Ginčas dėl tvoros baigėsi NŽT kapituliacija?

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Klaipėdos rajono skyrius prieš kurį laiką mušėsi į krūtinę ir tikino visuomenę, kad nenuleis rankų ir privers privatininkus nukelti vairuotojams matomumą ribojančią tvorą prie Kiškėnų geležinkelio pervažos. Tačiau paaiškėjo, kad ši dvikova baigėsi visiška kapituliacija – administracinė byla nutraukta.

Pasiūlė kreiptis į teismą

Sprendimą nutraukti tyrimą gruodžio 31 d. priėmė NŽT Klaipėdos rajono skyrius.

Klausimus dėl visuomeninio intereso uždavinėjusiai politikei Alinai Velykienei valdininkai patarė kreiptis į teismą ir privačiai ginti savo teises.

"Civilinio kodekso nustatyta tvarka savo pažeistas teises dėl nepašalinto žemės naudojimo tvarkos pažeidimo turite teisę ginti teisme", – rašte A.Velykienei pažymėjo NŽT specialistai.

Apsitvėrė 0,84 ha sklypą

Situacija, kuri susiklostė Klaipėdos rajono Dovilų seniūnijoje, daugiau nei iškalbinga – privati įmonė "Logistikos technologijų centras" savo teritoriją buvo apsitvėrusi taip, kad tvoromis apjuosė ne tik savo, bet ir gabalus valstybinės žemės.

Viena sklypo kraštine verslininkai apsitvėrė įmonės "Lietuvos geležinkeliai" antrinės bendrovės "LTG Infra" patikėjimo teise valdomą sklypą.

Iš kitos pusės verslininkai atsitvėrė Kelių direkcijos patikėjimo teise valdomo sklypo dalį.

Iš viso verslininkai tvoromis buvo atsiriekę 0,84 ha valstybinės žemės.

Alina Velykienė. Vytauto Petriko nuotr.

Konstatavo pažeidimas

Užpernai spalio 18 d. NŽT patikrino situaciją Kiškėnų pervažoje, Birbinčių kaime. Buvo konstatuota, kad tvoromis valstybinė žemė yra savavališkai atitverta.

NŽT konstatavo, kad buvo pažeistos Žemės įstatymo nuostatos.

Vadovaujantis Administracinių nusižengimų kodekso 615 straipsnio 3 dalimi, NŽT Klaipėdos rajono skyriaus darbuotojai pradėjo administracinių nusižengimų teiseną.

Dalį tvoros, kuri driekėsi palei geležinkelį, po tikrintojų vizito vis dėlto verslininkai nusiardė, bet tik iš dalies. Važiuojantieji pervaža iki šiol mato nebaigtą ardyti sklypo tvorą.

"Visa ši istorija juk kilo dėl matomumo. Vairuotojai skundėsi, kad nemato atvažiuojančio traukinio, nes apžvalgos teritoriją užstoja privati tvora", – istorijos esmę priminė A.Velykienė.

Trūksta žodžių, štai taip dirba valdiškos institucijos.

Pernai liepą NŽT specialistai dar kartą nuvyko į vietą ir vėl konstatavo, kad tvora nėra pašalinta.

NŽT Klaipėdos rajono skyrius 2021 m. liepos 28 d. pakartotinai atliko įmonės "Logistikos technologijų centras" žemės sklypo naudojimo patikrinimą vietovėje.

Patikrinimo metu pakartotinai buvo nustatyta, kad naudojimo tvarkos pažeidimas nepašalintas per nustatytą terminą.

"Pažeistos Lietuvos Respublikos žemės įstatymo 21 straipsnio 2 ir 7 punktų nuostatos", – rašoma NŽT Klaipėdos rajono skyriaus rašte.

Sklypą išnuomojo

Tačiau 2021 gruodžio 29 d. NŽT Klaipėdos rajono skyriaus vedėjas priėmė nutarimą nutraukti administracinio nusižengimo bylos teiseną.

"Man buvo paaiškinta, kad verslininkai per šį pusmetį iš "Lietuvos geležinkelių" išsinuomojo sklypo dalį, ir po to NŽT nutraukė tyrimą. Ar buvo galima tikėtis kitos baigties? Dar nėra taip buvę, kad tokio dydžio institucija taip greitai ir tokio dydžio sklypą išnuomotų, o sutartis buvo įregistruota Registrų centre", – stebėjosi A.Velykienė.

Vis dėlto Klaipėdos miesto tarybos narė tikino, kad šioje istorijoje pasiekta dalinė pergalė.

"Na, taip, dalį tvoros jie nuardė. Net nežinau, ar jos vėl nepasistatys. O štai tvora, esanti Kelių direkcijos valdomame sklype, tebestovi. Direkcija pareiškė, kad tvora jiems nekliudo, bet neaišku, kaip vertinti ją eismo saugumo požiūriu. Kelių direkcija teigė, kad tvora jiems kliudys tik tuomet, jei vyks kelio rekonstrukcija. Trūksta žodžių, štai taip dirba valdiškos institucijos", – šiurpo A.Velykienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
Ne buliokams ir šunaujai spresti kur ponai susitars tvoras tverti

Svyturys

Svyturys portretas
Čia tas pats kas kaimynui sakyti kad žolė nenupjauta, kai pas patį kieme srutų iki kaklo. Žmonės po valandą iš priemiesčių važiuoja i darbus,mokyklas vien dėl to kad miesto infrastruktūros plėtra vyksta chaotiškai, čia kažkokia pervaža laukuose maišo...

Petras

Petras portretas
Gal poniai A.Velykienei reiketu daugiau rupintis Klaipedos m.esanciomis negerovemis .pvz.pasiziurekit kaip valomos gatves kiemuose. kas dedasi prie siukslyniu ir t.t o ne rupintis Kiskenu pervaza, kur traukinys per diena pravaziuoja 2 kartus i be to yra pastatyti ir ispejamieji zenklai tai kiekvienas vairuotojas turi matyti
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių