentui ar Lietuvos kariuomenei“, – priminė brigados „Žemaitija“ atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
O kur ir kaip galima sužinoti kur yra neskraidymo zonos. Kur rasti info apie zonas.

?

? portretas
parase, bet pamirso? nurodyti telefona
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių