Ilgasis savaitgalis Palangoje – įspūdžių prisodrintos atostogos

  • Teksto dydis:

Paskutinio vasaros mėnesio dienos didžiausiame šalies kurorte vis dar džiugina šiluma ir saule, tad tirpstantis rugpjūtis – puikus metas pasimėgauti tiek aktyviomis veiklomis po atviru dangumi, tiek lepiu poilsiu paplūdimyje, tiek turiningomis pramogomis. Net ir trijų dienų mini atostogos Palangoje ateinantį šventinį savaitgalį leis ilgam pasikrauti geros energijos ir įsimintinų įspūdžių.

Nepažinti Palangos klodai

Nors daugelis manosi puikiai pažįstantys Palangą, o ir šiandienos modernios technologijos suteikia galimybę lengvai prieiti prie gausių informacijos klodų, 50 metų ekskursinio darbo patirtį turintis gidas Arūnas Šateika galėtų patvirtinti, jog mūsų šalies pajūrio deimantas kaskart sušvinta naujomis spalvomis.

„Kai pandemijos metu tapo sudėtinga toliau keliauti, ekskursijose ėmėme sulaukti daugiau žmonių iš įvairių Lietuvos regionų. Ir daugelis prisipažindavo – atostogaudavę Palangoje 20–30 metų, o ir to, ir ano nežinoję“, – šyptelėjo pašnekovas.

Anot palangiškio, daugeliui negirdėtos kad ir senųjų Palangos vilų istorijos ar kurorte vasarodavusio prezidento Antano Smetonos dienotvarkės detalės.

„O ar žinojote, kad 1964 m. Palangoje pastatytame tuo metu pačiame moderniausiame visose Baltijos šalyse restorane „Vasara“ 1967-aisiais dainavo Amerikos lietuvė, aktorė bei rašytoja Rūta Lee, o eiles yra deklamavęs Nobelio literatūros premijos laureatas Josifas Brodskis?“ – intrigavo patyręs ekskursijų vadovas.

A. Kazlausko ir Palangos turizmo informacijos centro archyvo nuotr.

Mankšta ir kojoms, ir protui

Smalsiems, daugiau apie kurorto istoriją norintiems sužinoti miesto svečiams atviras ne tik legendinėje „Anapilio“ viloje įsikūręs inovatyvus Palangos kurorto muziejus, kuriame sukaupta apie 10 tūkst. eksponatų, – gausybę įvairių atraktyvių ekskursijų bei savarankiškų pažintinių maršrutų po miestą siūlo ir Palangos turizmo informacijos centras.

„Pavyzdžiui, jei į savo maršrutą įtrauksite vilą „Komoda“, esant mažiau lankytojų svetingi jos šeimininkai mielai jums aprodys ir grafų apartamentus“, – neabejoja A.Šateika.

O Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka mažuosius ir jų šeimas pažinti Palangą, unikalius kurorto objektus kviečia orientaciniame literatūriniame žaidime. Jo dalyviai gali pamiklinti ne tik kojas, bet ir protą, kadangi maršruto punktus teks rasti patiems, taip lavinant orientavimosi vietovėje įgūdžius.

Sprendžiant užuominas, ieškant nuorodų, pasitelkiant literatūros žinias kviečiama aplankyti dešimt objektų – maršrutas nuo Palangos vasaros skaityklos (Vytauto g. 72) tęsiasi įdomiausiomis kurorto gatvelėmis.

Norintiesiems dalyvauti žaidime reikės išmaniojo telefono su internetu bei QR kodų skaitymo funkcijos (orientacinis maršrutas išverstas ir į anglų, rusų bei vokiečių kalbas). Žemėlapį galima rasti Vasaros skaitykloje bei Palangos viešojoje bibliotekoje arba parsisiųsti internetu https://bit.ly/3a1mM8I.

A. Kazlausko ir Palangos turizmo informacijos centro archyvo nuotr.

Judėti – su vėjeliu

Norint sutaupyti laiko, sykiu daugiau pamatyti, o ir aktyviai praleisti laiką ekskursijų vadovas A.Šateika pataria pasikinkyti dviratį. Miesto svečių itin pamėgta transporto priemonė pravers tiek tyrinėjant kurorto centrą, tiek išsiruošus į tolimesnį žygį.

Kad ir užsimanius nukakti iki Šventosios, kurioje, be žymių lankytinų vietų „revizijos“, taip pat bus įdomu pasmalsauti, kaip pasistūmėjo Šventosios uosto statybos darbai, o vėliau galbūt patraukti iki Žibininkų pramogų komplekso, netoliese kurio įsikūręs ir europinio lygio vandenlenčių parkas.

O štai pasirinkus pietų kryptį Nemirsetos link pašnekovas rekomenduoja atkreipti dėmesį į vienintelę visoje senosios Prūsijos teritorijoje išlikusią senąją laivų gelbėjimo stotį.

Ieškantiesiems aktyvios veiklos į nemokamas grupines treniruotes gamtoje jungtis kviečia ir „Žmonės sportuoja“ projektas. Rugpjūčio 13 d. 10 val. prie Palangos kurorto muziejaus vyks jogos užsiėmimas, 14 d. 10 val. – intervalinė treniruotė.

A. Kazlausko ir Palangos turizmo informacijos centro archyvo nuotr.

Į pasimatymą su muzika

Net ir praūžus didiesiems Palangos vasaros renginiams, pageidaujantiesiems tiek pramoginės, tiek kultūrinės ar edukacinės veiklos ilgąjį Žolinės savaitgalį taip pat neteks nuobodžiauti.

Rugpjūčio 13-ąją Jaunimo savaitės Palangoje renginius vainikuos „Karramba beach jam’22“ BMX ir SKATE varžybos (Centrinė gelbėjimo stotis).

Muzikos gerbėjus pakylėjančių emocijų pasisemti kviečia ilgų metų patikrinti kurorto renginiai. Rugpjūčio 14 d. 19 val. Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje vyks XIV muzikos festivalio „Pasaulio balsai 2022“ vakaras.

O Palangos Birutės parko rotondoje tradiciškai lauks pasimatymas su Palangos orkestru. „Orkestro vasaros“ ciklo nemokami koncertai, kuriuose skamba tiek populiariosios, tiek klasikinės muzikos kūriniai, iki pat rugpjūčio 27 d. kiekvieną ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį (išskyrus lietingu oru) vyks 18.30 val.

A. Kazlausko ir Palangos turizmo informacijos centro archyvo nuotr.

Smagios gamtos pažinimo pamokos

Vienas nuostabiausių Palangos kampelių – Birutės parkas – kupinas ir kitų atradimų. Štai prie pagrindinio įėjimo buvusiame parko sargo namelyje įsikūrusioje gintaro galerijoje galima pasigrožėti įstabiais meistrų dirbiniais, tarp jų – iš gintaro sukurtais žymiausiais Palangos objektais.

O norintiesiems daugiau sužinoti apie gintaro apdirbimo subtilybes skirtas specialus edukacinis užsiėmimas, kurio metu atskleidžiamos ne tik gintaro atsiradimo paslaptys, supažindinama su gintaro reikšme bei verte žmogaus sveikatai, grožiui, bet ir galima pasigaminti asmeninį suvenyrą iš gintaro. Dėl konkrečios edukacijos dienos bei laiko reikėtų susitarti iš anksto.

Birutės parke besilankančioms šeimoms smagių emocijų neabejotinai suteiks ir kita atrakcija. Pasivaikštinėjus jaukiais takais, pasigrožėjus išpuoselėtomis erdvėmis, margaspalviais gėlynais, didingais rūmais tereikia neužmiršti užsukti į oranžeriją.

Čia įkvėpti egzotikos kviečia ne tik augalų įvairovė – lauke prie oranžerijos gyvūnų kampelyje galima pasidžiaugti įdomių veislių vištytėmis, kalakutais bei ožiukais. Parko darbuotojai neleis sumeluoti – išvydus šią netikėtą draugiją šypsenos nušviečia tiek mažųjų, tiek suaugusiųjų veidus.

Daugiau informacijos apie Palangos lankytinas vietas bei kurorte vykstančius renginius galima rasti www.visit-palanga.lt arba apsilankius Palangos turizmo informacijos centre (Vytauto g. 94).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių