Į Žvejų rūmus – apžiūrėti užkaborių

Kalbos apie Kultūros centro Žvejų rūmų atnaujinimą – jokia naujiena, bet žodis jau netrukus gali tapti kūnu. Prieš savaitgalį didelis miesto vadovų, politikų ir valdininkų būrys apžiūrėjo kultūros renginių lankytojams neprieinamus pastato užkaborius.

Prieš apsisprendžiant, kurį rūmų atnaujinimo projektą svarstyti ir patvirtinti šią savaitę vyksiančiame tarybos kolegijos posėdyje, nuspręsta pasižvalgyti po pastatą.

Ekskursija prasidėjo nuo rūsio, katilinės, šildymo bei vėsinimo įrenginių bei kitų užkaborių, kurių kultūros renginių lankytojai nemato.

Tai savotiška mūsų miesto kultūros Rukla, kur glaudžiasi visi tie, kurie nebeturi savo stogo.

Didžioji rūmų įrenginių dalis yra pastato amžininkai, jiems ne mažiau kaip 40 metų. Jeigu už Žvejų rūmų šildymą nemokėtų savivaldybė, patys rūmai šios naštos nepakeltų.

"Kai rūmai buvo pastatyti ir atsirado tie įrenginiai, buvo svarbu, kad visa tai atliktų funkciją, bet nesirūpinta, kiek tai kainuos. Pasaulis per tą laiką pasikeitė neatpažįstamai, erdvių išlaikymas tampa vienu aktualiausių dalykų. Todėl buvo svarbu apsispręsti, kuriuo keliu eisime. Apžiūrėjome, kas yra salėje, po ja, virš jos, antrajame aukšte. Reikia konstatuoti svarbų dalyką – nepaisant amžiaus, visa viduje esanti infrastruktūra labai gerai prižiūrima. Atvirai sakant, turime gerokai prastesnių objektų, apie kurių renovaciją nekalbama", – situaciją apibūdino miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Vytautas Grubliauskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Aplink rūmus ką tik paklotas naujas grindinys, kaip tik penktadienį darbininkai atliko paskutiniuosius darbus.

Kapitali panašių pastatų rekonstrukcija atliekama kas kelis dešimtmečius, todėl dabartinės rekonstrukcijos rezultatų turėtų užtekti pusei šimtmečio.

Miesto tarybos kolegija dar svarstys, kaip ir ką daryti, bet tie jos nariai, kurie savomis akimis pamatė tikrąją pastato būklę, šiuo klausimu apsispręs lengviau.

Tikėtina, kad Žvejų rūmų rekonstrukcija neprasidės anksčiau, nei atvers duris naujasis Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras.

"Manau, kad šiuos du įvykius pavyks suderinti. Be Žvejų rūmų būtų neišgyvenęs nei perstatomas Klaipėdos dramos, nei muzikinis teatrai. Tai savotiška mūsų miesto kultūros Rukla, kur glaudžiasi visi tie, kurie nebeturi savo stogo. Teatras turi labai daug rekvizito, todėl tikiuosi, kad terminai bus suderinti taip, kad nereikės į gatvę išnešti jokių daiktų", – vylėsi V.Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Itarus

Itarus portretas
Ar po remonto, koks dede nepasiims uz 1 eura?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių