Ekspertas: karas baigsis, kai puolančiojoje šalyje tuščias šaldytuvas nugalės televizorių

Kada Ukrainoje baigsis karas – klausimas, į kurį atsako nežino niekas. Su klaipėdiečiais susitikęs gynybos ekspertas Egidijus Papečkys aptarė ne vieną tolesnę karo vystymosi galimybę ir nepaliko vilties, kad šis siaubas greitai baigsis. Susitikime dalyvavo keli Ukrainos kariai, po sužeidimų reabilituotis atvykę į Lietuvą.

Paramos fondas "Artimas artimas" surengė šį susitikimą, kurio klausytojų dauguma buvo uostamiesčio šauliai.

Apie karo eigą ir įžvalgas apie jo pabaigos galimybes kalbėjęs E.Papečkys situaciją Ukrainoje stebėjo dar gerokai iki 2014 m. Jis pažįsta nemažai ukrainiečių kariškių, žino šios šalies žmonių nuotaikas, pažįsta jų mentalitetą, iš arti matė šalies privalumus ir trūkumus.

Skirtumai tarp Lietuvos ir Ukrainos išryškėjo praėjus vos keleriems metams po Sovietų Sąjungos žlugimo. Lietuva pasuko suartėjimo su Europos Sąjunga ir NATO kryptimi. Ukraina tikėjosi, kad glaudus bendravimas su Rusija jai bus naudingesnis.

Tada šios šalies kariuomenė buvo stipri, o ginkluotė gausi. Ukrainiečiai dalyvavo taikos palaikymo misijose ir gerai jose pasirodė, tačiau vėliau nemažą dalį savo ginkluotės pardavė, ėmė ryškėti gyventojų identiteto klausimai.

Egidijus Papečkys. V. Braičiuko nuotr.

Apie tai, kad kils karas, buvo žinoma iš anksto, numanyta net konkreti data, tik nesitikėta, kad puolimas bus tokio plataus masto ir karas užtruks taip ilgai.

Kalbėdamas apie kariaujančių pusių skirtumus, karo ekspertas minėjo, kad Rusijos kariuomenės vadai klauso politikų, o Ukrainoje priešingai – politikai klauso kariškių.

Karas baigsis, kai puolančiojoje šalyje tuščias šaldytuvas nugalės televizorių.

Viena didžiausių užpuolikų nesėkmių priežasčių – puolimui parinktas netinkamas laikas.

"Ukrainiečiai stropiai mokosi, jie gina savo šalį ir daro tai su didžiuliu užsidegimu, tai yra jų stiprioji pusė. Kai kurių dalykų mums teks pasimokyti iš jų, pavyzdžiui, kasti apkasus po gatvės grindiniu. Didžioji dalis Ukrainos žmonių yra patriotai, bet pasitaiko ir nemažai išdavysčių", – pastebėjo E.Papečkys.

Kalbėdamas apie artimą ateitį ekspertas beveik neabejojo, kad baltarusiai bus įtraukti į karą ir įmerks rankas į ukrainiečių kraujo upes.

Didžiulio masto Ukrainos puolimas tikėtinas rugpjūčio ar rugsėjo mėnesį, visiškai realu, kad, kaip ir karo pradžioje, bus bandoma pulti Kijevą.

Atviravimai: pagyvenęs klaipėdietis kalbino ukrainiečių karius ir ragino juos būti tvirtus. V. Braičiuko nuotr.

"V.Putinas labiau primena ne Staliną, o Hitlerį, nes ir šis diktatorius ilgą laiką neskelbė karo ir vykdė operacijas. Rusijoje dabar baudžiama net už patiktukus po straipsniais, gyventojai įbauginti. Karas baigsis, kai puolančiojoje šalyje tuščias šaldytuvas nugalės televizorių", – apie sankcijų Rusijai poveikį vaizdingai kalbėjo E.Papečkys.

Po sužeidimų Lietuvoje jėgas atgaunantys ukrainiečių kovotojai dėkojo mūsų šaliai už jų moterų ir vaikų priėmimą bei rūpestį. Vyrai jau greitai grįš į savo karinius dalinius. Rūstūs, nelinksmi jie kalbėjo apie tai, kad tikisi pergalės, svarstė, kad nuo Rusijos po karo Ukrainą turėtų ginti naujausia priešlėktuvinės gynybos sistema.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeEgidijus Papečkyskaro ekspertasRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių